De functie van vervelende emoties – een andere visie

Posted on
vervelende emoties

Niet iedere emotie en ieder gevoel is even fijn om te voelen. Sommige gevoelens en emoties ervaren we zelfs als vervelend. Zeker wanneer je niet echt iets kunt doen met wat je voelt, is het niet gek als je een emotie als vervelend bestempeld.

Drie kanttekeningen

Voor we kijken naar de functie van deze ‘vervelende’ gevoelens en emoties, wil ik drie kanttekeningen maken.
De eerste kanttekening is dat ik in dit artikel emoties en gevoelens samen neem als een geheel. Al zijn het twee verschillende dingen.
De andere kanttekening is, is dat ikzelf een beetje moeite heb met de term ‘vervelend’. Elke emotie is namelijk waardevol en ieder gevoel heeft zijn eigen functie, maar zonder er een woord als ‘vervelend’ voor te plakken, kan ik niet goed de visie met je delen.
Als laatste wil ik toevoegen dat de functie die ik met je wil bespreken een laag onder de individuele functies van emoties ligt.

De functie van vervelende emoties

De onderliggende functie van vervelende emoties is je stimuleren om een verandering voor jezelf te creëren.
Zeker wanneer je langdurig dezelfde vervelende emotie ervaart is dit je systeem die je probeert te vertellen dat je echt iets mag veranderen.

Als je bijvoorbeeld ongelukkig bent, is het niet de bedoeling van dit gevoel om je moe te maken.
Dit gevoel wil niet allerlei overlevingsmechanismes activeren.
Dit gevoel is je hele systeem die communiceert dat je in een situatie zit die niet bij je past en dat het tijd is om iets anders te gaan doen.

Dat ‘anders’ kan iets in jezelf zijn. Dat kan gaan om hoe je tegen de situatie aankijkt of hoe je met jezelf omgaat.
Maar als dat niet gaat, mag er iets in je omgeving veranderen. Er mag meer ruimte komen voor je geluk.

Vervelende emoties als communicatiemiddel van je Zijn

Je gevoelens en emoties zijn dus eigenlijk communicatiemiddelen van je systeem als geheel.
En als je dat erkent en op basis van wat je voelt bewuste keuzes maakt voor jezelf, gaan je gevoelens op zich ook veranderen.

Als jij bijvoorbeeld langdurig ongelukkig wordt van een situatie waar je praktisch gezien niks aan kunt veranderen, dan kan dat gevoel ook transformeren wanneer je er bewust mee omgaat.
Als jij het erkent, zonder druk of oordeel en de boodschap achter het gevoel begrijpt, geeft dat ook rust.
Dat is misschien niet de echte perfecte rust, maar wel echte rust, want je systeem wil met je samenwerken en snapt ook heel goed dat nu niet alles kan.

Vaak zakt daardoor het gevoel van ongelukkig zijn weg. Het kan zelfs helemaal verdwijnen.
Maar, als er niks verandert, zal het zich op een gegeven moment wel weer aandienen.
Als een reminder dat het probleem niet opgelost is en een vraag of je nog een keer wilt checken of je er al iets mee kunt doen.

 

close

De spirituele wereld verder ontdekken?

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang (net als 20.000 anderen) allerlei leuke dingen in je mailbox: online kaartleggingen, volle maan meditaties en interessante weetjes en tips om jezelf verder te ontwikkelen.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

  • Delen

3 Reactie(s)

  1. Kay says:

    Mooi verwoord!
    Ik kon mij zo frustreren in een bepaalde situatie die herhaaldelijk in mijn leven voorkomt waarbij ik mij emotioneel voelde wegzakken. Hoe positief ik ook in het leven sta. Ik vroeg mij af ‘waarom telkens weer?’. Is dit gewoon het leven of moet ik iets leren om een ‘patroon’ te doorbreken.
    Recent opnieuw iets gelijkaardigs. Ik had het beter onder controle. Misschien nog niet volledig maar toch het gevoel dat ik ‘geslaagd’ ben.
    Mooie bevestiging dus voor mij in dit artikel.

    1. Scarlet says:

      Dankjewel!
      En wat mooi dat je zo ook je eigen groei en ‘verandering’ kan waarnemen.
      Dat is zo waardevol!

  2. Hugo Diks says:

    De (Nederlandse) taal is vergeven van woorden en zins opbouwen die je (voor de meeste mensen) onbewust naar een lagere frequentie brengen. Zo’n woord is bv medelijden. Door dit woord lijd je dus mee. Daar los je niets mee op en je zou “medeleven” kunnen gebruiken, waardoor je niet meegezogen wordt in lagere frequenties.
    Als jij een kanttekening maakt vanwege het woord vervelend als in vervelende emoties, kan je dat omzeilen door te schrijven dat die bepaalde situaties of omstandigheden gevoelens of emoties teweeg brengen die vaak als negatief ervaren worden. Hierdoor wordt je eigenlijk alert gemaakt om erover na te denken of dat bij jou ook zo is.
    Ik ben al langer bezig mijn frequentie zo hoog mogelijk te houden. Daardoor wordt ik meestal gewaarschuwd (door mijn innerlijke kracht en geestelijke bijstands team) bij een tekst die mijn frequentie laat dalen. Ik schakel dan bijna automatisch over naar een waarnemingsmodus. Ik heb dan de keuze om verder te lezen (maar dan in een verhoogde staat van paraatheid) of te besluiten dat ik mijn energie niet verder aan het betreffende voorval wil spenderen. Op deze manier lukt het me om bijna altijd in hogere frequenties te blijven. Ik beschouw mezelf als structureel gelukkig.

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.