Ben jij aan het overdrijven in je gedachtes?

Posted on
Ben jij aan het overdrijven in je gedachtes

Ben jij aan het overdrijven in je gedachtesBen jij aan het overdrijven in je gedachtes? Het is namelijk zo makkelijk om iets in je hoofd erger te maken dan het in de eerste instantie is. Hoe meer we ergens aan denken, hoe erger we het voor onszelf kunnen maken. We kunnen er letterlijk emotionele lading aan toevoegen. Hierdoor wordt alles groter en erger en eigenlijk ook overdreven.

Ben jij aan het overdrijven, net als ik?

Laatst betrapte ik mezelf er weer eens op. Dat ik iets met de woorden die ik mijn hoofd gebruikte veel erger maakte dan het werkelijk was.
Ik vond namelijk iets vervelend. Dat was mijn eerste gedachte en gevoel: ‘dit is niet prettig – dit is vervelend.’ Naarmate ik er meer over na ging denken, voegde ik er meer herinneringen aan toe.  Ik kon zo nog wel een aantal situaties bedenken die ik had meegemaakt die ook vervelend waren en hierop leken. Door dat steeds meer te gaan koppelen, ging mijn gevoel van ‘ik vind het vervelend’ naar ‘ik ben dit zat’.

Daarna ging ik invullen wat er in de toekomst dan wel niet zou gaan gebeuren, waardoor het nog vervelender zou gaan worden. Het was nog helemaal niet gebeurt, maar ik zag al allemaal hele vervelende scenario’s voor me. Nu ging mijn gevoel van ‘ik ben het zat’ naar ‘ik ben het echt spuugzat’.

Ik ben hierdoor in hele korte tijd naar iets vervelend vinden naar iets spuugzat zijn gegaan. Het voelde daardoor veel zwaarder en kostte nog veel meer energie. Terwijl er eigenlijk niks meer gebeurt was dan een vervelend iets. Ik had het zelf groter gemaakt en het heel erg overdreven. De enige die daar de dupe van was, was ik zelf. Zonde toch?

Ben jij aan het overdrijven? Hoe weet je of je overdrijf?

Je kunt het erger maken van iets of het overdrijven van iets in jezelf herkennen doordat je een ding gaat koppelen aan dingen uit het verleden. Daarbij ga je ook nog eens invullen hoe het in de toekomst nog veel erger gaat worden.

Daarnaast kun je het aan je eigen woordkeuze herkennen als je erover nadenkt of erover vertelt. Je gebruikt dan namelijk hele sterke woorden om te benadrukken hoe erg het wel niet is. denk bijvoorbeeld aan:

“er kapot van zijn”
“niks meer over hebben”
“niet verder meer kunnen leven”
“het gaat nooit meer goed met me komen”

Misschien zijn deze wel heel heftig, dus ga even bij jezelf na hoe jij iets verschrikkelijks omschrijft. Je kunt dan veel beter aan je eigen woordkeuze herkennen of je iets overdrijft of niet.

close

De spirituele wereld verder ontdekken?

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang (net als 20.000 anderen) allerlei leuke dingen in je mailbox: online kaartleggingen, volle maan meditaties en interessante weetjes en tips om jezelf verder te ontwikkelen.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

0 Reactie(s)

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.