Ik wil rust in mijn hoofd: een gedachten die regelmatig terugkeert bij oudste dochters

Posted on
ik wil rust in mijn hoofd

Ik heb de afgelopen jaren veel gesprekken gevoerd met oudste dochters. Er valt me iets op. Over een ding zijn zij het unaniem eens ze verlangen naar rust in hun hoofd.

Oudste dochters zitten veel in hun hoofd. Zij kunnen helemaal verzanden in hun gedachten. Voelen is een lastig thema voor de oudste dochter. Door de jaren heen zijn zij de connectie met hun lichaam kwijtgeraakt.

Het is niet vreemd om vast in je hoofd te zitten

En dat is niet vreemd. In onze westerse maatschappij zijn we gewend om vooral ons ratio te gebruiken. We hebben van jongs af aan geleerd om ons hoofd uit te dagen. Thuis, op school, de opvang, overal wordt een beroep gedaan op ons hoofd.

Er worden hoge eisen aan ons gesteld door de samenleving maar we stellen ook hoge eisen aan onszelf. We hebben al vroeg geleerd om ons in te zetten en vooral ook door te zetten. Voor voelen is helaas geen ruimte in ons schoolsysteem.

Het gevaar is dat we onze grenzen niet meer voelen. Afgelopen week sprak ik een oudste dochter. Zij vertelde me dat ze in een ongezonde spiraal terechtgekomen was. Ze ging over haar grenzen. Haar lichaam floot haar letterlijk terug. Ze had met momenten last van migraine, dat zette haar letterlijk stil.

Niet weten waar je moet beginnen

We horen de fluisteringen van ons lichaam niet meer waardoor het lichaam zal moeten schreeuwen. Vaak weet je dat het anders mag maar weet je niet waar te beginnen.

Door jouw grote verantwoordelijkheidsgevoel trek je vaak veel werk naar je toe en om dat allemaal ‘goed’ af te ronden ga je steeds harder werken. Tijd om te ontspannen is er niet. Wanneer de tijd er wel is dan gaat het hoofd vaak door. 101 gedachten spoken er door je hoofd. Het begint bij A en eindigt bij Z.

Elke oudste dochter die ik spreek verlangt naar rust. Rust begint bij de connectie met je lijf. En dat mogen we weer opnieuw leren.

Rust in je hoofd: een uitnodiging

Wanneer deze blog herkenbaar is dan ben ik blij dat je hier terecht bent gekomen. Ik wil je vandaag meenemen in de stappen die jij kan zetten om weer te leren voelen.

Als eerste wil ik jou eraan herinneren hoe krachtig de woorden zijn die jij gebruikt. Ik zei letterlijk ‘Ik voel niets’ en dat deed ik ook niet. Toen ik mij bewust werd van het verhaal dat ik mezelf vertelde ben ik mijn woorden gaan aanpassen. Van ‘ik voel’ tot ‘mijn gevoel is mijn grootste kracht’.

Vertragen. We leven in een 24-uurs maatschappij waarbij veel, heel veel afleiding is. Afleiding houdt je weg bij je gevoel. (On)bewust zet je afleiding ook in om niet te voelen. Neem eens de tijd om niets te doen. Gewoon zitten. Geen telefoon, geen muziek, niets. Gewoon zijn. Wat merk je op?

Dit zijn dingen waar je mee kunt beginnen

Denk ook eens aan: bewegen, sporten, dansen, ademen, aanraken, masseren, je zintuigen gebruiken, meditatie, mindfulness, een gevoel opwekken door terug te denken aan een gebeurtenis, gebruik affirmaties, een bodyscan etc.

Ik wil dat jij weet dat veel oudste dochters stoeien met een vol hoofd. Het verlangen naar rust in hun hoofd. En dat veel oudste dochters moeite hebben om te voelen omdat ze door de jaren heen de connectie met hun hoofd zijn kwijt geraakt.

Ik vind het leuk wanneer je mij laat weten wanneer deze blog herkenbaar is voor jou. En wanneer jij graag meer rust in je hoofd zou willen ervaren of weer wil leren voelen dan wil ik je graag uitnodigen op mijn Instagram account waar ik deel over o.a. deze onderwerpen.

 

close

De spirituele wereld verder ontdekken?

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang (net als 20.000 anderen) allerlei leuke dingen in je mailbox: online kaartleggingen, volle maan meditaties en interessante weetjes en tips om jezelf verder te ontwikkelen.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

0 Reactie(s)

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.