Holistisch leven: de mooiste versie van jezelf zijn

Posted on
holistisch leven in het nu

Een gezond en gelukkig holistisch leven leven leiden is voor iedereen mogelijk. Als je holistisch leeft, betekent dit dat je jezelf op al je niveaus voorziet van wat je nodig hebt.

Om te ontdekken wat je werkelijk nodig hebt om gezond en gelukkig te zijn, maak je in een holistisch leven verbinding met je bron, met wie jij werkelijk bent in je essentie.
Die bron is waar jij nog helemaal bent zoals toen je geboren werd: zonder ervaringen en dus zonder trauma’s, overlevingsmechanismen en belemmeringen als overtuigingen, verwachtingen en patronen.
Dit is waar je helemaal jezelf bent, in essentie. Een spirituele reis langs alle holistische lagen is wat jou daar brengt.

Holisme, jouw systeem in verbinding

Als mens besta je uit vijf holistische lagen of niveaus: fysiek, emotioneel, mentaal, energetisch en
spiritueel.
Al deze niveaus staan met elkaar in verbinding, en dat brengt ons bij de term holisme.
Met een holistische zienswijze ga je er vanuit dat alles deel is van het grotere geheel en dat dit allemaal met elkaar verbonden is. Met andere woorden, alles oefent invloed op al het andere uit.

Wanneer er ergens in een holistisch systeem iets belemmerd wordt, dan uit zich dat vaak op een
andere plek in dat systeem.
Heb je bijvoorbeeld veel stress door je werk, dan merk je dat op fysiek niveau door stijve spieren of terugkerende hoofdpijn.
Ook op andere niveaus kan deze stress zich uiten, zonder dat je je er misschien bewust van bent dat die stress de oorzaak is: je bent sneller geïrriteerd (emotioneel), je piekert veel (mentaal) en je slaapt slecht en bent sneller vermoeid (energetisch).
Als je je daarnaast ook nog bezig houdt met vragen als ‘waar doe ik het voor? Is dit wat ik werkelijk wil?’, dan raak je je spirituele niveau aan.

Voldoen aan verwachtingen

Al je holistische lagen onderzoeken vergt tijd, moed en doorzettingsvermogen. Vooral tijd is waar het ons vaak aan ontbreekt. We moeten zoveel van onszelf… en dat moeten we vooral omdat we
aan allerlei verwachtingen willen voldoen.
Verwachtingen die de buitenwereld aan ons stelt, maar ook die we aan onszelf stellen. En dat is zo ontzettend zonde, want daarmee zit je heel veel in je hoofd, ben je vooral bezig met waarmaken en raak je steeds meer de verbinding met jezelf kwijt.
Met andere woorden: je holistische systeem is niet (meer) in balans.

Waarom je die verwachtingen hebt en waarom je daar zo graag aan wilt voldoen

De oorzaak daarvan ligt hoogstwaarschijnlijk ergens in je ontwikkeling.
Verwachtingen die je ouders van je hadden, die op school aan je werden gesteld of in het sociale leven; voldeed je daar niet aan, dan werd dat veroordeeld met als gevolg dat jij je misschien mislukt voelde of niet goed genoeg omdat je mensen teleurstelde. In je latere leven ga je misschien steeds harder werken, omdat je voor jezelf niet wilt afgaan, je geen teleurstelling wilt kweken en je wilt laten zien dat je er echt wel toe doet.
Zo ontstaat een patroon, een overlevingsmechanisme of een overtuiging. En dát zijn nu precies de dingen die bepalen hoe je jouw leven leidt: ze zijn allesbepalend voor je gedrag, je gedachten, je
gevoelens, je manier van communiceren, je uitstraling… Dingen die je belemmeren om de mooiste versie van jezelf te zijn!

Holistisch leven doe je NU

Hoe mooi zou het zijn als je helemaal geen verwachtingen hoeft te hebben, niet hoeft te oordelen, maar alleen hoeft waar te nemen, in plaats van waar te maken?
Als je kunt leven vanuit liefde, onvoorwaardelijk naar jezelf en naar alles en iedereen om je heen, zodat je moeiteloos gelukkig kunt zijn?|
Dat is holistisch leven en het mooie is, dat het voor iedereen is weggelegd. Wanneer je in verbinding bent met je essentie of je bron, dan is alleen het Nu wat telt en juist in dat Nu kun je het moeiteloos gelukkig zijn ervaren.

Beeld je maar eens een moment in waarop je zomaar opeens dankbaarheid voelde, of een diep gevoel van liefde had.
Misschien was dat bij de ondergaande zon na een heerlijke wandeling op het strand, of toen je ontdekte dat er weer knoppen aan de bomen groeiden en het heerlijke voorjaarsgevoel je overviel.

Het moment waarop je naar je partner keek die hard aan het werk was in de tuin en dat gevoel van liefde je doorstroomde.
Dat zijn momenten waarin je gelukkig bent, zonder dat je daar moeite voor hoeft te doen.
Hoe verder je komt op je spirituele pad door holistisch zelfonderzoek te doen, hoe vaker je dit soort momenten bewust gaat beleven en hoe meer je leert hoe je bij je essentie kunt blijven.

Holistisch leven: van bewustwording naar zelfliefde

In de boeken ‘Holistisch leven, moeiteloos gelukkig zijn’ leer je hoe je jezelf op al deze holistische lagen kunt onderzoeken en hoe je met de uitkomsten van dat zelfonderzoek je leven op een andere manier invulling kunt geven. Hoe je kunt thuiskomen bij jezelf! Niet met materiële zaken, niet vanuit verwachtingen en niet door te oordelen, maar door alles te doorvoelen, te accepteren en te omarmen.
Alles; dat is elke ervaring, met alle bijbehorende gedachtes en emoties. Daarmee creëer je het mooiste wat je jezelf kunt geven: zelfliefde.
Zelfliefde ontstaat dus wanneer je je bewust wordt van wat zich holistisch gezien in jou afspeelt en je daarmee aan de slag gaat, om uiteindelijk thuis te komen bij jezelf. En dát proces is die spirituele reis waarmee je in de boeken wordt begeleid.

 

close

De spirituele wereld verder ontdekken?

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang (net als 20.000 anderen) allerlei leuke dingen in je mailbox: online kaartleggingen, volle maan meditaties en interessante weetjes en tips om jezelf verder te ontwikkelen.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

0 Reactie(s)

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.