Contact maken met de aarde volgens de wijsheid van Sadhguru

Posted on
7 manieren om je te gronden volgens sadhguru

Hoe kun je jezelf het beste gronden? Deze vraag gaan we beantwoorden aan de hand van de waardevolle visie en wijsheid van Sadhguru.

Sadhguru (oprichter van de Isha Foundation en het Isha Yoga Center) is een Yogi, Mysticus, visionair denker, spreker en levensgids voor velen. Hij zet zich elke dag volledig in voor het aanreiken van tools voor innerlijk welzijn voor iedereen – tools die een mens helpt het ultieme potentieel binnenin jezelf te realiseren en daar heb ik bewondering voor.  Hij deelt een veelheid aan projecten, programma’s en methoden, allemaal met hetzelfde doel: ieder mens naar het toppunt van zijn potentieel brengen, zodat zij uitbundig kunnen leven en in harmonie zijn met zichzelf en de wereld. Doe mij maar meer van dit soort mensen!

De beoefening van Bhuta Shuddhi (elementaire zuivering) is fundamenteel volgens de yogische wetenschappen. Hier legt Sadhguru de betekenis van het aarde-element uit en 7 dingen die je kunt doen om ermee verbonden te blijven.

Sadhguru: ‘’Ik zeg altijd tegen mensen in het Isha Yoga Center: “Wat voor werk je ook doet, je moet je vingers minstens een uur per dag in de aarde steken.” Doe iets met de tuin waar je handen modderig worden. Dit zal een natuurlijke fysieke herinnering in je opbouwen dat je sterfelijk bent. Als je elke dag je handen in de aarde steekt, weet je lichaam dat het niet permanent is. Het lichaam heeft een eigen geheugen dat veel belangrijker is dan het mentale geheugen. Op dit moment regeert het geheugen die je lichaam met zich meedraagt ​​veel meer dan het geheugen van je alledaagse denken.’’

Als je dicht bij de aarde bent, word je er constant aan herinnerd dat je sterfelijk bent – fysiologisch, op cellulair niveau en op elementair niveau. Deze herinnering aan de sterfelijkheid is het belangrijkste element in je spirituele proces. Door deze constante herinnering ontstaat er een verlangen om iets te ontdekken wat voor lichaam en geest ligt, wat voorbij het sterfelijke is, alleen omdat je weet dat het op een dag zal eindigen. Als dit lichaam onsterfelijk was, wie zou er dan zitten en mediteren, wie zou er verder nog iets willen weten? Zelfs als je je er niet bewust van bent, ergens diep van binnen, weet je dat je houdbaarheidsdatum ooit verstrijkt. Sterfte is de basis van een spiritueel proces. Als je aan je sterfelijkheid wordt herinnerd, wil je natuurlijk meer weten en ga je op zoek.

Creëer een stabiele basis om het leven met bewustzijn te ervaren

‘’Dieren zijn erg verbonden met de aarde omdat ze niet het intellect en bewustzijn hebben dat mensen hebben. Als het om mensen gaat, domineert hun psychologische proces over hun existentiële aanwezigheid en waarheid. In zekere zin kent een regenworm op basis van ervaring de verbinding met de aarde, maar kan hij deze niet bewust realiseren. Als je het uit de aarde trekt, wil het regelrecht terug de aarde in. Als je een vis uit het water trekt, wil hij direct weer het water in. Dit is niet alleen essentieel om te overleven, maar ook vanwege de vertrouwdheid van het leefgebied. In die zin kennen ze het verband. Maar ze zijn zich er niet van bewust als ze zich respectievelijk in de aarde of in het water bevinden’’, aldus Sadhguru.

Als je ademt, is er niet een bepaalde hoeveelheid lucht die van jou of van mij is. Je kunt niet leven zonder een constante uitwisseling met je omgeving.

Hetzelfde geldt voor de mens. De natuur heeft ons geëvolueerd naar een ander niveau van intelligentie en bewustzijn, maar we weigeren de promotie te accepteren. Het is duidelijk dat je niet kunt leven zonder lucht, water of aarde. Als iemand probeert één van deze van je af te nemen, wil je het wanhopig graag terugkrijgen. In die zin ken je het verband zoals een regenworm of een vis het kent. Het wordt tijd dat je het experiëntieel weet, bewust ervaart, zoals alleen mensen in staat zijn om het bewust te ervaren.

Er zijn manieren en methoden om dat te doen, mits je niet teveel bezig bent met je eigen wereld. De meeste mensen leven in hun eigen wereld, wat betekent dat ze in een psychologische ruimte leven, niet echt op aarde. Ze komen pas op aarde als ze begraven of gecremeerd worden. Hun psychologische ruimte is veel belangrijker voor hen dan de realiteit waarin ze bestaan. Met andere woorden, hun eigen gedachten en emoties werken tegen hen, omdat hun intelligentie niet is getraind om op zo’n manier te worden gebruikt dat het de manier waarop ze het leven ervaren verbetert.

Wil je weten hoe je dit verandert? Kijk dan eens naar het programma Inner Engineering Online. Ik pas dit dagelijks toe en het heeft mijn leven getransformeerd. Deze technologie voor welzijn is afgeleid van de Yogische wetenschappen. Aangeboden als een uitgebreide cursus voor persoonlijke groei die een verschuiving teweeg brengt in de manier waarop je jouw leven, je werk en de wereld waarin je leeft waarneemt en ervaart.

‘’De hele focus van modern onderwijs en moderne culturen ligt op het gebruik en exploiteren van onze fysieke omgeving, inclusief elk wezen en elke substantie. Er wordt niets aangereikt om de manier waarop we het leven ervaren te verbeteren met behulp van onze intellectuele capaciteiten en bewustzijn. We hebben geleerd om alles om ons heen te gebruiken, maar welzijn is niet gebeurd, zelfs niet in de westerse landen. Als je probeert je fysieke situaties te verbeteren, worden alleen die verbeterd, niet jijzelf en jouw levenservaring. Als je ademt, is er niet een bepaalde hoeveelheid lucht die van jou of van mij is. Je kunt niet leven zonder een constante uitwisseling met je omgeving. Zelfs een regenworm weet dit, maar de meeste mensen hebben dat bewustzijnsniveau niet. Onze intelligentie en ons bewustzijn hebben zich tegen ons gekeerd omdat we niet de moeite hebben genomen om een ​​stabiele basis voor onszelf te creëren. Daarom is het aarde-element zo belangrijk, hiermee vorm je een stabiele basis.’’

(kijktip: save the soil )

Manieren om verbinding te maken met het aarde-element en jezelf te gronden

Als je verstandig wilt leven, moet je contact hebben met de aarde waarop je leeft. Omdat we dit contact hebben verloren, is het leven op een bepaalde manier ongeorganiseerd geraakt. Deze desorganisatie kan leiden tot ziekte, zwakte en uiteindelijk destabilisatie van het systeem zelf. Wat jij je lichaam noemt, is slechts een stukje van de planeet. Als je de verbinding met de bron verliest, raak je ongeorganiseerd. Fitness en welzijn betekent niet lopen op een loopband en uitpuilende spieren hebben. Het is erg belangrijk om de integriteit van de elementen in ons systeem te versterken. Er zijn specifieke methoden waarmee we dit kunnen doen.

#1 Steek je handen in de aarde

De aarde is de basis van het leven. Hoe meer je ermee in aanraking komt, hoe beter. Als je handen en je blote voeten in contact zijn met de aarde, zal dit het fysiologische proces in je systeem harmoniseren. Telkens wanneer het in contact is met de aarde, reorganiseert het lichaam zichzelf. Probeer minstens een paar minuten per dag in de tuin door te brengen, blootsvoets, planten of bomen aanrakend. Dit is een eenvoudige manier om verbinding te maken met de aarde.

#2 Aarden – Nat worden en op de grond liggen!

Als je de elektrische aansluitingen aardt, houd je deze nat omdat deze beter geleidt als ze nat zijn. Dit is de reden waarom in alle Indiase tempels mensen hun lichaam nat maken en op de grond gaan liggen. Dit is niet alleen aarden. Je wilt dat het hele lichaam in contact staat met die aarde die energie geeft. Mannen gaan met hun bovenlichaam bloot, en vrouwen gaan met natte kleren. Dit contact met de natuur, of het nu aarde, lucht of water is, is het belangrijkste. Zonder dit contact verliest het lichaam langzaam zijn integriteit en zijn stabiliteit.

#3 Loop op blote voeten tijdens nieuwe manen

Een eenvoudige manier om contact te maken met de aarde is door op blote voeten te lopen. De tijd tussen Pradosham (twee dagen voor een nieuwe maan dag) en nieuwe maan is bijzonder bevorderlijk voor deze ervaring. Op deze dagen creëert de zwaartekracht van de maan een bepaalde niveau van traagheid en inertia, en je lichaam en zijn energieën zijn veel meer verbonden met de aarde dan op andere dagen, omdat het je in die richting trekt. Op volle maan daarentegen trekt het je omhoog in de tegenovergestelde richting. Dat is de reden waarom er verschillende yoga-oefeningen zijn voor volle maan dagen, nieuwe maan dagen. Als het niet elke dag is, kijk dan in ieder geval voor deze drie dagen van Pradosham naar Amavasya of nieuwe maan-dag – zo niet buiten, dan toch in huis – of je op blote voeten kunt lopen en op de grond kunt zitten, vooral met gekruiste benen.

#4 Loop op blote voeten voor lunch en diner

Vooral voordat je gaat dineren of lunchen, loop je minimaal een half uur zonder schoeisel, hetzij in het gras of in de modder. Je zult zien dat het voedsel dat je eet op een heel andere manier in het systeem zal integreren. Vertering zal hoe dan ook gebeuren, maar hoeveel je in het systeem kunt integreren, hangt af van hoeveel je bent afgestemd op de aarde. Als je ook maar een half uur zonder schoeisel loopt, zul je zien dat de elementen met iets meer integriteit zullen functioneren dan hoe ze nu zijn.

Vooral voor kinderen zorgt dit niet alleen voor een beter evenwicht, het helpt ook bij het ontwikkelen van hun hersencapaciteiten. De zenuwen van de voeten zijn gevoelig en naarmate ze in contact komen met de grond, ontwikkelen kinderen een beter begrip van hun omgeving en ervaren ze ook een beter bewustzijn van het lichaam. Op blote voeten lopen is in verband gebracht met betere behendigheid, sterkere beenspieren en een lager risico op blessures.

#5 Stap uit je bed en slaap op de grond

Als je een erg onstabiel lichaam hebt en de neiging hebt om heel snel ziek te worden, ga dan gewoon uit je bed en slaap op de grond. Het zal een groot verschil maken. Als je maar twintig centimeter dichter bij de aarde komt, zul je zien dat het een groot verschil zal maken in termen van reorganisatie van het systeem. Ik zou zeggen dat tachtig procent van je gezondheid afhangt van hoe goed je bent afgestemd op de aarde.

#6 De elementen reinigen met Bhuta Shuddhi

Een eenvoudige oefening die je kunt beginnen als je de tijd en focus hebt, is bhuta shuddhi. Pancha bhuta’s zijn de vijf elementen. Shuddhi betekent dat reinigen. Of het nu het fysieke lichaam is, of het grotere lichaam van de schepping, het is in wezen gemaakt van vijf elementen aarde, water, vuur, lucht en ruimte. Wat jij ‘mezelf’ noemt, is slechts een mix van deze vijf elementen. Als je deze vijf elementen goed weet te organiseren, dan is er niets meer nodig in het leven in termen van gezondheid, welzijn, perceptie, weten of verlichting.

De lucht die je inademt, het water dat je drinkt, het voedsel dat je eet, de aarde waarop je loopt en de ruimte die je vasthoudt – breng hier vijf keer per dag bewust een zeker gevoel van eerbied aan, of als je te druk bent, minstens drie keer per dag. Prithvi prema is liefde voor de planeet waarop je loopt, want dat is niet anders dan jij.

Of je nu iets eet, ademt of drinkt, wees je ervan bewust dat je een deel van deze planeet in je opneemt. Wat je ook doet, maak het zo bewust mogelijk. Het maakt een wereld van verschil in hoe je het leven ervaart.

Het zou het beste zijn als je je bewust kunt zijn van elke ademhaling die je neemt. Wanneer je lucht inademt, wees je dan bewust dat je een bepaald aspect van deze planeet ademt. Als je iets eet, wees je er dan van bewust dat je een deel van deze planeet eet. Als je water drinkt, wees je er dan van bewust dat je een deel van deze planeet drinkt. Je moet niet alleen intellectueel de verbinding begrijpen maar ook bewust zijn van de verbinding, als een ervaringsgerichte verbinding. Een echte ervaringsgerichte verbinding betekent dat je de aarde evenzeer als een deel van jezelf ervaart, zoals je je pink ervaart.

#7 Levend begraven!

‘’De planeet heeft een grote invloed op het menselijk lichaam. De fysiologische parameters van jouw lichaam functioneren bijvoorbeeld op verschillende manieren, afhankelijk van of je op de aarde staat of gaat liggen. De richting en impact van de magnetische krachten van de planeet op je lichaam zijn de reden waarom we zeggen dat je niet met je hoofd naar het noorden moet slapen, omdat dat niet goed voor je zou zijn’’, aldus Sadhguru.

Je hebt misschien gehoord dat yogi’s soms tot aan de nek worden begraven. Je hoeft niet zo ver te gaan, maar in contact zijn met de aarde is zeer gunstig in termen van gezondheid, welzijn en bepaalde soorten spirituele oefeningen. Wanneer mensen bepaalde capaciteiten verwerven – bijvoorbeeld dat ze hun lichaam als ijle lucht maken, over water lopen of andere soorten dingen doen die als ‘bovennatuurlijk’ worden beschouwd – gaat het in zekere zin allemaal om het vermogen om iemands fysieke bestaan ​​af te stemmen op de hemellichamen. Deze competentie en bekwaamheid komen eenvoudigweg voort uit de afstemming met de krachten die je fysieke lichaam hebben gevormd en die zijn aard en vorm hebben bepaald. Er zijn negen hemellichamen die een belangrijke rol spelen om dingen voor de mens te laten gebeuren. Van deze negen zijn de aarde, de maan en de zon de belangrijkste.

Je zou kunnen beginnen met het begraven van alleen de voeten, en als het voor jou werkt, huppakee tot aan je nek!

Conscious Planet

Momenteel is er door Sadhguru een enorme wereldwijde campagne gestart waar ik ook vrijwilliger voor ben, genaamd Conscious Planet. Met dit project wil hij regeringen oproepen om meer aandacht te besteden aan de aarde, de gezondheid van onze bodem en hoe we daar bewust mee om kunnen gaan.

*Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Sadhguru en ik neem je graag mee in zijn wijsheid. Hij schreef eerder een soortgelijk artikel in het Engels, delen daarvan mocht ik gebruiken voor dit artikel.

 

close
mailpoet

De spirituele wereld verder ontdekken?

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang (net als 20.000 anderen) allerlei leuke dingen in je mailbox: online kaartleggingen, volle maan meditaties en interessante weetjes en tips om jezelf verder te ontwikkelen.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

0 Reactie(s)

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.