Je haar is geen mooie toevalligheid

Posted on

ons hele leven; elk haartje vertegenwoordigt een deel van onszelf, het zijn sterke verbindingspunten zowel van ons lichaam als van onze geest aldus vele inheemse volkeren.

Mannen en vrouwen van wijsheid hebben veelal lang haar (zie mijn foto bij dit artikel); aan de andere kant, op plaatsen waar tirannie in al zijn vormen de kop op stak, was kort haar verplicht en dit, samen met andere factoren, heeft geleid tot de geestelijke en fysieke nederlaag van vele volkeren. Een pijnlijk voorbeeld, ons allen bekend is het beeld van de geschoren hoofden in het concentratiekamp.

Toch kent het scheren van haar ook positieve voorbeelden, zoals in de Yogische leer.

‘’Is het je opgevallen dat als je een boom snoeit, de boom zijn energie richt op het gesnoeide gebied en dat het aantal bladeren dat de komende vijftien tot dertig dagen in dat deel van de boom uitkomt veel meer is dan in andere delen van de boom? Dit gebeurt omdat de boom zijn energie richt in de richting van het gesnoeide gebied. Hetzelfde gebeurt in je lichaam. Als je plotseling je haar verwijdert, zul je zien dat de energieën die kant op gaan. Mensen die een bepaald soort sadhana (spirituele oefening) doen, willen dat dit gebeurt.’’Sadhguru
(Sadhguru, een Indische mysticus, visionair en yogi heeft hierover een interessant artikel gepubliceerd:)

De taal van het haar

Haar heeft zijn eigen taal en karakter en de manier waarop het wordt gestyled is uiterst belangrijk voor wie het draagt:

 • Een scheiding in het midden staat voor balans in het denken.
 • Een vlecht voor de vereeniging van het denken met het hart.
 • Los haar betekent veiligheid.
 • Haar omhoog overtuiging.

Tegenwoordig kammen en stylen de meeste mensen hun haar zonder kennis van de onderliggende subtiele redenen. Het belang van haar gaat verder dan ijdelheid of bruikbaarheid, omdat de manier waarop je je haar draagt, direct je stemming en gemoedstoestand kan beïnvloeden.

Als we verder inzoomen op de kennis van inheemse volkeren, zullen we ontdekken dat de manier waarop men hun haar droeg en kamde van groots belang was, omdat op deze manier hun deelname aan verschillende evenementen werd beschreven en aangekondigd: huwelijk of ruzie, vreugde of rouw.

Middels de kapsels en hoofdtooien die zij droegen, kon je de volwassenheid van mensen achterhalen, hun status in de samenleving en zelfs de tijden van vrede en oorlog herkennen.
Kapsels waren als de seizoenen; ze veranderden bij openbare, privé- en ceremoniële gelegenheden.
Het haar vertegenwoordigde de gedachten en zelfs spirituele staat van het individu; maar ook toonde het de familiebanden en de spirituele eenheid binnen een familie.
Het haar vertegenwoordigde de toestanden van de natuur, stroomde in een rechte lijn als watervallen, of golfde als rivierwater.
Inheemse kinderen leerden hun haar te wassen en te spoelen.

In de leer van veel inheemse stammen vertegenwoordigde het knippen van haar een proces van rouw of de nabijheid van de dood. In andere culturen, zoals in India, scheert men juist de eerste bos haar van een baby voor gezondheidsreden maar ook voor een betere integratie van de ziel. Haar had bij alle inheemse volkeren alsook bij de oude Indische cultuur primair een mystiek element. Ze stonden niet toe dat iemand hun haar aanraakte zonder hun toestemming.

Verschillende types haar

Het belang van lang haar

Sinds de oudheid was voor mensen uit verschillende culturen een knipbeurt volkomen taboe, omdat het een deel is van wie ze zijn. Wanneer het haar zijn maximale lengte heeft bereikt, wordt er fosfor, calcium en vitamine D geproduceerd en komen deze gezonde stofjes in het lymfatische vloeistof en uiteindelijk in de cerebrospinale* vloeistof via twee kanalen in het bovenste deel van de hersenen. Deze ionische verandering maakt het geheugen efficiënter en leidt tot meer fysieke energie, meer uithoudingsvermogen en stoïcisme oftewel geestelijke balans.

*Cerebrospinale vloeistof, beter bekend als hersenvloeistof.

Als je besluit je haar te knippen, gaan niet alleen deze extra energie en voedingsstoffen verloren, maar zal je lichaam ook een grote hoeveelheid vitale energie en voedingsstoffen moeten leveren om verloren haar terug te laten groeien. Ook zijn onze haren de antennes die de energie van de zon (of prana) verzamelen en kanaliseren naar de frontale kwabben, het deel van de hersenen dat wordt gebruikt voor onder andere meditatie en visualisatie.

Deze antennes fungeren als kanalen om een ​​grotere hoeveelheid subtiele energie, ook wel kosmische energie, aan te voeren. Het duurt ongeveer drie jaar vanaf de laatste keer dat het haar werd geknipt om nieuwe antennes aan de haarpunten te vormen.

Indische mysticus, visionair en yogi Sadhguru zegt het volgende over lang haar: ‘’Wanneer iemand een staat bereikt waarin zijn energieën echt uit zijn hoofd barsten, als hij de twee chakra’s activeert die zich boven het fysieke lichaam bevinden, zal hij zich niet scheren. In feite zouden we het haar willen laten groeien en het net daarboven vastbinden, zodat het wordt beschermd en verzorgd. Als er niet genoeg haar is, gebruiken we een doek.’’

Nat haar

Als je nat haar oppakt, zal het de neiging hebben om een ​​beetje te krimpen, en zelfs te breken als het opdroogt. Een beter idee is om af en toe in de zon te gaan zitten en je schone, vochtige haar op natuurlijke wijze te laten drogen en zo extra vitamine D op te nemen. Yogi’s raden aan om je haar om de 72 uur te wassen (of vaker als je hoofdhuid veel zweet). Het kan ook nuttig zijn om je haar te wassen, nadat je van streek of boos bent geweest, dit helpt bij het verwerken van emoties.

Korte en geschoren kapsels

Wanneer mensen werden overwonnen of tot slaaf werden gemaakt, werd hun haar vaak geknipt als teken van slavernij, hulpeloosheid en vernedering. Een ander motief van het scheren van gevangenen is mentale instabiliteit, meer energie wordt gecentreerd in het geschoren gebied en deze extra dosis subtiele energie kan voor onbalans zorgen, helemaal wanneer dit gepaard gaat met angst en onderdrukking.

De botten van het voorhoofd zijn poreus en hun functie is om licht door te geven aan de pijnappelklier, die de hersenactiviteit beïnvloedt, evenals de schildklier en geslachtshormonen. Door de jaren heen, waarbij stammen en hele samenlevingen werden veroverd of zelfs uitgeroeid, werd het korte of geschoren kapsel zo wijdverbreid dat het belang van lang haar na een paar generaties verloren ging; wat overbleef waren de praktische en ijdele aspecten.

Nieuwe HOOFDstukken

Ons haar, zoals elke cel in ons lichaam, heeft een geheugen, daarom is het gebruikelijk dat wanneer we een hoofdstuk van ons leven afsluiten, ons innerlijke wezen om een ​​knipbeurt vraagt. Dit gaat bijna instinctief vanwege de noodzaak tot vernieuwing, zoals wanneer bomen zich van hun schors ontdoen, zodat zij hun vitaliteit kunnen herwinnen.

Houten kam

Yogi’s raden aan om een ​​houten kam of borstel te gebruiken om je haar mee te kammen, omdat het verbeterde circulatie en meer stimulatie van de hoofdhuid en haren biedt, en het hout geen statische elektriciteit genereert, waardoor er energie verloren gaat van het haar naar de hersenen.

Je zult merken dat als je van voren naar achteren, van achteren naar voren kamt, en dan meerdere keren naar rechts en naar links, het je zal verfrissen, hoe lang je haar ook is.
Alle vermoeidheid van de dag zal voorbij zijn.

Voor vrouwen wordt gezegd, dat het gebruik van deze techniek, om het haar twee keer per dag te kammen, helpt om de jeugd, een gezonde menstruatiecyclus en een goed gezichtsvermogen te behouden.

Als je kaal wordt, kan het gebrek aan energie in je haar worden tegengegaan door meer te mediteren. Als je wat zilver(grijs) haar in je haar aantreft, houd er dan rekening mee dat zilver of witte kleur de stroom van energie en vitamines verhoogt om veroudering te compenseren.

Probeer voor de gezondheid van de hersenen, naarmate je ouder wordt, je haar zo gezond en natuurlijk mogelijk te houden.

Er wordt gezegd dat wanneer je het haar tot zijn volledige lengte laat groeien en het rond de kruin van het hoofd windt, de energie van de zon, ook wel de prana of de vitale energie genoemd, langs de ruggengraat naar beneden gaat. Om die neerwaartse trend tegen te gaan, stijgt de levensenergie van Kundalini om balans te creëren.

Kortom, je haar zit er niet per ongeluk bij. Het heeft een doel.

Tip

Haar is een belangrijk element in de holistische gezondheidsleer, je haar kan veel vertellen over je gezondheid, iets wat ik regelmatig toepas in mijn werk als health coach.
Tip: Vanaf oktober zijn er weer persoonlijke gezondheid-optimalisatie sessies beschikbaar, specifiek voor vegetariërs, veganisten, aspirerende yogi’s en ascension kandidaten.
Meer informatie kun je vinden op mijn Facebook en Instagram account.

 

close

De spirituele wereld verder ontdekken?

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang (net als 20.000 anderen) allerlei leuke dingen in je mailbox: online kaartleggingen, volle maan meditaties en interessante weetjes en tips om jezelf verder te ontwikkelen.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

11 Reactie(s)

 1. Liza de Groot says:

  Wat een interessant en informatief artikel! Dank je wel Rob! Ik heb altijd een sterke band met mijn haar gevoeld. Haar kammen, wassen en vlechten zijn heel rustgevende en vernieuwende rituelen voor mij.

  Nog een fijne dag!

  Liza

  1. Rob says:

   Bedankt Liza, ik ben blij dat ik haarfijn kon uitleggen hoe fijn haar eigenlijk is. Schitterende dag nog en veel liefs

 2. Lianne says:

  Interesting article. I like the idea of the brain and glands being nurtured because of long hair.
  I wear my hair short and always feel mighty energised and clean after a haircut. Could you explain that? I wouldn’t want long hair as it doesn’t suit me or my hair but I feel at peace with that!

 3. Rob says:

  Hi Lianne I am glad you liked the article! Hairs also store and contain memory just like all the cells in your body. Besides that it is also known that today scientists can even measure the amount of stress hormones like cortisol through your hair. So by cutting your hair, you are in a way deleting old files of memory and information and hence you can feel cleaner afterwards. This cleared space can also make you feel more energetic, especially if the old data was depressing your energies. And cut hairs also attract more energies from the body as a natural response to regrow faster. Like when you cut the branch on a tree. I hope this answers your question

 4. Ria Mensink says:

  Een prachtig artikel Rob..heel interessant!
  Ik heb altijd het gevoel dat mijn haar wat langer moet zijn, anders voel ik me niet prettig..
  Waarom… ik weet het niet..
  Maar nu ik dit verhaal over de betekenis van haar wil ik proberen in te voelen wat haar voor mij betekent ..
  Ik ben benieuwd of ik erachter kom..
  In ieder geval hartelijk dank voor deze stof tot invoelen…
  Hartelijke groet, Ria Mensink

  1. Rob says:

   Bedankt Ria, fijn dat je het interessant vindt. Hopelijk kom je er achter. Veel liefs, Rob

 5. Eva says:

  Heel boeiend artikel. Dank voor het delen

  1. Rob says:

   Graag gedaan Eva! Fijne avond nog.

 6. Deandrah says:

  zeker boeiend! Een scheiding in het midden staat dus voor balans van het denken.

  En dan te bedenken dat ik ooit bij een Engel-se kapper zei: ‘I always, wear my divorce in the middle”.

  Dikke knipoog.

 7. Carla says:

  Hoi Rob,

  Mooi artikel. Maar hoe werkt het dan met kroeshaar?

 8. Martine van Mook says:

  Hai Rob,

  Erg leuk en informatief artikel. De holistische kijk spreekt me altijd erg aan. Ik zou je graag een vraag stellen over mijn eigen haar. Ik ben nu net 45 en mijn haar was altijd een beetje vage, nietszeggende ‘peper en zout’ kleur. Meer naar het blonde toe. En ik liet er dan ook altijd high lights in zetten door de kapper. Maar sinds ongeveer 1,5 jaar is (al) mijn haar ineens een stuk donkerder geworden. Het viel me in eerste instantie op op mijn bovenbenen. Nu kleur ik mijn haar niet meer omdat het een hele mooie diepe bruine kleur heeft. Met een klein vleugje zilver. Welke betekenis of verklaring zou je voor deze kleursverandering geven?

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.