De oudste dochter: als ik het niet doe, wie doet het dan?

Posted on
als ik het niet doe

Met een zucht bekijk jij je ellenlange to-do-lijst. Op dat moment besluit je om geen extra taken meer op je te nemen. Hier wil je echt vanaf.

Maar dan wordt er gevraagd wie deze taak op zich wil nemen. Jij wilt antwoorden, maar je beseft je op dat moment dat je had voorgenomen om geen extra taken op je te nemen. Je gaat letterlijk op je handen zitten om te voorkomen dat je reageert.

Het blijft stil. Men kijkt elkaar aan. Je hebt het gevoel dat jij aangekeken wordt. Het voelt ongemakkelijk. Jij moet echt je best doen om je mond dicht te houden. En ondertussen poppen er allerlei gedachten in je op. Van ‘het is belangrijk’ tot ‘ik wil niet dat degene die het vraagt ermee blijft zitten’.

Ik doe het wel

Je zucht en zegt ‘Ik doe het wel’. Je voelt geen opluchting. Later merk je dat je boos bent op jezelf. Je had jezelf voorgenomen om geen extra taken op je te nemen. En wat doe je: een extra taak erbij nemen. In je hoofd probeer je het goed te praten. Deze ene taak kan je er wel bij hebben. Maar ondertussen vraag jij jezelf af hoe je het elke keer weer voor elkaar krijgt om extra taken naar je toe te trekken. Terwijl je met momenten met tranen in de ogen naar je eigen to-dolijst kijkt.

Waar dit vandaan komt

Herkenbaar? Laat mij jou uitleggen waar dit vandaan komt.

Een van de typische oudste dochter eigenschappen is plichtsgetrouw. Oftewel, jij komt je verplichtingen na. Jij hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel wanneer het gaat over taken die moeten gebeuren. Dit zal je zeker ervaren binnen een werkomgeving.

Wanneer iedereen wijselijk zijn mond houdt, wordt bij jou de druk hoger. Iemand moet het doen…. Als niemand het doet… dan doe ik het wel. Dat heb je als jongere oudste dochter al geleerd. Je denkt er niet meer over na, het gaat automatisch zoals ademhalen en lopen.

De oorsprong van deze eigenschap is te vinden in de vroegere angst om uit het nest gegooid te worden toen er een tweede bij kwam. Vanaf dat moment besloot jij om je best te gaan doen, de beste te zijn en probeerde jij het iedereen naar de zin te maken.

Welke taken pak jij op?

Je hiervan bewust zijn is de eerste stap naar verandering. Ga eens op onderzoek uit. Op welke plekken trek jij (onbewust) extra taken naar je toe?

Leren nee zeggen is een belangrijke eigenschap voor jou. Maar ik weet dat jij dit erg lastig vindt. Want op dat moment poppen er allerlei gedachten bij jou op. En dat is niet gek. Jij wil graag onmisbaar zijn. Als klein kind was dit jouw manier om jouw plek te verdienen in het gezin waar uitbreiding was gekomen. De angst om het nest uitgegooid te worden zit diep.

Wanneer jij zowel ja als nee leert te zeggen krijg jij weer regie over jouw leven.

Maar waarom is het dan zo lastig om nee te zeggen? Er zijn diepgewortelde overtuigingen ontstaan in de periode dat jij alleen was met jouw ouders en het moment dat er een tweede kwam.

Dopamine

Maar er speelt nog wat anders mee. Dopamine! Wij worden elke keer bevredigd wanneer wij iets goeds voor de deadline af ronden. Een shotje dopamine. Hier krijgen wij een goed en tevreden gevoel door. En dat gevoel dat willen we graag vaker ervaren dus doen we weer iets voor een shotje dopamine!

Gelukkig kunnen we ons brein ook een beetje voor de gek houden en sturen. Namelijk wanneer jij een volgende keer nee zegt tegen een ander maar daarmee ja tegen jezelf maak dan een dansje door de kamer. Creëer je eigen winmoment en maak daar een feestje van!

Ik vind het leuk wanneer je mij laat weten wanneer deze blog herkenbaar is voor jou. En wanneer jij graag meer rust, ontspanning en voldoening in je leven wilt ervaren dan wil ik je graag uitnodigen voor mijn masterclass. Klik hier om je aan te melden.

 

close

De spirituele wereld verder ontdekken?

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang (net als 20.000 anderen) allerlei leuke dingen in je mailbox: online kaartleggingen, volle maan meditaties en interessante weetjes en tips om jezelf verder te ontwikkelen.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

3 Reactie(s)

 1. Monique says:

  Goedendag,

  Bovenstaande is heel herkenbaar, alleen ben ik de jongste dochter, waar komt dat dan vandaan, ben gewoon een control freak ben ik bang.

  Groet,

  Monique Feenstra

  1. Monique says:

   Hoi Monique, ik ga een algemeen antwoord geven ik kan in deze reactie niet op jouw persoonlijke situatie in gaan. Het zou kunnen dat jouw oudere zus haar plek niet heeft ingenomen (door ziekte, overlijden, de plek niet kunnen dragen). En dan kan het zijn dat jij als jongste de plek van de oudste dochter hebt ingenomen. Dat kan een onbewust proces zijn. En dit noemen ze de functionele oudste dochter. Hopelijk heb ik hiermee antwoord gegeven op jouw vraag.

  2. Monique says:

   Bedankt, zo had ik het nog niet bekeken, klinkt helder. Weer wat geleerd om zaken in een andere setting te bekijken.

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.