Bewust blijven van je basisbehoeftes

Posted on
basisbehoeftes

Als ik je zou vragen wat je belangrijkste basisbehoeftes zouden mogen zijn, dan is de kans groot dat je wel een of twee dingentjes zou kunnen benoemen. Behalve als je al moe of overprikkeld bent, dan is het vaak lastig om die dingen ook nog eens te moeten bedenken.

Als ik je zou vragen waar het iets beter zou kunnen in het zorgen voor jezelf en ik geef je de tijd om erover na te denken, dan kun je vast wel iets verzinnen.

Algemene basisbehoeftes

Een gezonde basis die goed is voor je welzijn en gezondheid, ziet er voor de meeste van ons in grote lijnen hetzelfde uit:

  • Genoeg bewegen
  • Gezonde voeding
  • Een vleugje positief denken
  • Voldoende slapen
  • Tijd om te rusten en op te laden

En dat naast alle verplichtingen van elke dag.

Het is niet altijd haalbaar om voor je basisbehoeftes te zorgen

Misschien heb je ook gemerkt dat dit niet altijd even haalbaar is.
Die dagelijkse taken én alle prikkels die om onze oren vliegen kosten zoveel tijd en energie, dat we onszelf niet altijd in deze basisbehoeftes kunnen voorzien.

Hier werd ik laatst ook even heel bewust van gemaakt, omdat ik wakker lag. Ik lag wakker omdat ik aan het denken was aan een post op social media waarin iemand benoemde dat een hond niet altijd bij je blijft en diegene wees daarbij naar de eerste grijze haren op de snuit van haar hond.
Mijn pup wordt ondertussen ook al 11 en dat betekent dat hij in zijn laatst jaren zit. Natuurlijk ben ik me daar bewust van, maar die post raakte nu al het verdriet dat hij ooit niet meer in mijn huis zal leven.
Dus daar ging me slaap. En het was getriggerd door iets wat nu niet relevant is, want mijn hond is nu super gezond en happy.

Hierdoor had ik de volgende dag echt geen energie om net wat gezonder te eten. Dat klaarmaken kostte me veel te veel energie.

Zo ontstaat een domino-effect aan het niet zorgen voor je basisbehoeftes.
De ‘oorzaak’ kan iedere keer ergens anders liggen. Soms is het bijvoorbeeld iets wat er op school bij je kinderen is gebeurd, soms is het iets op het nieuws en de andere keer is het iets op je werk.
Dit doorbreken en loslaten is zo makkelijk nog niet.

Iets kleins dat kan helpen

Maar, er is iets kleins wat je wél kunt doen en wat beter werkt dan in de eerste instantie lijkt.
Dat is echt bewust stilstaan bij wat je wel wilt. Bewust benoemen (in gedachte) wat je prioriteiten zijn.
En dat niet één keer, maar er een gewoonte van maken om daarover na te denken.
Ze bijvoorbeeld elke dag of een paar keer per week even in je hoofd herhalen.

Dit doet iets heel bijzonders.
Dit zorgt er namelijk voor dat als je bijvoorbeeld wakker ligt, er vanzelf een gedachten in je opkomt die zegt: ‘slapen is belangrijk. Je hebt je nachtrust nodig’. Die gedachten gaat vaak gepaard met het gevoel dat je nu echt beter kunt gaan slapen, wat dan ook nog eens lukt.

Het zal niet altijd perfect werken. Soms wordt je gevoel namelijk te heftig geraakt, zoals bij mij in mijn voorbeeld gebeurde.
Het hoeft ook niet altijd perfect te werken, want als het bijvoorbeeld al 70% van de tijd wel werkt, dan is dat al heel mooi meegenomen.

 

close

De spirituele wereld verder ontdekken?

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang (net als 20.000 anderen) allerlei leuke dingen in je mailbox: online kaartleggingen, volle maan meditaties en interessante weetjes en tips om jezelf verder te ontwikkelen.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

  • Delen

0 Reactie(s)

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.