Hoe ga je om met onbegrip?

Posted on
Hoe ga je om met onbegrip?

Hoe ga je om met onbegrip? Iedere mens is anders en daardoor is ieder mens uniek. Dat is wat relaties zo interessant maakt, toch? Als we allemaal hetzelfde zouden zijn, zou het leven maar saai worden, maar dan zouden we elkaar tenminste wel allemaal begrijpen….

Elkaar echt begrijpen is lastiger dan het lijkt en dat komt niet alleen doordat we allemaal een ander persoon zijn, maar ook doordat we allemaal een ander leven hebben.
We maken allemaal andere dingen mee en hebben allemaal onze obstakels te overwinnen. Daar hebben we het soms best moeilijk mee, want voor ons voelen ze zo groot. Vaak lijken ze groter dan de problemen van een ander. Waarom heb ik dit nou weer?

Daar, in die mindset ontstaat onbegrip. Het is logisch dat voor jouw gevoel jouw problemen heel veel groter (of juist heel veel kleiner) zijn dan die van een ander.
Daarnaast kun je veel makkelijker naar de problemen van een ander kijken en die observeren dan dat je je eigen obstakels kunt overzien. Daardoor en door wie je bent, zou jij de obstakels van een ander anders aanpakken dan hoe ze het zelf doen.

Hoe ga je om met onbegrip? Zo versla jij onbegrip!

Als je niet begrepen wordt, doordat de ander in het stukje wat hierboven beschreven is, vastloopt, zijn er gelukkig een aantal dingen die je kunt doen om weer wel begrepen te worden.

Laat je eigen mening los

Als iemand je niet begrijpt, dan is het erg makkelijk om daarin te blijven hangen. Jij hebt het toch zwaar, waarom begrijpen ze dat niet?

Hierdoor word je defensief in je woorden en houding, waardoor je nooit tot de ander door zult dringen. Laat dit dus los.

Luister naar wat ze zeggen

Mensen praten altijd vanuit hun eigen ervaring en mening. Luister eens goed naar wat ze werkelijk zeggen en blijf niet hangen op het onbegrip.
Wat zeggen ze over jouw situatie? Vinden ze je te gevoelig misschien?

De kans is groot dat ze juist die dingen benoemen die ze van zichzelf niet mogen zijn of waar ze zelf moeite mee hebben.
Als iemand je dus te gevoelig noemt, kan het heel goed zijn dat ze niet goed om kunnen gaan met hun eigen gevoel.

Stel vragen

Je eigen ervaring, blokkade op hun leggen, komt niet binnen, maar door vragen te stellen kun je wel binnenkomen.

Als we doorgaan op het voorbeeld te gevoelig zijn, misschien kun je dan vragen wat hun ermee zouden doen of wat zij dan juist zouden voelen of denken?

Dat creëert begrip.

Gebruik voorbeelden uit hun eigen leven

Als het iemand is die je goed kent, kun je jouw situatie vergelijken met iets wat zijzelf hebben meegemaakt.

Lukt het niet om zo’n vergelijking te maken, maak dan gebruik van bekende verhalen (van iemand die jullie beide kennen) of grijp terug op een bekende film of serie.

0 Reactie(s)

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.