Spiritualiteit en jouw spirituele ontwikkeling

Spiritualiteit en jezelf spiritueel ontwikkelen heeft alles te maken met bewustzijn. In ons leven leggen we een weg af van bewustwording. We groeien in ons bewustzijn door ervaringen, voelen, beseffen, weten en het uiteindelijk zijn. Om te kunnen groeien in je spiritualiteit moet je als mens in balans zijn met lichaam, geest en ziel. De unieke drie-eenheid.

Vaak is één van deze drie delen uit balans. Door je spiritueel verder te verdiepen ontwikkel je de bovenste chakra’s, terwijl de andere chakra’s nog niet zover zijn of nog verder gebalanceerd moeten worden.

Emotioneel zijn mensen vaak nog lang niet zover om zich spiritueel over te geven. Om de oude waardes en inzichten los te laten. Daarnaast vormt de innerlijke confrontatie vaak een barrière om verder te groeien. Daardoor zit je eigenlijk jezelf in de weg voor jouw spirituele ontwikkeling reis.

Je spirituele ontwikkeling wordt dan eerder een frustrerende bezigheid, waardoor je steeds verder wegzakt in het zoeken naar het juiste pad.

Hoe ontwikkel je spiritualiteit?

Voor jouw spirituele ontwikkeling moet je eerst als mens daarvoor klaar zijn. Is je leven in balans? Zit je lekker in je vel? Zijn er geen storende factoren in je privé leven? Ben je in balans met je relatie? Hoe verloopt het op het werk?

Dit zijn vragen die van belang zijn om jouw spirituele weg te kunnen af leggen en een persoonlijke ontwikkeling door te maken. Rust en geduld zijn namelijk noodzakelijke behoeftes die ieder mens nodig heeft.

Spirituele ontwikkeling kost tijd en geduld. Je moet daarom accepteren dat ieder mens anders is en dus een ander spiritueel pad aflegt. Ieder op zijn eigen tempo.

Bij de ene persoon verloopt deze spirituele ontwikkeling zoektocht dan ook sneller en soepeler dan bij de andere. Vergelijk jezelf daarom nooit met een andere. Het gaat om jou en jouw spirituele ontwikkeling, in jouw tempo. Dit kunnen we niet versnellen.

Vaak willen mensen te snel en lopen hierdoor zichzelf voorbij. Je overziet niet wat de spirituele ontwikkeling precies met je doet en je ziet alleen de ‘positieve’ kant. Maar is dit wel de positieve kant?

Door al dat enthousiasme vergeet je vaak de andere kanten van de spirituele ontwikkeling. Gevolg is dat je daarna in een diep gat valt omdat je uit balans raakt.

Als je lichaam en geest uit balans zijn, kan je bijvoorbeeld depressief worden, je moe voelen, emotioneel zeer gevoelig zijn en snel geïrriteerd raken.

Leestip: signalen dat het tijd is om je te verdiepen in spiritualiteit

Wat is spiritualiteit voor jou?

Eigenlijk weten de meeste mensen niet wat spiritualiteit is. Spiritueel zijn betekent dat je in verbinding staat met je innerlijke ziel, oftewel de bron van alle liefde. Om je spiritueel te ontwikkelen hoef je niet direct jezelf onder te dompelen in boeken, mindfulness, meditatie en retraites. Doe dit stap voor stap en wanneer jij er ook echt open voor staat.

Door als mens jouw eigen liefde te ontdekken en deze liefde met anderen te delen en van anderen te mogen ontvangen. Dat is onze grootste spirituele gave die we mogen ontwikkelen op deze wereld. Je merkt dan al snel dat er veel mensen zijn die zich in het dagelijks leven spiritueel ontwikkelen, zonder dat ze het eigenlijk beseffen.

Een workshop over de je eigen spirituele ontwikkeling leert jou hoe je dit bewust doet.

Het mensenleven op zichzelf is al een moeilijke spirituele ontwikkeling weg die iedereen volgt. Daarvoor hoef je niet ver te zoeken. Liefde voelen, geven en mogen ontvangen is voor heel mensen namelijk al moeilijk genoeg.

Cursus spirituele ontwikkeling

Een cursus spirituele ontwikkeling leert je om de weg te vinden in een gebalanceerd leven. Zodra je in balans bent, kan je vervolgens starten met de spirituele ontwikkeling reis.

Je moet er open voor staan en ook willen leren. Daarom is het van belang om allereerst bewust te leven. Kijk naar je zelf, je eigen gevoel, hoe je leven in elkaar steekt en of je daar ontwikkeling in ziet.

Bij een cursus spirituele ontwikkeling leert je veel over dit onderwerp. Het is namelijk van belang dat je basiskennis krijgt, zodat je ook begrijpt hoe jij de spirituele reis naar je innerlijk ziel aflegt.

Er is niet één aangewezen weg die je daarvoor moet volgen. Nee, ieder mens bewandelt daarin zijn eigen pad.

De kosmos zorgt vervolgens goed voor ons. Mocht het op je pad liggen en je er ook aan toe zijn, dan ontvang je vanzelf de spirituele instrumenten en eigen antwoorden.

Paranormaal versus spiritueel ontwikkelen

spiritualiteit en spirituele ontwikkeling - paranormale gaven

Paranormaal ontwikkelen heeft niets met spiritueel ontwikkelen te maken. Bij spirituele ontwikkeling groei je als mens door naar jouw ziel te luisteren.

Paranormale ontwikkeling heeft als doel om bepaalde gaven naar boven te halen. In principe heeft ieder mens een gave, maar de valkuil hierbij is dat niet iedereen ervoor geschikt is.

De ene persoon bevat veel meer talent dan de andere. Daarnaast vraagt het heel veel geduld en oefening wat ook niet voor ieder mens is weggelegd. Het gevolg kan zijn dat je zaken gaat forceren met alle nodige gevolgen van dien. Paranormale gaven kunnen daarnaast wel een steun zijn voor je spirituele ontwikkeling.

Ten onrechte worden paranormale en spirituele ontwikkeling door elkaar gebruikt. Iemand die paranormaal ontwikkeld is kan daarentegen spiritueel heel slecht ontwikkeld zijn. Dit komt omdat de nadruk te veel ligt op de gave, en zich daardoor als mens niet ontwikkeld heeft.

Ook dit heeft weer te maken met in balans zijn met jezelf en je leven. Personen op latere leeftijd zijn spiritueel vaak beter ontwikkeld. Dit komt omdat ze de nodige levenservaringen hebben. Alsmede omdat ze daarnaast energetisch ook beter ontwikkeld zijn en in balans leven.

Geduld en rust past ook beter bij deze personen. Jonge mensen leven vaak te snel en gehaast. Ze beseffen nog niet dat ze aan het begin staan van hun eigen ontwikkeling als mens en hun energie.

Tijd voor spiritualiteit en spirituele ontwikkeling

Spiritualiteit van de mens is het evenwicht tussen lichaam en geest. Een overbelasting van de geest vraagt om lichamelijke ontspanning. Terwijl daarentegen fysieke inspanning vraagt om geestelijke verstrooiing. Het is dus tijd om jezelf open te stellen voor jouw spirituele pad.

Wanneer jij de rust en balans in je leven hebt gevonden, kan je starten met jouw innerlijke reis. De spirituele ontwikkeling reis.

Spirituele transformatie reis

De meesten van ons delen het verlangen om een betekenisvol en doelgericht leven te leiden. Om trouw te zijn aan onszelf, in balans te leven en onze diepste roeping te volgen. Toch zijn we vaak stuurloos, verward of depressief.

Dit komt omdat bepaalde barrières ons leven in de weg staan. Je bent niet in balans. Leer daarom tijdens onze cursus om die barrières te overwinnen. Leer om jezelf opnieuw te verbinden met je eigen innerlijke gids. Herontdek waar jouw levendigheid verborgen zit.

Neem de tijd en ruimte om jouw innerlijke spirituele ontwikkeling reis te maken. Een transformatie reis die je bevrijdt en een nieuwe koers voor je bepaalt. Een nieuw pad waarvan je iedere dag opnieuw geniet.

Verschuiving van bewustzijn

Zodra we ons realiseren dat er een doel is in ons leven vindt de transformatie van binnenuit plaats. De buiten wereld is een perfecte spiegel die alles reflecteert wat we nodig hebben om onze weg uit het lijden te vinden. Het laat het huidige moment zien, wat vervolgens het enige relevante invloedrijke punt is.

Er vindt een verschuiving van bewustzijn plaats. Er komt nu ruimte om ons echte gevoel te laten spreken.

Om helemaal helder te zijn in je gevoel, moet je namelijk eerst je mind, en dus je gedachten, los zien van jezelf. Want jouw gedachten sturen je gevoel aan. Je kunt dus pas echt bewust voelen, als jij je losmaakt van je hoofd.

Het is daarom belangrijk om te leven vanuit je ziel en te weten waar je naar onderweg bent. Zo kun je koers houden als de wereld om je heen tolt.

Gaandeweg word jij je bewust van de patronen die je tegenhouden en uiteindelijk arriveer je op de ‘bestemming’ die je zelf hebt uitgekozen. Alleen zo krijg je een meer verbonden, gezonder, doelgerichter en spiritueel leven.

Ben jij ook toe aan de volgende stap in jouw spirituele ontwikkeling?
Neem dan eens een kijkje bij HspL

 

Wil je eerst meer weten over hooggevoeligheid? Dan vind je dit artikel misschien interessant.
Hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit.

 

18 Reactie(s)

 1. Leonie says:

  Mooi artikel! Eye-opener 🙂 bedankt!

  1. Scarlet says:

   Dankjewel en graag gedaan. 🙂

 2. Anja Kraaijvanger says:

  Fijn om dit bericht juist op dit moment tegen te komen… heel verhelderend

  1. Scarlet says:

   Dat is fijn om te horen! 🙂

 3. Chantal says:

  Hoi Scarlet. Idd mooi en helder artikel. Ook heel n duidelijk uitgelegd die 2 verschillen van het paranormale en spirituele pad. Alleen jammer en dan voor mij toch weer verwarrend dat je daaronder voor verdere spirituele ontwikkeling de button benoemd voor mensen die hoogsensitief zijn. Dat rijmt voor mij niet met wat je daarboven schrijft, waarom maak je hierin weer een onderscheid? Want spiritualiteit, afhankelijk van je ontwikkeling en bewustzijn hierop, is toch voor iedereen niet alleen voor HSP personen?

  1. Scarlet says:

   Klopt, spirituele ontwikkeling is voor iedereen, maar ik kan niet iedereen helpen als het gaat over jezelf spiritueel ontwikkelen, hoe graag ik dat zou willen.
   Dus ik ‘moet’ een beetje filteren.
   Mijn ervaring is dat hoe ik vertel beter aansluit bij hsp’ers en minder goed bij mensen die minder gevoelig zijn.
   Daar is helemaal niks mis mee, maar daarom maak ik in mijn verdere begeleiding dit onderscheid.

 4. nico wallaart says:

  Scarlet geweldig hoe jij de Sahasrara uitlegt wat kun jij het mooi verwoorden.Beste wensen.

  1. Scarlet says:

   Dankjewel!

 5. loeke Van Son says:

  Graag wil ik weten vanaf welke leeftijd je zo’n ontwikkelings cursus kan doen.
  Ik zelf en mijn kleindochter van 13 willen dit graag.
  Zij is net als ik HSP en ik heb er nooit wat mee gedaan maar wil haar stimuleren er wat mee te doen.

  1. Scarlet says:

   Hey Loeke,
   Dat verschilt heel erg per cursus. Er zijn volgens mij ook mooie cursussen voor jongeren en tieners. 🙂
   En vaak kunnen dingen als acces bars ook al jong gedaan worden. 🙂

 6. Marieke says:

  Dank je voor de mooie uitleg,waar geven jullie de
  Cursussen, ik woon in België getjes

  1. Scarlet says:

   Hey Marieke,

   De meeste cursussen zijn online en de live cursussen vinden plaats vlakbij Utrecht (NL) in Maarn.

 7. Janneke says:

  Mooi Scarlett! Wat prachtig ook om al deze wijsheid op zo’n jonge leeftijd niet alleen al in je te hebben maar ook het vermogen ermee naar buiten te komen om bewustwording te verspreiden!

  1. Scarlet says:

   Dankjewel! 🙂

 8. Saskia says:

  Dankjewel voor deze leerzame en mooie verhelderende informatie
  Lieve groetjes van Saskia

  1. Scarlet says:

   Dankjewel voor je lieve compliment. 🙂

 9. Frank says:

  Ik heb niet echt een vraag, meer een stukje beleving na een bijzondere droom verleden jaar overleden moeder.

  wat ik droomde

  Vannacht droomde ik dat mijn moeder bij me kwam, en me vroeg hoe dat nu zat dat als je dood gaat of bent.

  Waar je naartoe gaat en hoe dat zat met een volgend leven, ik zei haar dat ze bij mij aan het juiste adres was voor deze vraag.

  Dat als ze bv nog oude verwerkingen heeft, deze nog mag oplossen in een volgend leven, zij vond het zelf genoeg zo zei ze, en niet alles alleen op te kunnen lossen, en dacht dat het alles al goed is zo, en hoe dat zat.

  Toen zei ik nou er is iets als ancestorschap,dat als bv kinderen of familie in hun leven oud zeer verwerken die verbonden zijn met anderen mensen die al overleden zijn dit automatisch voor hen wordt mee verwerkt.

  Toen kwam er een nog levend persoon bij, geen familie of dat ook ver hem geldt.

  Ik zei nou we zijn nu geen familie misschien in een vorige leven wel, dus als je dan ook verbonden bent, ja dan denk ik ook voor jouw.

  En toen werd ik wakker.

  Nou bijzondere droom hè, benieuwd wat het betekent, vond het wel mooi.

  Soms tijdens meditatie wat ik vaak doe, zie ik vaag personen heb al eens gehad er eentje vroeg of ik kon helpen.

  Of entiteiten waar ik toen erg last van had
  Na spirituele coaching waar ik ea leerde en reiki inwijdingen gaat dit nu goed.

  Ik hoorde aleens van iemand dat ik lichtwerker ben, toevallig was dit onderwerp al vaak op mijn pad gekomen, wat ik erg mooi vind.

  Nu was ik ooit hospice vrijwilliger in de palliatieve zorg, nu sinds kort met het idee dit weer op te pikken. Dus wat dit voor moois mag gaan brengen ben ik benieuwd naar

  1. Scarlet says:

   Wat een bijzondere en mooie droom!
   De vraag is ook een beetje vanuit welke visie je de droom wilt vertalen.
   Als we hem ‘algemeen’ vertalen, dan is het een signaal dat je zelf stukken die je van je moeder hebt meegekregen aan het verwerken bent.
   Als we hem ‘spiritueel’ vertalen, dan zou ik zeggen dat je met de ziel van je moeder in gesprek bent geweest en samen dingen aan het uitwerken bent geweest. 🙂

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.