De Magie van de Brandnetel

Posted on
de magie van de brandnetel

De brandnetel is een plant die zich niet laat aanraken, hij beschermt zichzelf. Het is een mysterieuze plant vol heilzame eigenschappen, waartoe de natuur ons blijkbaar niet zo gemakkelijk toegang geeft.

Het aanraken van een brandnetel veroorzaakt pijn in de huid, een brandend en prikkelend gevoel, maar als onze handen vaker contact hebben gemaakt met de plant, zal de pijn minder worden.

De boodschap van de brandnetel

Wat wil deze plant ons vertellen? Misschien moeten we de tijd nemen om deze plant beter te leren kennen?

In het Latijn heet de brandnetel Urtica en komt van het woord “Uro” of “verbranden”. Het interessante is dat de bladeren, om ze te kunnen consumeren, hun brandende werking verliezen wanneer ze in contact komen met water, net zoals dat met vuur gebeurt.

Brandnetelrituelen en reiniging

Dit kruid gebruikten de mensen in de oudheid om zich te beschermen tegen het kwaad. Het werd ook gebruikt in genezingsrituelen; in het herfstseizoen werd brandnetel gebruikt als een ontgifter, om het lichaam te reinigen. “Hildegard von Bingen (1098-1179) zag in het “netelvuur” – de prik van deze plant – het liefdesvuur en schreef er een afrodiserende werking aan toe” (uit het boek ‘Geneeskrachtige planten’ van G. Verheelst).

In Zuid-Amerika wordt brandnetel in sommige bevolkingsgroepen gebruikt bij de voorbereiding van magische rituelen, zoals het huis beschermen tegen eventuele kwade of negatieve energieën.

Hier is een klein recept: Kook een paar liter water met twee handvol brandnetelbladeren. Laat het afkoelen en giet de vloeistof in een spuitfles. Spuit een aantal keer in de kamers van je huis en eventueel ook over je kleding om deze te reinigen.

In sommige plaatsen in Peru worden brandneteltakken gebruikt om mensen te “reinigen” van slechte energieën. De brandnetel wordt op de benen, armen en het hoofd van de persoon gewreven met de symbolische reiniging van zijn stappen, handelingen en gedachten. Sommige mensen ondergaan dit ritueel met hun lichaam onbedekt, maar er zijn ook anderen die hun lichaam bedekt houden.

Brandnetel als medicijn

De brandnetel bezit ook zeer rijke eigenschappen die onze gezondheid ten goede komen en ons beschermen tegen ziekten. Vooral in de herfst worden de wortels van de brandnetel geoogst. Deze worden gebruikt voor thee of bij de bereiding van crèmes.

De brandnetel heeft veel goede eigenschappen, zoals een zuiverende, anti-allergische en ontstekingsremmende werking, en het reguleert de menstruatie. Ook bevat het vele vitamines en mineralen, zoals jodium, dat zeer essentieel is voor de schildklier.

Het therapeutisch gebruik ervan moet altijd in overleg met een Natuurgeneeskundig of Kruidentherapeut gebeuren, omdat de depuratieve werking altijd moet worden gecombineerd met een ander geneeskrachtig kruid of een lichaamsgerichte therapie dat voor de betrokkene geschikt is. Verkeerd gebruik kan ertoe leiden dat gifstoffen niet effectief uit het lichaam worden geëlimineerd.

De helende werking van brandnetelzalf

Brandnetel zalven kan je uitwendig gebruiken tegen onder andere beten, steken, brandnetelprikken, huidreacties door de processierups en schaafwonden.

Zelf jouw eigen (biologische) brandnetelzalf maken?

Wil je zelf brandnetelzalf leren maken? Bekijk hier mijn video waar ik zelf brandnetel maak van scratch.

In dit artikel kun je rustig lezen welke ingrediënten en benodigdheden je nodig hebt om de brandnetelzalf te maken.

Vind je het niet prettig om zelf brandnetels te plukken of heb je gewoonweg geen brandnetels in de buurt? Je kunt de zalf ook kant-en-klaar bij mij bestellen via CuraNaturalis.nl of neem contact op via het telefoonnummer in mijn auteursbox.

De informatie in deze blog en de bijbehorende afbeelding mogen niet zonder toestemming van de auteur gebruikt of op andere wijze gepubliceerd of verspreid worden.

 

close

De spirituele wereld verder ontdekken?

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang (net als 20.000 anderen) allerlei leuke dingen in je mailbox: online kaartleggingen, volle maan meditaties en interessante weetjes en tips om jezelf verder te ontwikkelen.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

2 Reactie(s)

 1. Sylvana Tomaello says:

  Wat een fijne inspirerende nieuwsbrief weer lieve Scarlet.

  Ik had al, zonder dat ik verder had gelezen de site van Leticia al opgeschreven wat op het potje te lezen was.
  Ik ga zeker haar site eens bekijken. Ik hou van geneeskrachtige planten.

  Jij ook voor vandaag een mooie volle maan.
  Ik heb de meditatie uit de Hspl net al gedaan. Was weer heerlijk.

 2. patricia says:

  Leuk ,ik heb ook al een cursus kruidenwijs gedaan van yvonne frythof heks en kruid genaamd ,heel boeiend en leuk om te doen .Ik doe er eigenlijk ter wienig mee want alle kruiden vind ik hier niet in het bos zoals de duindoorn ….en nog een paar kruiden .Maar dat is niet erg de boommeditaties en alle andere meditaties zij zo leuk om te doen ook de rituelen met de seizoenen .groetjes Patricia .

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.