Je chakra’s in balans met essentiële oliën

Posted on
essentiële olie voor chakra's

Wanneer je merkt dat een bepaalde chakra niet in balans is, dan kun je essentiële oliën inzetten om deze te ondersteunen het chakra weer in evenwicht te brengen. De combinatie van chakra’s, edelstenen en essentiële oliën is wat mij betreft een gouden combinatie.

In je lichaam zijn zeven belangrijke energiecentra aanwezig. Deze staan bekend als Chakra’s. Het woord chakra komt uit het Sanskriet en betekent letterlijk wiel. Je kunt de zeven Chakra’s op veel verschillende manieren beschrijven. Alle zeven chakra’s hebben verschillende eigenschappen die bij een bepaald gebied in het lichaam horen.

Bepaalde essentiële oliën staan gelijk aan een chakra en op die manier kun je de oliën heel specifiek inzetten en kan het je nog beter helpen in je proces, fysiek, emotioneel en spiritueel.

Als je een bepaalde chakra wilt behandelen moet je zorgen dat je de juiste essentiële oliën voor dat chakra gebruikt. Er zijn meerdere oliën die ingezet kunnen worden bij een bepaald chakra. Ik heb ervoor gekozen om bij elk chakra een mooie blend (mix) te benoemen die hier mooi bij aansluit. Natuurlijk kunnen deze oliën ook afzonderlijk van elkaar gebruikt worden.

Zelf een chakra massage blend maken met essentiële oliën

Een chakra blend is heel eenvoudig zelf te maken door 20 druppels (op 10 ml en voor een volwassenen) van een essentiële olie toe te voegen aan een draagolie (zoals druivenpitolie, zoete amandelolie etc). Masseer het chakra. Via de huid worden de oliën vliegensvlug opgenomen in het bloed en op die manier komen de kleine moleculen snel op de plek waar ze hun werk kunnen doen. Dit doe je door op je huid te smeren.

De oliën kunnen ondersteunend werken bij meditatie of visualisatie. Je kunt de olie bijvoorbeeld in een diffuser verstuiven. Op deze manier werk je niet alleen aan je fysieke, emotionele en spirituele gezondheid, maar ruikt het ook nog heerlijk in je huis.

Cuppen is een andere techniek waarbij je 1 à 2 druppels etherische olie in je handpalm drupt, vervolgens wrijf je je handpalmen 3 keer met de klok mee om de olie te verdelen over je handen, daarna zet je je handen in een kommetje over je neus en je mond heen. Je inhaleert een aantal keer de olie in waardoor de werking van de olie binnen 22 seconden je linker- en rechterhersenhelft bereikt. De etherische olie begint zijn werk dan al te doen.

Voordat we in de chakra’s en oliën duiken, vind ik het belangrijk om te vermelden dat het van belang is om 100% pure essentiële oliën te gebruiken. In Nederland mag een olie die een percentage heeft van 5% pure olie een natuurlijke en pure olie genoemd worden. Maar besef je dat deze dan nog altijd voor 95% uit chemische stoffen bestaat. Zelf gebruik ik naar volle tevredenheid de oliën van Young Living.

Het eerste chakra: wortelchakra of stuitchakra

Deze bevindt zich ter hoogte van je stuitje. In het sanskriet wordt het Muladhara genoemd wat wortel betekent. Deze chakra is rood van kleur en heeft als element de aarde en is verbonden met je reuk.

Wanneer dit chakra in balans is dan ervaar je dat doordat jij je stabiel voelt. Je bent geaard en je voelt je veilig. Het eerste chakra staat in verbinding met je lichaam als geheel, de dikke darm en de botten. Je kunt dit eerste chakra zien als fundament. Het bepaald hoe stevig jij in het leven staat. Het gaat om overleven.

Een activiteit die je als stimulering van het eerste chakra zou kunnen doen is een visualisatie. Visualiseer dat er wortels schieten uit je voeten voor verankering met de aarde. Visualiseer je wortels als rust, vastigheid en hechte binding met de aarde. Cup voor deze visualisatie met essentiële oliën.

Essentiële oliën: Mirre, Gember, Patchouli, Vetiver

Dit chakra is degene die het vaakst uit balans is. Dit resulteert vaak in angst en onzekerheid. Maar wat het lastige hieraan is dat wanneer dit chakra uit balans is dit effect heeft op de andere chakra’s. Deze werken dan minder goed.

Het tweede chakra: heiligbeenchakra oftewel sacraalchakra

Deze bevindt zich onder de navel, in de onderbuik. In het Sanskriet wordt dit chakra Swadhisthana genoemd. Het chakra is oranje van kleur en heeft het element water en is verbonden met onze smaak. Het tweede chakra staat onder andere in verbinding met je geslachtsorganen, blaas, nieren, baarmoeder.

Het thema van dit chakra gaat over emoties, seksualiteit en creativiteit.

Een activiteit die heel mooi past bij dit chakra is je verbinden met water door bijvoorbeeld een bad te nemen. Voeg hier essentiële oliën aan toe.

Essentiële oliën: Bergamot, Scharlei, Sinaasappel, Ylang ylang, Sandelhout

Het derde chakra: zonnevlechtchakra oftewel navelchakra

Deze bevindt zich tussen de navel en het middenrif. In het Sanskriet wordt dit chakra Manipura genoemd. Het chakra is verbonden met de kleur geel, het element vuur en is verbonden met ons gezichtsvermogen. Dit chakra gaat over wilskracht en levensenergie.

Denk aan blijheid, energie, zelfwaardering en controle over jezelf. De kracht om te bereiken wat je wilt. Op het moment dat dit chakra in balans is, kun je er voor jezelf en voor een ander zijn. Het chakra is verbonden met het spierstelsel en jouw spijsvertering.

Maak contact met de zon of visualiseer dat jouw hele buikgebied opgevuld wordt met licht en warmte. Hierbij kan je gebruik maken van een essentiële olie om het derde chakra te versterken.

Essentiële oliën: Patchouli, Mandarijn, Grapefruit, Citroen

Het vierde chakra: hartchakra

Het vierde chakra bevindt zich in het midden van je borst, net boven je hart. In het Sanskriet noemen ze dit chakra ook wel Anahata. Dit chakra is verbonden met de kleur groen, het element lucht en is verbonden met onze tast.

‘Ik bemin en word bemind’ staat centraal. Thema’s die passen bij dit chakra zijn liefde, vriendelijkheid naar jezelf en anderen, geborgenheid, vertrouwen, hoop en het vinden van balans. Het chakra is verbonden met ons hart, longen, armen en handen.

Een mooie activiteit om dit chakra te ondersteunen is door dagelijks op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Diffuse een mooie passend blend gedurende het schrijven.

Essentiële oliën: Lavendel, Roos, Geranium

Het vijfde chakra: keelchakra

Het vijfde chakra bevindt zich in de keel en in het Sanskriet wordt het Vishuddhi genoemd. Dit chakra is blauw, het is verbonden aan het element geluid en gekoppeld aan het gehoor.
Het keelchakra staat voor reiniging. Op het moment dat je jezelf laat horen, je laat weten wat je nodig hebt, zal er reiniging van je lichaam optreden.
Het chakra is verbonden met onze keel, oren, mond, armen en handen.

Over een activiteit kan ik kort en bondig zijn: Zing! Muziek heeft een helende werking.

Essentiële oliën: Wierook olie (Frankincense), Pepermunt, Eucalyptus

Het zesde chakra: voorhoofdchakra oftewel het derde oog

Het zesde chakra bevindt zich tussen je ogen vandaar de bijnaam het derde oog. In het Sanskriet noemen ze het chakra Ajna. Dit chakra is violet en verbonden met het element licht gekoppeld aan ons zesde zintuig.

Het thema dat centraal staat bij dit chakra is weten. Het geweten speelt een grote rol in het bewustzijn en de keuzes die je in het leven maakt. Het chakra is verbonden met onze ogen.

Een mooie bijpassende activiteit om het zesde chakra te stimuleren is een massage van het derde oog. Gebruik hiervoor een mooie blend van oliën om dit proces meer kracht bij te zetten.

Essentiële oliën: Cederhout, Scharlei, Marjolein, Rozemarijn

Het zevende chakra: kruinchakra

Het zevende en laatste chakra bevindt zich boven op je hoofd. In het Sanskriet wordt het Sahasrara genoemd. De kleuren die gekoppeld zijn aan dit chakra zijn paars maar ook wit en goud worden gekoppeld aan het kruinchakra.

Het chakra is verbonden aan ons denken, ons hogere bewustzijn en staat symbool voor een lotusbloem met duizenden blaadjes. Deze staan weer voor een eenheid van alle verschillende aspecten. Het is verbonden met onze hersenen en zenuwstelsel.

Bij het zevende chakra hoort geen zintuig. Het zevende chakra is het gebied waar geen verschil meer wordt ervaren. Wanneer dit chakra in balans is dan ervaart men eenheid, heelheid.

De best passende activiteit bij dit chakra is mediteren. Hiervoor kan je ontzettend goed essentiële oliën inzetten.

Essentiële oliën: Lavendel, Cederhout, Wierook olie (Frankincense), Citroen, Vetiver

Heb jij vragen? Dan hoor ik dat graag van je.

Ga mee op avontuur

Elke maand zal ik je meenemen in mijn olie avontuur, een olie uitlichten en DIY’s met je delen. Ben je geïnteresseerd neem dan eens een kijkje op mijn Instagram account dat ik gestart ben om over mijn zoektocht waar ik je stap voor stap meeneem in een bewuster leven en de kracht van de natuur te delen.

 

close

De spirituele wereld verder ontdekken?

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang (net als 20.000 anderen) allerlei leuke dingen in je mailbox: online kaartleggingen, volle maan meditaties en interessante weetjes en tips om jezelf verder te ontwikkelen.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

4 Reactie(s)

 1. Petruska Verhaeghe says:

  Dank je wel voor de mooie heldere informatie, ik ga daarin een reisje maken ♥

  1. Monique says:

   Wauw wat mooi om te horen! Leuk dat ik je heb kunnen inspireren met deze blog. Liefs Monique

 2. Peter Steffers says:

  Dank voor de informatie. Heel leerzaam

  Peter Steffers

  1. Monique says:

   Hoi Peter, wat leuk dat je laat weten dat je het als leerzaam hebt ervaren!

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.