De basis voor spirituele ontwikkeling

Posted on
basis voor spirituele ontwikkeling

De basis voor spirituele ontwikkeling. Er is een moment dat je ‘wakker’ wordt en dat je de behoefte krijgt om jezelf spiritueel te ontwikkelen. Maar waar begin je dan? Er is zoveel informatie te vinden, zoveel mensen die inzichten aanbieden, wat is goed?

Besef dat je spirituele ontwikkeling heel persoonlijk is. Het allerbelangrijkste is dan ook dat je bij jezelf blijft. Jij moet je eigen weg vinden. Natuurlijk mag je je wel laten inspireren door anderen, door lezingen, boeken, cursussen en readingen, maar jij moet je eigen weg lopen.

Juist daarom is het zo belangrijk dat je een goede basis legt voor je echt het diepe in duikt. Die basis voor spirituele ontwikkeling bestaat in mijn ogen in ieder geval uit deze 3 punten.

De basis voor spirituele ontwikkeling: de 3 pilaren

Wie je bent

Voor je echt gaat beginnen, is het belangrijk dat je gaat onderzoeken wie jij bent. Natuurlijk is dat eigenlijk al een spirituele vraag, maar ik bedoel dit niet alleen op spiritueel gebied.

Wie bij jij bijvoorbeeld lichamelijk? Hoe zie je er uit? Jouw lichaam is jouw voertuig hier op aarde en helpt je om nuchter en gegrond te blijven. Daarom is daar goed contact mee maken en het te leren kennen heel belangrijk.
Bekijk jezelf daarom regelmatig goed in de spiegel en leer je eigen uiterlijk kennen. Maak een foto van jezelf je startscherm van je mobiel of laptop en verzorg je lichaam goed. Laat je bijvoorbeeld masseren en masseer jezelf.

Op die manier maak je echt contact met je lichaam, waardoor je jezelf ook niet meer zo snel verliest in je ontwikkeling.

Onderzoek natuurlijk ook wie jij mentaal bent.
Hoe kijk je tegen het leven aan?
Waar ben je naar opzoek in de spirituele wereld?
Wat zijn je normen en waarden?
Wat zijn je eigenschappen, zowel de goede als de minder goede eigenschappen?

Schrijf het uit, al is het alleen maar in steekwoorden. Dit geeft je een goede houvast tijdens je ontwikkeling en voorkomt dat je je mee laat slepen of gaat zweven.

Wij zijn één, maar je bent ook een individu

Als je jezelf gaat ontwikkelen, ga je ervaren dat we allemaal intens verbonden zijn. Daar kun je jezelf echt in verliezen, doordat je ook de pijn van anderen nog meer gaat zien. Je wilt nog meer voor anderen gaan zorgen, want je empathisch vermogen wordt alleen maar groter.

Daardoor kun je alleen jezelf uit het oog verliezen. Je gaat over je eigen grenzen heen en je verliest jezelf in je dienstbaarheid. Als je dat volhoudt, kun je zelfs een burn-out krijgen.
Je blijft namelijk altijd een individu en mens. Je hebt nog steeds een geest en ziel om voor te zorgen. Verlies dat niet uit het oog en houd je aan je eigen grenzen.

Jij hoeft niet de hele wereld te redden.

Voelt het kloppend? Voelt het goed?

Er zijn hele veel verschillende ‘geloofsstromingen’ in de spirituele wereld. Er is dan ook niet één duidelijke waarheid. Dit hoeft helemaal niet erg te zijn, het is namelijk de bedoeling dat je je eigen waarheid gaat vormen. Daarbij is er geen goed of fout en het een is zeker niet beter dan het andere. Je hoeft de waarheid van een ander niet te beoordelen of te veroordelen, maar je moet wel je eigen gevoel volgen. Wat past bij jou?

Jouw gevoel bij de vraag of iets kloppend of goed voelt geeft daar antwoord op en vormt een mooie rode draad in je eigen ontwikkeling. 

Laat je dan ook inspireren door anderen, maar volg je eigen gevoel.

 

close

De spirituele wereld verder ontdekken?

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang (net als 20.000 anderen) allerlei leuke dingen in je mailbox: online kaartleggingen, volle maan meditaties en interessante weetjes en tips om jezelf verder te ontwikkelen.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

0 Reactie(s)

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.