Keuzes maken voor een oudste dochter

Posted on
keuzes maken

De combinatie van eigenschappen die een oudste dochter bezit kan het moeilijk maken om keuzes te maken. Wat er vaak gebeurt, en misschien herken jij dit bij jezelf, is dat je het uitstelt om een keuze te maken. Maar besef je dat dit een groot energielek is.

Jij gaat nadenken over de keuze die je hebt te maken. Laat mij je vandaag uitleggen hoe het komt dat jij als oudste dochter moeite hebt met het maken van keuzes en hoe je de eerste stappen zet om een knoop door te hakken.

Als oudste dochter heb je een aantal typische eigenschappen zoals een groot verantwoordelijkheidsgevoel, voortvarend, serieus, plichtsgetrouw en zorgzaam.

Jouw grote verantwoordelijkheidsgevoel kan parten spelen wanneer jij een keuze te maken hebt, vooral als de gevolgen van de keuze groot zijn of als je andere mensen beïnvloedt met je beslissing. Dan wordt er namelijk ook een beroep gedaan op jouw zorgzame kant. En dat is direct lastig.

Oudste dochters kunnen erg voortvarend zijn. Dit kan de snelheid of efficiëntie waarmee je keuzes maakt of hoe vastbesloten je bent om een keuze te maken zowel positief als negatief beïnvloeden.

Als plichtsgetrouwe oudste dochter is het voor jou erg belangrijk om je aan jouw ‘verplichtingen’ te houden en betrouwbaar te zijn in het nakomen van je afspraken en/of taken. Kan jij je voorstellen dat wanneer de keuze invloed heeft op eerder gemaakte afspraken dat je dit het lastig maakt in het doorhakken van een knoop. De gedachte dat je dit niet kan maken zal overheersen.

Daarnaast zal jij eerder het belang van de groep of een organisatie voorop stellen dan jezelf prioriteit maken.

Het is belangrijk om te onthouden dat het normaal is om het verantwoordelijkheidsgevoel te voelen als je belangrijke keuzes maakt. Het is ook belangrijk om te onthouden dat het nemen van belangrijke keuzes soms betekent dat je een risico moet nemen. En laat dit nu zijn wat oudste dochters het liefst vermijden. Maar besef je dat dit kan leiden tot groei en nieuwe kansen.

Het is belangrijk om te onthouden dat het maken van belangrijke keuzes soms betekent dat je moet afwegen wat het beste is voor jezelf en voor anderen, en dat het belangrijk is om te communiceren als je moeite hebt met het maken van keuzes die invloed hebben op andere mensen.

Keuzes maken met je ratio

Er zijn verschillende manieren om tot een goede keuze te komen. Een aantal stappen die jij waarschijnlijk al doorlopen hebt bij het maken van een weloverwogen keuze zijn:

 • Maak duidelijk wat de beslissing is die je moet nemen.
 • Verzamel zoveel mogelijk relevante informatie over de verschillende opties. Dit kan variëren van feiten en cijfers tot meningen en ervaringen van anderen.
 • Weeg de voor- en nadelen van elke optie af.
 • Bedenk een aantal alternatieven voor de opties die je hebt overwogen.
 • Maak een weloverwogen keuze door de informatie te analyseren die je hebt verzameld en de pros en cons van elke optie te overwegen.
 • Evalueer je beslissing en de gevolgen die het heeft op je doelen.

Oudste dochters zijn vaak analytische erg sterk dus ik wil vandaag een andere manier met je delen om tot een juiste keuze te komen. De keuze van je hart. Want eerlijk, dat kan nooit een verkeerde keuze zijn. Ook als deze keuze verstandelijk niet altijd te begrijpen is.

Keuzes maken vanuit je gevoel

Er zijn een aantal stappen die je kunt nemen om een keuze te maken met je gevoel:

 1. Probeer je gedachten te stillen en luister naar wat je intuïtie je vertelt over welke optie het beste voor jou zou zijn.
 2. Denk na over hoe je je voelt bij elke optie die je overweegt. Welke optie voelt het meest juist voor jou? Welke optie maakt je het meest enthousiast of geeft je een gevoel van vrede?
 3. Probeer te visualiseren hoe het zou zijn als je elke optie kiest. Hoe zou je je voelen? Zou je tevreden zijn met de keuze op de lange termijn?
 4. Bedenk welke waarden voor jou belangrijk zijn en welke optie het beste aansluit bij die waarden.
 5. Geef jezelf de tijd om de beslissing te overwegen, neem geen overhaaste beslissing.
 6. Maak een weloverwogen keuze door je intuïtie, gevoelens, waarden en visie te combineren.

De muntjesmethode

Of wil jij voor een snelle oplossing dan gebruik ik weleens de muntjesmethode.
Ik pak een munt. De ene kant is keuze A, de andere kant is keuze B. Je gooit de munt omhoog.

Welke keuze laat deze munt zien?
Wat is je eerste emotie opluchting of teleurstelling?

Voel jij je opgelucht dan is het de juiste keuze.
Voel jij je teleurgesteld dan weet je dat je gevoelsmatig liever de andere keuze had gezien en ga je daarvoor.
Zorg wel dat je luistert naar je eerste ingeving want daarna gaat je hoofd ermee aan de haal.

En nu je weet wat je keuze is wil ik je adviseren om snel acties te zetten.
Want zoals ik deze blog begon het niet maken van een keuze is je grootste energielek.
De eerste stap blijft spannend maar je zult zien dat het nieuwe deuren opent. Zoals mijn mentor altijd zei: “in beweging zit jouw groei”.
Succes met het maken van een keuze!

Ik vind het leuk wanneer je mij laat weten wanneer jij een ondernemende oudste dochter bent en of deze blog herkenbaar voor je is? Ik nodig je graag uit op mijn Instagram account waar ik deel over het leven van een ondernemende oudste dochter.

 

close
mailpoet

De spirituele wereld verder ontdekken?

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang (net als 20.000 anderen) allerlei leuke dingen in je mailbox: online kaartleggingen, volle maan meditaties en interessante weetjes en tips om jezelf verder te ontwikkelen.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

 • Delen

0 Reactie(s)

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.