3 dingen die je moet beseffen als je een pleaser bent

Posted on
dingen die je moet beseffen als je een pleaser bent

3 dingen die je moet beseffen als je een pleaser bent. Het is echt niet erg dat je voor anderen wilt zorgen en dat je het goed wilt doen voor anderen, maar dat mag niet ten kosten gaan van jezelf.

Daarom is het belangrijk om deze dingen te beseffen en in de gaten te houden, zodat je niet over je eigen grenzen heengaat.

3 dingen die je moet beseffen als je een pleaser bent

Je kunt niet iedereen gelukkig maken

Je kunt het (helaas) nooit goed doen voor iedereen. Er zijn altijd mensen die je niet leuk zullen vinden of het niet eens zullen zijn met wat je doet.
Dat komt omdat iedereen anders is en iedereen andere dingen belangrijk vindt.

Het is belangrijk dat je gaat leren dat dit oké is en dat je jouw prioriteiten daaraan aanpast.
Het is niet erg om anderen gelukkig te willen maken, maar focus je eerst op jezelf en vervolgens op de mensen die je ook daadwerkelijk gelukkig kunt maken.
Dat zijn de mensen die van jou houden, je sowieso al waarderen en die jouw respecteren. De mensen die daadwerkelijk naar je luisteren en je dankbaar zijn.

Jij wordt niet gelukkig van het geluk ieder ander

Je wordt gelukkig als je voldoening hebt en ook voor jezelf kunt zorgen. Je wordt nog gelukkiger als je voor die mensen zorgt die we hierboven ook benoemt hebben. De mensen die jouw sowieso al respecteren en jou een goed gevoel geven.
Het voelt goed om iets voor die mensen te doen, want ze geven je ook iets terug: energie, dankbaarheid en liefde.

Als pleaser wordt er misbruik van je gemaakt

Je zult altijd mensen tegenkomen die merken dat jij (te) ver gaat voor een ander en daar misbruik van maken. Ze maken gebruik van jouw goedheid, zonder rekening te houden met jouw grenzen.

Ze vragen je dingen te doen, niet omdat ze het nodig hebben, maar omdat het makkelijk is en ze spannen jou op die manier voor hun karretje.

Ze weten dat je onzeker bent en het graag goed wilt doen, dus ze zeggen de dingen die je raken. Ze doen net alsof ze onschuldig zijn en het vervelend vinden om je zo te belasten, om jou zo te belasten met een rotgevoel als je iets niet voor ze doet.

5 Reactie(s)

 1. Nicole says:

  Iedere keer als je voorbij komt op Facebook lees ik weer iets van goh lijkt wel of ze over mij schrijft ! Vind het zo apart. Dit pleaser verhaal ook weer en het is toch zo moeilijk om jezelf niet te vergeten, wel geleerd door ervaring maar toch trap ik er iedere keer weer in

  1. Scarlet says:

   Hey Nicole,

   Dat is leuk om te horen!
   Nou volgens mij ben je sowieso op de goede weg en als je er een gewoonte van weet te maken om ook voor jezelf te zorgen en aan jezelf te denken, komt het helemaal goed!

 2. Noud says:

  Scarlet, wat heb je toch een schat aan goede voorbeelden, wijsheden en handvatten om het leven wat aantrekkelijker te maken. Ik geniet ervan om je berichten te lezen. En nog meer om er naar (proberen) te handelen. Dank je !!

  1. Scarlet says:

   Dank je wel lieve Noud!

 3. Waarom hsp'ers de neiging hebben zich terug te trekken | Ontspanningstuin says:

  […] Wil je je pleasegedrag doorbreken? Lees hier de dingen waar je je bewust van mag worden […]

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.