3 manieren om met de stress van de feestdagen om te gaan

Posted on
De stress van de feestdagen

De stress van de feestdagen. De feestdagen kunnen hartstikke leuk zijn en je kunt ontzettend genieten van je familie en vrienden, maar de feestdagen kunnen ook heel erg veel stress meebrengen. Zeker als je perfectionistisch bent en alles goed wil doen of als je hooggevoelig bent en eigenlijk helemaal niet tegen die drukte kunt.

Dan kan het namelijk heel goed zijn dat kerst totaal niet leuk voor je is en dan schiet je in de weerstand. Je kunt je dan zelfs helemaal terugtrekken en van kerst een hele nare ervaring voor jezelf maken. Je focust je dan op de negatieve kanten van de mensen om je heen, de nare dingen die in het verleden gebeurt zijn en alle dingen die je eigenlijk helemaal niet wil doen.
De feestdagen zijn in zo’n fase helemaal niet leuk meer en eigenlijk een groot obstakel geworden.

De onderstaande tips helpen je niet alleen om met de stress van de feestdagen om te gaan, maar ook om jezelf uit die negatieve focus te trekken, zodat je wel weer kunt gaan genieten.

Tips om met de stress van de feestdagen om te gaan

Blijf in contact met jezelf

Als je alleen maar gefocust blijft op het goed doen en alles regelen, is er een kans dat je jezelf en je eigen grenzen uit het ook verliest.
Als je dan ook nog eens mensen om je heen hebt die te erg verwikkelt zijn in hun eigen problemen en daardoor jou over het hoofd zien, kan je jezelf al heel snel heel slecht gaan voelen.

Daarom is het belangrijk dat je elke dag een momentje neemt om contact te maken met jezelf. Dat kun je doen onder het genot van een lekker bakkie koffie of thee, maar je kunt ook lekker een yoga oefening doen of mediteren.

Focus je op wat jij wilt

Natuurlijk gaan de feestdagen om samen genieten en voor elkaar zorgen, maar daarbij is het niet de bedoeling dat je allerlei dingen doet waar je eigenlijk de puf niet voor hebt of waar je ongelukkig van wordt.

Blijf trouw aan jezelf en laat je niet overal mee naartoe slepen. Als je weet dat je ergens echt ongelukkig van wordt en je er eigenlijk niet overheen kunt zetten, moet je het niet doen.

Misschien houdt dat ook wel in dat je besluit om samen hele nieuwe dingen te gaan doen. Je kunt met kerst ook eens lekker uit eten gaan en ergens blijven overnachten of je besteed oud en nieuw juist een keer lekker knus met je gezinnetje op de bank.

Zorg dat je ook buiten komt

Juist in de maand december vergeten we vaak gewoon even lekker buiten te wandelen en te bewegen, terwijl het heerlijk buiten kan zijn. De frisse kou doet je longen en je lichaam goed. Het maakt je wakker en laat je weer voelen.

Je hebt maar één legitiem excuus om niet meer buiten te komen en dat is regen. Zolang het dus niet regent heb je geen excuus.

Stop dus met rennen en regelen en ga een lekker stukje wandelen.

Extra tip: vraag om hulp

Ja, ook jij mag om hulp vragen als je dat eigenlijk nodig hebt. Voel je dus niet schuldig en wees ook niet te bang dat je iemand ermee belast, maar trek je mond open en vraag of iemand iets voor je kan doen. 😉

 

0 Reactie(s)

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.