Decemberstress bij de oudste dochter

Posted on
decemberstress

Herkenbaar? Veel oudste dochters ervaren stress in de laatste maand van het jaar. En dat is niet gek. Dat heeft te maken met de eigenschappen van de oudste dochter. Wellicht is het motto ‘als iedereen blij is dan ben ik dat ook’ jou op het lijf geschreven.

In de praktijk ziet dat er vaak als volgt uit. Jij zorgt dat jouw gezin een geweldige sinterklaasavond heeft. Eerlijk, voor die tijd heb jij al gezorgd voor goed gevulde schoenen. De sinterklaasavond is heerlijk. Aan alles is gedacht, van pakjes tot hapjes.
Iedereen geniet, het is aan de gezichten af te lezen.

De Sint is nog niet vertrokken en jij hebt de organisatie van het jaarlijkse kerstdiner al naar je toe getrokken. Of mogelijk ben jij degene die het kerstdiner voor beide kanten van de familie organiseert? En kerstavond moeten we ook niet vergeten. Dan zorg jij voor een heerlijk samenzijn met het gezin.

Jij zorgt ervoor dat er aan niets ontbreekt op deze dagen. Aan alles wordt gedacht. Die dagen word jij bestookt met complimenten. Je hebt het weer fantastisch geregeld. Chapeau.

En om de maand af te sluiten zorg jij voor een spetterende oudejaarsavond met vrienden. Een hapje, een drankje. En voor de kleine kids feestbubbels. Iedereen loopt die avond met een lach op het gezicht rond. Missie geslaagd. Een geweldige avond waar nog het hele jaar over gesproken wordt.

Ben jij degene die zorgt voor deze onvergetelijke momenten?

Yes?

Dat is niet vreemd jouw grote verantwoordelijkheidsgevoel zorgen dat jij de organisatie naar je toetrekt. Jouw zorgzame kant zorgt ervoor dat jij goed voor iedereen zorgt en dat er aan niets ontbreekt. Van nature heb jij leiderschapskwaliteiten en ziet al snel wat er moet gebeuren. Jij denkt aan de details. Gegarandeerd succes met deze eigenschappen.

Maar de grootste valkuil van de oudste dochter is dat ze het vaak alleen doet en geen hulp vraagt. De oudste dochter heeft vaak moeite met hulp vragen. Jouw lat ligt hoog. En ik durf te wedden dat deze heel hoog ligt. Nadeel, dat verwacht jij ook van een ander.

Anderen kunnen vaak niet aan jouw verwachtingen voldoen. Hierdoor vind jij het lastig om hulp te vragen. Het verleden heeft jou geleerd dat het niet gebeurt of niet op de manier waarop jij het graag zou willen.

Jouw keuze, ik doe het wel alleen. Dat gaat sneller, is efficiënter. Ik hoor het mezelf nog zeggen. In het verleden waren dit mijn uitspraken.

Jij hebt mooie eigenschappen en iedereen kan beamen dat goed voor iedereen hebt gezorgd tijdens deze decembermaand.

Maar nu vraag ik aan jou: wie zorgt er voor jou?
Eerlijk, iedereen om je heen vindt het fijn dat jij de organisatie naar je toetrekt. En jaar in, jaar uit is er niemand die jou hierin tegenhoudt.

Als jij besluit het anders te gaan doen dan zal je ervaren dat het allemaal niet vanzelfsprekend is dat iemand anders het overneemt. Of je krijgt zelfs opmerkingen hierover. Niemand kan dit zo goed organiseren dan jij of wie maakt dan die lekker chocolademousse die jij elk jaar maakt. Goed voor je ego ;).

Maar blijf bij jezelf intunen. Wat heb jij nodig?

Spreek dit uit, vraag hulp. Jij straalt uit alsof je alles onder controle hebt. Dat maakt ook dat mensen niet zo snel hulp aanbieden. Dus geef dit aan. En met deze informatie ben jij je bewust waarom jij als oudste dochter vaak de organisatie van deze dagen naar je toetrekt.

En dat is geen probleem wanneer jij ook zorgt voor ontspanning zodat jij niet aan het einde van de maand uitgeteld bent. Wat is voor jou ontspanning? Plan hiervoor tijd in. En zoals ik mijn klanten leer, dit hoeft geen hele dag wellness te zijn; een frisse wandeling gedurende de dag kan ook erg helpend zijn. Of voor degene die zeggen echt geen tijd te hebben: doe een ademhalingsoefening wanneer je naar het toilet gaat.

Ik geloof erin wanneer jij hulp vraagt en zorgt voor ontspanning dat jij volop geniet van deze maand en in januari met frisse energie het nieuwe jaar start. Dat gun ik jou.

Hebben we een deal?

Ik vind het leuk wanneer je mij laat weten wanneer jij een ondernemende oudste dochter bent en of deze blog herkenbaar voor je is? Ik nodig je graag uit op mijn Instagram account waar ik deel over het leven van een ondernemende oudste dochter.

 

close

De spirituele wereld verder ontdekken?

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang (net als 20.000 anderen) allerlei leuke dingen in je mailbox: online kaartleggingen, volle maan meditaties en interessante weetjes en tips om jezelf verder te ontwikkelen.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

  • Delen

0 Reactie(s)

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.