Communiceren met mensen die je onderuithalen

Posted on
Mensen die je onderuithalen

Mensen die je onderuithalen. Eens in de zoveel tijd komen er mensen op je pad die keihard tegen je ingaan. Ze verwijten je de meest pijnlijke dingen zoals dat je een aansteller bent, arrogant bent of oppervlakkig bent. Precies de dingen die je niet bent en ook totaal niet wilt zijn. Zulke woorden die zo hard gebracht worden doen dan ook echt pijn.

Als gevolg van die pijn kun je ontzettend boos worden of juist helemaal bevriezen. Je weet eigenlijk niet wat je moet zeggen.
Dit komt ook omdat deze aanvallen van anderen meestal op hele onverwachte momenten komen. Meestal zijn dit ook nog eens de momenten waarop jij net al je moed bij elkaar verzamelt had om iets voor jezelf te doen.

Hoe ga je hier nou mee om? Hoe kun je communiceren met mensen die je onderuithalen?

Communiceren met mensen die je onderuithalen: wat je als eerste moet weten

Het is heel belangrijk dat je als eerste beseft dat wat de ander zegt nooit helemaal met jou te maken heeft. Sterker nog, meestal heeft het meer met hun te maken dan met jou.

De kans is namelijk groot dat jij iets raakt in hun wat ze niet fijn vinden. Zo neem jij bijvoorbeeld net de stappen die ze zelf heel graag willen maken, maar te bang voor zijn of je herinnert ze misschien aan iemand die hun pijn gedaan. heeft. Zo zijn er nog eindeloos veel mogelijkheden en vaak zul je nooit precies weten hoe het zit. Dat hoeft ook niet, maar hier mag je jezelf wel bewust van zijn als je geconfronteerd wordt met iemand die je woordelijk pijn doet.

Jezelf verdedigen met woorden

Voor je jezelf gaat verdedigen of uitleg gaat geven, mag je jezelf er ook bewust van zijn dat je deze discussie nooit gaat winnen. Juist omdat hun punt nooit helemaal over jou gaat en je er meestal niet bij komt waar het dan wel over gaat.
Het hele doel van je verdedigen is dan eigenlijk ook de gemoederen bedaren en de rust terugbrengen. Het gaat niet meer om gelijk hebben of begrepen worden, hoe moeilijk dat ook is. Het gaat om ontladen en ook het niet zomaar laten gebeuren en voor jezelf opkomen.

Neem een vragende rol aan

De grootste kracht win je als je de vragende rol aan gaat nemen. Stel vragen over waarom ze dat vinden, hoe ze bij die opvatting komen en wat je kunt doen om hun een beter gevoel te geven. Die laatste is heel moeilijk, dat weet ik, maar zo breng je ze van hun stuk.

Toon begrip

Nog zo’n moeilijk dingetje ik weet het, maar je weet nu dat dit hele gebeuren eigenlijk niet helemaal om jou gaat. De ander heeft een pijn die ze niet willen tonen. Zeg daarom bijvoorbeeld dat je begrijpt dat ze dit vervelend vinden. Hoe onterecht hun gedrag ook is en hoe onbegrijpelijk het ook is.

Pak ze terug op gemeenschappelijke waarden

Iedereen wil rechtvaardigheid, eerlijkheid en begrip en deze mensen willen graag ook nog gelijk hebben. Speel daarop in. Zeg bijvoorbeeld: je wilt toch dat we eerlijk tegen elkaar zijn? Zou ik je dan mogen uitleggen wat er precies aan de hand is?

Blijf rustig

Al kook en schreeuw je vanbinnen, probeer zo rustig en kalm mogelijk te blijven. Als dat heel lastig is, houd jezelf dan voor dat dit voor de ander het meest verwarrend is en het meest frustrerend is. Het is dus ook een soort van stangen.

Het belangrijkste is echter dat je hiermee de overhand terugkrijgt en de situatie bedaard. Je bent ineens in controle en daardoor druipt de ander ook sneller af.

 

0 Reactie(s)

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.