Vrijdag Vragendag: omgaan met perfectionisme

Posted on
perfectionisme

perfectionismebeste Scarlet,
ik ben nogal perfectionistisch van aard wat vaak veel stress veroorzaakt. zou je me tips kunnen geven mijn zelfcompassie te verhogen ?

ik heb je pas kort ‘gevonden’ maar wil je graag laten weten dat je een mooie, duidelijke site hebt, met veel goede tips en prachtige artikelen!

bedankt en groeten,
Anoniem

Scarlet’s Antwoord

Goedendag lieve Anoniem,
Dank je wel voor je complimenten! Ze zijn erg fijn om te horen.

Perfectionisme is een van de lastigste eigenschappen om mee om te gaan, puur omdat het vaak heel sterk is.
Je hebt hierin twee stappen te zetten die oefening vergen, maar ik weet zeker dat je het kunt.

Als eerste mag je gaan zien dat dat stemmetje in je hoofd dat je zegt dat alles perfect ‘moet’ zijn en alle andere dingen die daarbij horen, eigenlijk heel erg overwerkt is.
Stel je jezelf het voor als een klein keffertje dat maar staat te blaffen om alles en niets, omdat het onzeker is en angstig en eigenlijk overwerkt is. Het heeft rust en vertrouwen nodig. Laten we hem Max noemen.
Wat jij mag gaan doen is zien dat mag zo klein en moe is en heropgevoed moet worden. Jij moet hem naar zijn plek sturen, zodat hij uit kan rusten. Wat je alleen zult merken is dat Max echt eigenwijs is, zoals een klein keffertje dat altijd is.
Geduld en liefde heb je hiervoor nodig. Als jij van dit stemmetje, dit keffertje kunt gaan houden, omdat je de vermoeidheid ervan erkent, dan kun je jezelf helemaal accepteren en jezelf vullen met zelfcompassie.

Als je Max erkent hebt, is het tijd voor stap twee: hem daadwerkelijk in zijn mand krijgen.
Woorden als: stop, terug, ophouden, zullen niet echt werken.
Je moet vragen waarom Max staat te blaffen: waar is hij bang voor? De kans is groot dat Max bang is om fouten te maken, omdat Max ervan overtuigd is dat je er anders niet bij hoort.
Dan zeg je: “Max ik hoor je en ik begrijp je, je hebt me goed gewaarschuwd. Ik neem het over, dus ga jij maar lekker uitrusten.”
Je zult hem dan vervolgens als een klein kind elke keer terug moeten sturen en daar heb je geduld voor nodig. Op een gegeven moment win je en vind je rust en zelfcompassie.
Wat je ook kan helpen is als Max heel hard om niks staat te blaffen, is te gaan lachen. Misschien is het even Fake lachen, maar dat creëert positiviteit en dat helpt enorm.

Plak een papiertje op de spiegel of hang hem op in de wc waar je iedere keer iets leest zoals: “ik ben goed zoals ik ben, ik mag fouten maken, want ik houd van mezelf.”
Dit is een extraatje om alles kracht bij te zetten. Zo kun je omgaan met perfectionisme.

Je kunt het!

close

De spirituele wereld verder ontdekken?

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang (net als 20.000 anderen) allerlei leuke dingen in je mailbox: online kaartleggingen, volle maan meditaties en interessante weetjes en tips om jezelf verder te ontwikkelen.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

0 Reactie(s)

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.