Wat als je familie niet hooggevoelig is?

Posted on
wat als je familie niet hooggevoelig is

Wat als je familie niet hooggevoelig is? Ongeveer 1 op de 5 mensen is hoogsensitief en dat is dus niet iedereen. De meeste mensen in je familie zullen dus waarschijnlijk niet hooggevoelig zijn. Hoe ga je daar mee om? Hoe ga je met die tantes, ooms, nichtjes en neefjes om die jou dus niet begrijpen?

Wat als je familie niet hooggevoelig is?

Als eerste wil ik benoemen dat veel mensen niet direct hoogsensitief zijn, maar wel gewoon sensitief zijn. Iedereen heeft in ieder geval sensitieve kanten.

Dit vergeten we vaak. We focussen ons op het gedrag van familieleden dat erop wijst dat ze niet sensitief zijn, dat ze anders en dat ze ons dus niet zullen begrijpen.
Daardoor zien we hun sensitieve kanten soms over het hoofd, terwijl dat de kanten zijn waarmee we ons wel kunnen verbinden.

Probeer je daar eens op de focussen en probeer die eens te zien. Vaak zijn deze sensitieve kanten verbonden met hobby’s, dus dat is een onderwerp om over te beginnen.
Dat helpt je om wel dat fijne contact te maken.

Iedereen is goed zoals hij is

Wat daarnaast heel erg helpt is jezelf terugfluiten. Het is oké dat niet iedereen je begrijpt en je familieleden niet hetzelfde zijn. Zij hebben nog steeds andere goede eigenschappen waar je van kunt genieten.

Wanneer je toch een band wilt met een familielid, zet dan even je verwachtingen uit, laat het verleden los en ga er open in.
Vaak blijkt deze persoon dan ineens anders te zijn dan je dacht. Daarnaast reageren mensen ook anders op je als je er weer open instaat.
Ze voelen dan ineens weer de ruimte voor zichzelf, waardoor je andere kanten van iemand kan zien.

Stel je verwachtingen dus ook bij

Iets wat ik eigenlijk ook probeer te zeggen is dat je je verwachtingen bij mag stellen. Je kunt niet van iedereen verwachten dat ze je volledig zullen zien en begrijpen. Jij ziet en kent hun ook niet volledig en dat is helemaal oké. Omarm dit.

Besef ook dat je elkaar niet volledig hoeft te begrijpen om toch een goede band te hebben en van elkaar te houden. Wat daar als eerste voor nodig is, is dat je het samen wilt en elkaar wilt leren kennen zonder oordeel en met respect.

Ga dus ook met zo’n houding naar verjaardagen en ervaar wat er verandert en hoe gezellig het toch kan zijn. Zelfs als die diepgang er niet helemaal is, zoals jij zou willen.

 

0 Reactie(s)

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.