3 tips voor zeer empathische mensen

Posted on

Tips voor zeer empathische mensen. Een grote valkuil van empathische mensen is dat ze de behoeftes en problemen van anderen belangrijker vinden dan die van zichzelf. “Ik kom wel als dit is opgelost” is een van de gedachtes die daarachter zit.
Daarbij ligt ergens daarachter ligt de verwachting dat de mensen die jij nu helpt, jou straks zullen helpen of ondersteunen.

Dat is ook vaak hetgeen wat zo tegenvalt. Die ene vriendin waarvan de relatie stuk liep, vergeet jou zodra ze een nieuwe vlam treft. In het begin kan je meegenieten, maar als het dan bij jou op je werk niet zo lekker gaat en ze neemt niet eens de moeite om te luisteren, dan gaat het snijden.
Als ze dan uiteindelijk wel weer bij je komt klagen als haar nieuwe vlam toch niet zo lief blijkt te zijn, slik je je pijn in. Je zegt niks, want je snapt dat ze het moeilijk heeft, maar eigenlijk voel je je heel onbegrepen, in de steek gelaten en alleen.

Ik snap jou wel. Jij verdient dan ook beter dan dit. Jij verdient begrip, maar daar zul je zelf wel iets voor moeten doen. Om je te helpen de eerste stappen te zetten, wil ik graag deze 3 tips met je delen.

3 tips voor zeer empathische mensen

Wordt bewust van je eigen grenzen

Iedereen heeft grenzen, jij dus ook. Alleen ben je jezelf vaak niet helemaal bewust van je eigen grenzen, waardoor je ze ook niet duidelijk kunt maken aan een ander.

Daardoor kom je op anderen zo grenzeloos en zo makkelijk over. Ze hebben het gevoel dat ze volledig zichzelf bij je kunnen zijn en dat niks je te ver gaat. Dat is voor hun misschien heel fijn, maar voor jou niet. Er wordt namelijk vaak vergeten dat jij ook gewoon gevoelig bent en het soms ook zwaar hebt.

Maak daarom voor jezelf duidelijk wat jouw grenzen zijn. Maak het eerst heel praktisch zoals de momenten en manieren waarop mensen jouw aandacht eisen en bouw het steeds verder uit.
Dit gaat het makkelijkste als je kijkt naar wat je in het verleden wel en niet fijn vond.

Spreek je verwachtingen uit

Maak duidelijk dat een relatie uit geven en nemen bestaat. Zeg er dus rustig iets van als iemand je keer op keer onderbreekt.
Vraag of mensen tijd voor jouw vrij willen maken om over jouw leven te kletsen.
Vraag ze of ze dankbaar zijn voor wat jij doet, zodat ze zich bewust worden dat ook dankbaarheid geuit mag worden.

Doe dingen voor jezelf

Net zoals je dingen voor een ander doet, is het belangrijk dat je ook dingen voor jezelf doet. Dat hoeft niemand goed te vinden en ook niemand hoeft het leuk voor jou te vinden. Jij doet het omdat het goed voelt en omdat je er zin in hebt.

Door die dingen te doen en tijd te maken voor jouw hobby’s komt er meer balans in je leven en voel je je vanzelf iets beter.

Heb jij ook nog tips voor zeer empathische mensen?

0 Reactie(s)

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.