De 5 eigenschappen van de oudste dochter

Posted on
oudste dochter

Jij voelt je verantwoordelijk voor iedereen en alles, wanneer jij iets doet, dan doe jij het goed. Afspraak is afspraak, als de ander blij is dan ben jij dat ook, de lat ligt hoog, men weet dat ze op jou kunnen rekenen en hulp vragen vind jij lastig. Herkenbaar? Dan nodig ik je uit om verder te lezen. De kans is namelijk groot dat jij een oudste dochter bent.

Mijn eerste van een reeks blogs voor de Ontspanningstuin en in deze reeks wil ik graag aandacht besteden aan de oudste dochter.
We zijn allemaal uniek maar de plek in je gezin heeft invloed op je leven.
Oudste dochters hebben een aantal typische eigenschappen gemeen. In de blogs neem ik je daar graag in mee.

Daarvoor is het belangrijk dat je weet wanneer dat je een oudste dochter bent. Je bent een oudste dochter wanneer je de eerstgeboren dochter bent in het gezin dus ook wanneer je oudere broer(s) hebt of enig kind bent.

Het kan zijn dat jij je herkent in wat ik schrijf, maar geen oudste dochter bent.
Dat kan, dat noemen ze de functionele oudste dochter. Je bent onbewust op de plek van de oudste dochter gaan staan. Dat kan gebeuren wanneer jouw zus door overlijden, ziekte of andere oorzaak haar plek niet heeft ingenomen.

Als volwassenen kunnen we ons niet meer herinneren hoe het was om een broertje/zusje te krijgen. Ouders zijn dolgelukkig, familie en vrienden zijn blij en daarbij wordt ervan uitgegaan dat de oudste ook gelukkig en blij is.

Ik ga je even wakker schudden. Stel je voor dat je partner tegen jou zegt: Ik hou zoveel van je schat, het wordt vast twee keer zo leuk als ik er nog een partner bij neem.

Als klein meisje heb jij goed gekeken hoe het er in huis aan toe gaat. Je hebt geleerd dat het oude weg gaat wanneer er iets nieuws komt. Daar ontstaat de angst om ‘uit het nest’ gegooid te worden. Je gaat er alles aan doen om te voorkomen dat dit gebeurt.

5 eigenschappen van de oudste dochter

En zo ontstaan er vijf eigenschappen; verantwoordelijkheidsgevoel, plichtsgetrouw, voortvarend, serieus en zorgzaam. Oudste dochters herkennen zich vaak direct in deze vijf eigenschappen en andere herkennen ze bij een oudste dochter.

Verantwoordelijkheidsgevoel

Staat met stip op nummer één. Vaak voelt een oudste dochter zich verantwoordelijk voor alles en iedereen. De verantwoordelijkheid die jij voelt wordt groter naarmate je ouder wordt; het kan zelfs zijn dat je het gevoel hebt dat jij verantwoordelijk bent voor het geluk van een ander of zelfs van de wereld.

Als oudste dochter krijg je op hele jonge leeftijd van je ouders (on)bewust verantwoordelijkheid toebedeeld. Al snel wordt gevraagd ‘Let jij even op je zusje, mama moet even iets pakken’. ‘Jij bent de oudste, ben dan ook de wijste’. ‘Geef jij het goede voorbeeld’.

Wanneer jij de verantwoordelijkheid niet krijgt dan neem je al snel verantwoordelijkheid door je ouders te ontlasten ‘mama, zal ik dat even doen?’.

Plichtsgetrouw

Een herkenbaar voorbeeld voor velen. Het moment dat je in een overleg zit. Wanneer niemand zijn hand opsteekt, word jij ongemakkelijk en heb jij de neiging om de stilte te doorbreken door aan te bieden dat jij het doet. Jij wilt degene die de vraag stelt niet met het probleem laten zitten. Wanneer je niet oplet heb jij een ellenlange to-do lijst.

Anderen zijn daar vaak blij mee. Ze weten dat ze op je kunnen rekenen en dat het goed gedaan wordt. Het geeft je een goed gevoel, maar ook een ellenlange to-do.

Of herken jij het gevoel dat er een deadline nadert en niemand zich zorgen lijkt te maken behalve jij? Of ben jij degene die het jaarlijkse kerstdiner organiseert?

Nee zeggen vind je lastig en dat is logisch. Jij wil graag onmisbaar zijn. Als klein kind was dit jouw manier om je plek te verdienen in het gezin waar uitbreiding was gekomen. De angst om het nest uitgegooid te worden zit diep.

Je voelt je echter niet alleen plichtsgetrouw in samenzijn met anderen, maar ook wanneer niemand het ziet. Het huis moet opgeruimd zijn, eerst je to-do lijst afwerken daarna is er ruimte om te ontspannen. En dan ervaar je vaak schuldgevoel.

Voortvarend

Oudste dochters nemen vaak als vanzelfsprekend de leiding en regelen de boel. Enkele voorbeelden van voortvarende oudste dochters; Doutzen Kroes, Angela Merkel, Hillary Clinton, Oprah Winfrey, JK Rowling, Beyonce, Eva Jinek, Gwyneth Paltrow.

Als oudste dochter heb je snel overzicht en kan je goed vooruitdenken. Hierdoor zie je snel wat er moet gebeuren. En voordat jij het in de gaten hebt, verdeel je de taken die moeten gebeuren.

Soms vinden ze jou een bemoeial of bazig. Dat heb je zelf niet altijd in de gaten, omdat het je tweede natuur is. Jij doet gewoon wat jij altijd al deed.

Psst, over het algemeen vinden anderen mensen het prettig wanneer iemand de leiding neemt.

Oudste dochters zijn geboren leiders. Jij weet niet beter dan dat het jouw taak is om het voortouw te nemen. Dat deed je op jonge leeftijd al. Jij was de eerste, naar school, naar de zwemles, naar de middelbare school. Jij kon niet afkijken bij jouw broer of zus. Oudste dochters stappen in het onbekende en dat wordt normaal.

Serieus

De dag dat je oudste dochter werd, is bij meisjes vaker een verdrietige reactie te zien. Wanneer het besef er is dat het blijvend is, bepaal jij je strategie. Je past je aan. Je wordt stil en gaat goed je best doen. Vanaf dat moment neem jij alles serieus.

Jongens zoeken de grens op, gaan vechten of maken dingen stuk. Al generaties lang wordt verlangd dat een meisje zich niet agressief gedraagt; dat verander je niet zomaar waardoor meisjes kiezen voor een meer voorzichtige tactiek.

Eerlijk, wij zijn niet de grootste grappenmakers. Maar ik ga direct een misverstand uit de wereld helpen, want dit betekent niet dat wij niet van humor houden.

Op het moment dat jij, vaak op latere leeftijd, afstand wil doen van jouw serieuze kant, dan ervaar jij hoe moeilijk dat het is. Iets was jij al jaren doet, verander je niet zo snel.

Zorgzaam

Jij zorgt voor alles en iedereen. Het geeft je een goed gevoel. Vaak vergeet je daardoor voor jezelf te zorgen.

Het komt voort uit het gevoel dat wanneer iedereen blij is, jij dat ook bent. Dat heb jij op jonge leeftijd al geleerd. Jij zorgde ervoor dat jouw ouders ontlast werden. Hier kreeg jij complimentjes voor en dat was een bevestiging om er mee door te gaan.

Daardoor heb je geleerd om het alleen te doen. Dat straal je ook uit. Je zal niet snel aangeven dat het niet lukt of je hulp nodig hebt. En omdat je uitstraalt dat je het allemaal alleen kan, zal een ander jou niet snel hulp aanbieden.

Samengevat

Iedere oudste dochter is uniek, maar er zijn enkele typische eigenschappen bij de oudste dochter die ze in meer of mindere mate bezitten; verantwoordelijkheidsgevoel, plichtsgetrouw, voortvarend, serieus en zorgzaam.

Nieuwsgierig? Dan nodig ik je graag uit op mijn Instagram account of op mijn website.

 

close
mailpoet

De spirituele wereld verder ontdekken?

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang (net als 20.000 anderen) allerlei leuke dingen in je mailbox: online kaartleggingen, volle maan meditaties en interessante weetjes en tips om jezelf verder te ontwikkelen.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

8 Reactie(s)

 1. Frans Schoute says:

  Wauw, ik ben man maar dit is zo herkenbaar. Een genot om te lezen

  1. Monique Jansen says:

   Hoi Frans, dank je wel voor je reactie. Leuk dat je reageert. En mooi om te horen dat het herkenbaar is. Dat hoor ik vaak terug want iedereen kent wel een oudste dochter.

 2. Atie says:

  Mooi beschreven! Herkenbaar, ook als oudste dochter!

  1. Monique Jansen says:

   Dank je wel voor je reactie. Wat fijn om te lezen dat het herkenbaar is. Er gaan meer blogs volgen over diverse onderwerpen die gerelateerd zijn aan de volwassen oudste dochter.

 3. Wing says:

  Hoi Monique, dank je wel voor je artikel. Het zet me aan het denken; ik ben de oudste dochter thuis, maar ik herken mezelf in je tekst meer in mijn volwassenheid. Als kind wilde ik juist geen verantwoordelijkheid, rende weg van taakjes en was ik de slechte voorbeeld van hoe het niet moest. Mijn broertje nam vroeger mijn taak over. Hoe kan dit? Wat zegt dit?

  1. Monique Jansen says:

   Dank je wel voor je reactie. Omdat ik in mijn reactie niet in kan zoomen op jouw situatie houd ik mijn antwoord algemeen. De reactie van het gros van de meisjes die oudste dochter worden is vaak ‘het lieve brave meisje’. Maar dit geldt niet voor alle meisjes. Jongens reageren vaak zoals jij beschreven, treden meer naar buiten. Het kan ook zijn dat jij de ‘taak’ te zwaar vond, bang was om te falen etc. en daarom niet op deze plek ging staan. Omdat jij dit niet deed, ging jouw broer op jouw plek staan. Zo hebben jullie onbewust gewisseld van plek in het systeem. In de loop der jaren (door ervaring, persoonlijke ontwikkeling etc.) zijn jullie waarschijnlijk op je eigen plek gaan staan waardoor jij dit als volwassen oudste dochter wel herkent en niet als klein meisje. Hopelijk heb ik hiermee jouw vraag beantwoord. En anders hoor ik dat graag.

 4. Wing says:

  Ja, dat klopt! Logisch natuurlijk, maar dit besefte ik niet zo. Het moest even tegen me gezegd worden. Bedankt voor het antwoord Monique.

  1. Monique Jansen says:

   Fijn dat ik diegene mocht zijn 🙂 Niks te danken!

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.