Beter communiceren met je partner: 3 tips

Posted on
beter communiceren met je partner

Communiceren met je partner is niet altijd even makkelijk. Het grootste probleem ontstaat doordat we allemaal kijken vanuit onze eigen bril. Dit betekent dat wat jij zegt door je partner door een soort filter gegooid wordt. Er wordt een eigen kleur aan gegeven. Hetzelfde gebeurt met alles wat je partner tegen jou zegt. Jij analyseert het onbewust ook op je eigen manier en geeft er je eigen vertaling aan.

Die filter, bril of vertaling komt eigenlijk voort uit alles wat we al in ons leven meegemaakt en geleerd hebben. Eigenlijk hebben we op basis daarvan een eigen woordenboek gecreëerd.

Om dit obstakel te overwinnen zodat jullie elkaar beter begrijpen, heb ik 3 tips voor je. Als je namelijk elkaar weer meer begrijpt, ga je automatisch meer praten en beter communiceren.

Beter communiceren met je partner tip 1: wordt bewust van jullie filters

Als je even stil staat bij jullie gesprekken en ervaringen uit het verleden, kun je heel goed achterhalen hoe jullie filters in elkaar steken.
Waar kun je bijvoorbeeld echt niet tegen? Tegen oneerlijkheid, halve verhalen of een vage uitleg? En waar kan je partner slecht tegen? Overgevoeligheid of misschien anderen erbij betrekken?

Probeer dit uit te schrijven en er ook aan te koppelen waarom dit misschien zo is. Dit maakt het zoveel makkelijker om elkaar goed te begrijpen.

Tip 2: gebruik (praktische) voorbeelden

Wat je enorm kan helpen tijdens het uitleggen van iets, is het gebruiken van voorbeelden. De truc is om niet dingen van jaren geleden erbij te halen, maar iets wat de afgelopen weken is gebeurd.
Daarnaast kun je ook altijd een vergelijking trekken met een film of iets wat een gezamenlijke vriend van jullie heeft meegemaakt.

Als jij bijvoorbeeld meer erkenning van je partner nodig hebt, dan kun je het voorbeeld pakken van afgelopen zondag. Toen vertelde je partner iets over zijn werk wat heel belangrijk was terwijl jij net met een vriendin zat te appen. Hij voelde zich echt even niet gezien.
Zo voel jij je ook als hij na een lange werkdag niet eens even een moment neemt om te vragen hoe het met je gaat en oprecht luistert.
Vertel dan ook precies wat je nodig hebt. Je zou het bijvoorbeeld heel fijn vinden als hij even achter de laptop vandaan stapt en een kopje koffie met je drinkt voor je aan het eten begint. op zo’n moment kunnen jullie weer even tot elkaar komen.

Beter communiceren met je partner tip 3: kijk elkaar aan

Vaak als er onenigheid is in een relatie of als er slecht gecommuniceerd wordt, dan is er weinig oogcontact. Terwijl oogcontact heel belangrijk is om elkaar te zien en ook in te schatten hoe iemand in zijn vel zit. Je hebt dit informatie nodig om beter te vertalen wat iemand bedoelt met wat hij/zij zegt.

Blijf dus niet naar de de grond of de tv kijken, maar kijk elkaar aan. Niet alleen als je praat, maar ook tijdens het avondeten of als je in bed ligt.

 

0 Reactie(s)

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.