De functie van tegen jezelf praten

Posted on
tegen jezelf praten

tegen jezelf pratenTegen jezelf praten is helemaal niet zo raar als mensen het soms doen lijken. Sterker nog ik praat best wel veel tegen mezelf, maar waarom doen we dat eigenlijk? Wat is de functie van tegen jezelf praten.

Eigenlijk is dat vrij simpel: het helpt je te verwerken. Dat kan het verwerken van gebeurtenissen zijn, maar ook het verwerken van informatie.
Doordat je het hardop zegt, komt het los uit je systeem en doordat je het weer hoort, sla je het op een geordende manier op.
Dit kan dus ook heel goed werken als je ergens uit probeert te komen of een oplossing wilt bedenken.

Tegen jezelf praten: concentratie en controle

Als je tegen jezelf praat moeten je hersenen harder werken. Je brein is dan namelijk tegelijk bezig met luisteren en het praten.
Dit helpt dus ook heel erg goed als je merkt dat je afdwaalt met je gedachtes of als je ergens niet uit komt en cirkeltjes draait.
Tegen jezelf praten helpt ook heel erg als je wat vermoeider bent of geen zin meer hebt. Het maakt je hersenen namelijk weer actief.
Er is geen ruimte meer voor andere gedachtes of opvallende dingen.

Als je tegen jezelf praat heb je ook meer controle, met name over je emoties. Je bent namelijk ineens je eigen coach geworden. Je kunt jezelf vragen stellen en antwoord geven, nog makkelijker dan alleen in je hoofd.
Dit helpt je onwijs bij je eigen ontwikkeling en groei.

En zoals ik in het begin al zei. Het helpt je ook gelijk met de verwerking van gebeurtenissen en emoties. Je kunt uiten en ordenen en daardoor een stuk makkelijker loslaten.

Schaam je dus niet langer als je praat tegen jezelf, maar besef juist dat dit heel veel voor je kan doen.
Ben je een echte piekeraar of binnenvetter? Misschien is het dan juist tijd om meer hardop tegen jezelf te gaan praten.

close

De spirituele wereld verder ontdekken?

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang (net als 20.000 anderen) allerlei leuke dingen in je mailbox: online kaartleggingen, volle maan meditaties en interessante weetjes en tips om jezelf verder te ontwikkelen.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

0 Reactie(s)

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.