De symboliek van de slang

Posted on
symboliek van de slang

Symboliek van de Slang en hoe ik de eerste Naga consecratie in 800 jaar mocht bijwonen. De naga pratishta consecratie was een krachtige en mystieke ervaring voor mij. Levensveranderend zelfs en dus voelde ik mij geïnspireerd om het met jou te delen, ook omdat de energie van de slang jou kan helpen in het leven.

Het was eveneens indrukwekkend om een gerealiseerd meester van dichtbij bezig te zien in zijn mystieke vorm. De intensiteit was voelbaar terwijl Sadhguru met volledige toewijding de occulte handelingen uitvoerde die nodig waren om de consecratie tot voltooiing te brengen. Dit soort zeldzame mystieke processen waren voorheen alleen toegankelijk voor een handjevol hardcore spiritueel aspiranten. De eerste naga consecratie op de wereld in 800 jaar! Ditmaal bezocht door duizenden en ik was er één van.

‘’Als je dit lichaam of zelfs een steen of een lege ruimte tot een goddelijke mogelijkheid kunt maken, heet dat consecratie’’

Maar wat is dat, een consecratie? Volgens de meester zelf is het een levend proces. ‘’Het zit zo: als je aarde omzet in voedsel, noemen we dat landbouw. Als je van voedsel, weefsel en botten maakt, noemen we dit vertering. Als je van menselijk weefsel weer aarde maakt, noemen we dit crematie. Als je dit lichaam of zelfs een steen of een lege ruimte tot een goddelijke mogelijkheid kunt maken, heet dat consecratie.’’

Dit is een eeuwenoud onderdeel van de Indische cultuur, deze wijsheid zit verweven in het land zelf. Vele tempels zijn op deze manier geactiveerd.

Als genoeg mensen voortdurend in aanraking komen met geconsecreerde ruimtes, zou de mens opbloeien met een heel ander gevoel van heelheid, homogeniteit en organische kijk op het leven en vooral zich ontpoppen tot volgroeid mens.

Intense voorbereiding

Ter voorbereiding kregen we instructies mee, zo werd het aangeraden om weken van te voren al te beginnen met het intensiveren van onze Sadhana (Yoga oefeningen).

Daarnaast ook om gezond en plantaardig/levend voedsel te nuttigen en om te chanten. Voor deze bijzondere gelegenheid had de meester een Naga chant voor ons, die energetisch geactiveerd was. En dit was voelbaar. Deze voorbereiding was nodig zodat we ook konden participeren in de consecratie, ons energetisch openstellen, in plaats van slechts toeschouwen. (Wil je zelf ervaren hoe krachtig deze chant is? Klik dan hier.)

Voorbij de 5 zintuigen

Veel aspecten van de consecratie waren niet waarneembaar via mijn 5 zintuigen. Toch was de hele atmosfeer geladen met een aanwezigheid of presence en energie die je niet kon missen. Tijdens het programma waren er ups en downs waar te nemen in mijn staat van zijn. Van zeer meditatief en extase tot aan frustratie en ongemakkelijkheid. Ik kon zien dat dit proces ook een flinke impact had op de meester. Ondanks zijn investering van zweet, tranen, tijd en leven, is dit een geschenk dat de moeite waard is. Zodat men kan profiteren van fysieke robuustheid, gezondheid, welvarendheid, spirituele voortgang en toegang tot het mystieke. De tijd is er weer rijp voor.

Naga ofwel slang

De slang of naga heeft in het verleden en zelfs vandaagdedag op sommigen plaatsen veel slechte pers gehad. Sommigen zeggen zelfs dat het de duivel vertegenwoordigt. Toch wordt de slang vereerd en gewaardeerd in vele oude culturen over de hele wereld, van de Maya’s tot de Egyptenaren en alles daartussenin. Waarom? En wat bekend Naga eigenlijk?

Zijn het bovennatuurlijke wezens? Half mens / half cobra? Een ras van draken? Of misschien slangenmensen?

Er zijn veel definities te vinden. Volgens oude geschriften uit India was Patanjali er één van.

In yoga staat de opgerolde slang symbool voor Kundalini

Mysticus and spiritueel leermeester Sadhguru zegt dat mystiek en slangen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Overal waar mystiek werd verkend of ervaren – in de oude culturen van Mesopotamië, Kreta, Egypte, Cambodja, Vietnam en natuurlijk India – waren er altijd slangen. Er is geen Indiase tempel zonder slang. Een aspect daarvan is de symboliek, want in yoga symboliseert een opgerolde slang kundalini. Maar de reden voor deze symbolische status is dat wanneer hemelse wezens – zij die in bewustzijn en bekwaamheid superieur zijn aan de menselijke natuur – deze bestaansdimensie binnengingen, ze altijd de vorm van een slang aannamen. Dit wordt genoemd in elke mythologie op de planeet. In India zijn er ontelbare verhalen, beginnend met Shiva als een Naga Bhooshana. Ofwel iemand die slangen als versieringen draagt.

Mystiek is een bepaalde dimensie van waarneming, en de slang is van dat vermogen voorzien. Dat is de reden waarom de hoogste vorm van waarneming, namelijk de opening van het derde oog in Shiva’s voorhoofd, wordt bijgezeten door de aanwezigheid van de slang. Normaal gesproken kruipt een reptiel over de grond, maar Shiva heeft het boven zijn hoofd.

‘’de grote tempels van Angkor in Cambodja werden gebouwd door Naga-afstammelingen’’

In de mythologie zijn er Naga Loka’s in de onderwereld – een hele samenleving van niet alleen slangen, maar mensen die tot de slangen-clan behoren. Ze staan bekend als Naga’s en ze speelden een zeer belangrijke rol bij het vormgeven van het bewustzijn van de Indische en vele andere culturen. ‘’Historisch gezien weten we dat de grote tempels van Angkor in Cambodja werden gebouwd door Naga-afstammelingen’’. Ze kwamen uit India, trouwden met de inheemse bevolking en vestigden een koninkrijk. Naga’s werden geregeerd door koninginnen, niet door koningen, aangezien het matriarchale families waren.

‘’Het kan weten dat er een aardbeving aankomt voordat onze meetapparatuur het kan oppikken’’

Een belangrijke reden waarom de slang significant is voor de spiritueel aspirant, is perceptie. Een slang kan de meest subtiele veranderingen waarnemen. Het kan weten dat er een aardbeving aankomt voordat onze meetapparatuur het kan oppikken. Deze verhoogde perceptie is erg belangrijk voor degenen op het spirituele pad, zoals voor yogi’s, want als je alle dimensies van het leven wilt verkennen en ervaren, moet je bewust en scherp van waarneming zijn. Als je iets wilt weten dat voorbij het lichaam en de geest gaat, dan is de slang belangrijk. Als wezen symboliseert het een hogere perceptie, boven de normale menselijke perceptie.

Het reptielenbrein

Al eens gehoord van het reptielenbrein? Tijdens de evolutie van het menselijk lichaam, was en is het reptielen- of slangengedeelte van onze biologische evolutie verantwoordelijk voor ons overleving proces. De instincten, hormonen en lichamelijke reacties met betrekking tot eten, slapen, voortplanten, angst en dergelijke zijn gecentreerd in dat deel van onze hersenen. Als dit goed functioneert, wordt het overlevings proces optimaal verzorgd. Daarom is de slang belangrijk voor de fysieke en mentale gezondheid en het algehele welbevinden. Het gaat niet om het vereren van de slang, maar om het erkennen en oproepen van deze energie, dat kan helpen bij het bevorderen van deze aspecten.

Dit is een wetenschap en technologie die subtieler is en daarom moeilijker waar te nemen voor sommigen. Maar net als Bluetooth, dat je ook niet kunt zien, werkt het nog steeds, ongeacht je vermogen om het te zien.

Ik ben enorm dankbaar dat ik hier bij mocht zijn en ik chant nog elke dag de Naga-mantra. Merk ik er wat van? Mijn perceptie lijkt te groeien, evenals mijn voorspoed en energie. Als ik laat in de avond chant, kom ik moeilijk in slaap. Mijn enige maatstaf is ervaring, ik geloof niks maar probeer het zelf uit, als het werkt, dan blijf ik het doen.

 

Wil je beelden zien van van deze zeldzame gebeurtenis? Bekijk dan de video.

Wat voor een rol heeft de slang in jouw leven? Laat het weten in de reacties.

 

close

De spirituele wereld verder ontdekken?

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang (net als 20.000 anderen) allerlei leuke dingen in je mailbox: online kaartleggingen, volle maan meditaties en interessante weetjes en tips om jezelf verder te ontwikkelen.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

 • Delen

8 Reactie(s)

 1. Twan says:

  Mooi Rob goe bezig

  1. Rob says:

   Dankjewel Twan!

 2. Carlijn says:

  Wauw wat een interessant stuk zeg. Vraagje: kan je de chant ook gewoon voor jezelf doen of hoort ie echt in combinatie met het ritueel?

  1. Rob says:

   Hi Carlijn, ik ben blij om te lezen dat je het interessant vindt. Je kunt de chant ook gewoon voor jezelf doen. Voor het gewenste effect, minimaal 12 keer. En het werkt ook mooi als je met de benen gekruist zit, ogen dicht en met je handpalmen naar boven gericht, handen open. Veel plezier met de chant – groetjes Rob

 3. Joke says:

  Ik ben een slang in de Chinese astrologie, in het jaar van de ratgeboren 4 september 1965♥️♥️♥️

  ik wil het artikel nog goed gaan lezen heb dat nu nog niet gedaan♥️♥️♥️

  1. Rob says:

   Hi Joke, ben benieuwd of dit artikel dan nog beter resoneert. Veel leesplezier.

 4. Tamara says:

  Prachtig. Hij zegt : Niet omhoog kijken maar omhoog ontwikkelen in jezelf. Rising up in jezelf. Je niveau verhogen. Als een ieder dat zou doen…Dan GOUD. Ik ben een slang in de Chinese astrologie. Antennes al lang voordat ze in het zicht of het gevoelsveld van anderen zijn, zijn de boodschappen bij mij al binnen gekomen. De naga mantra is nieuw voor mij, maar een mooie nieuwe welkome mantra. Ik ga m doen!

  1. Rob says:

   Bedankt voor je mooie reactie Tamara! Veel plezier met de nieuwe mantra.

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.