Dit is het perfecte moment voor een detox (met Kombucha)

Posted on
Kombucha

Na een koude winter, waarbij we naar binnen keren, is het tijd voor de lente! Bloesem aan de bomen, narcissen en krokussen, jonge dieren die geboren worden. De lenteschoonmaak voor je huis en je schuur of zolder wacht op je. Weg met die winter-energie, ruimte voor de vrolijke lente-energie. En dat geldt niet alleen voor je huis, maar juist ook voor je lichaam en geest. Hoe doe je dat? Wel, door te detoxen. Een zeer goede en effectieve methode hiervoor is zelfgemaakte kombucha en een heerlijke ontspannende Yin-yogales.

Wat is detoxen en waarom is het goed voor je?

Detoxen – ofwel ontgiften – is het schoonmaken van je lichaam van binnenuit. Met detoxen maak je lichaam van binnen schoon. Dit kan fysiek en mentaal. Een mentale detox kan ook een digital detox zijn waar je bijvoorbeeld minder op je telefoon kijkt of geen televisie kijkt. Je doet aan yoga of meditatie. Daardoor krijg je meer kalmte en rust, je geeft jezelf ruimte om te kunnen reflecteren en meer contact met jezelf te maken, dus een emotionele detox.

In een fysieke detox versterk en steunt je organen zoals de spijsvertering, de lever en nieren om hun schoonmaak werking in je lichaam beter uitvoeren. Afvalstoffen die in je lichaam blijven zitten, kunnen zorgen voor allerlei klachten, zoals moe en futloos zijn, vastzittende schouders en lage rugpijn. Je haar is dof, je huid is gevoelig of erg droog en je nagels breken snel. Door te ontgiften geef je je lichaam van binnenuit een APK, de ‘ingebouwde’ motor gaat weer goed lopen en dat resultaat zie, voel en ervaar je zowel van binnen als van buiten. Je hebt (veel) meer energie, je haar glanst, je huid straalt, je lichaam is soepel. Aangezien de lente staat voor een nieuwe start, is het daarom een heel geschikt moment om een detox-moment in te plannen.

Wat is Kombucha?

Kombucha is een gefermenteerde thee, oorspronkelijk gemaakt met zwarte thee en witte suiker. Kombucha heeft een aangename zure en verfrissende smaak. Haar oorsprong is niet duidelijk, maar waarschijnlijk werd het duizenden jaren geleden al in China en Mesopotamië gedronken. Ook uit de Verre Oosten komt het verhaal van een Koreaanse dokter die de japanse keizer genas van zijn ziekte met deze thee.

De goede eigenschappen werden snel verspreid naar Europe en Amerika waar het inmiddels een hype is.

Het fermentatieproces gebeurt met het groeien van een culture (cultuur) of zwam waar mooie symbiotische process ontstaat met de samenwerking van gezonde bacteriën en gisten die uniek zijn in kombucha. De officiële naam van de zwam is SCOBY – dit staat voor Symbiotic Cultuur of Bacterie and Yeast.

Wat doet het in je lichaam?

Dankzij het fermentatieproces en de mooie verbinding van goede bacteriën en gisten ontstaat een natuurlijk probioticum met antimicrobiële eigenschappen, vitamines en mineralen. Zeer goed voor de spijsvertering, gezondheid vooral van de maag- en darm gezondheid en je immuunsysteem. Het geeft energie, het zorgt voor anti-oxidanten en helpt bij het ontgiften van giftige stoffen, én het ondersteunt ook je lever en het hele lichaam. Als je een chronische zieke hebt of onder medische behandeling bent, dan altijd vooraf met je specialisten overleggen voor het drinken van Kombucha.

Hoe maak je het?

Zoals hierboven beschreven heb je SCOBY nodig en de starter. Nu hebben we iets moois opgezet, namelijk een workshop waarin we je stap voor stap uitleggen hoe je kombucha kunt maken. Je krijgt ook je eigen starterskit mee, zodat je thuis direct aan de slag kunt. Meld je hier aan voor de workshop en/of meer informatie.

Waarom eerst een zelfgemaakte Kombucha in plaats van direct een kuur?

Een zelfgemaakte Kombucha bevat meer probiotische bacteriën dan een kant-en-klare Kombucha in de supermarkt en is daardoor een uitstekende ongifter. Het grootste verschil is dat de kombucha in de supermarkt gepasteuriseerd is en daardoor verliest het een groot aantal families van darmbacteriën en is aan deze producten meestal extra suiker toegevoegd.

Met het dagelijks drinken van een glaasje zelfgemaakte kombucha in combinatie met een gezond voedingspatroon steun je je lichaam en activeer je jouw zelfgenezend vermogen. Het reinigend effect is dan rustiger, gematigd en sereen voor je lichaam. Je bereid je lichaam voor op bijvoorbeeld een Detox Kuur, zo’n kuur kan intens en zwaar zijn. Een sapkuur bijvoorbeeld kan te heftig ervaren worden als je lichaam nog niet vooraf versterkt is. Het is belangrijk een detox-kuur te beginnen met professionele begeleiding van een natuurgeneeskundige.

Wat is Yin yoga?

Yin Yoga is een passieve, rustige variant van Yoga. Het focust op de vrouwelijke energie, de zachtheid, de kalmte. De houdingen worden passief uitgevoerd, met zo min mogelijk spierkracht en veelal worden er veel props gebruikt. De houdingen worden 2 tot 5 minuten vastgehouden – soms zelfs 8 minuten. Doordat je de houding langer vasthoudt, krijgt het lichaam de tijd om het bindweefsel rondom de spieren en pezen af te breken, waardoor er ruimte ontstaat. Je spieren en pezen worden soepeler, je lichaam wordt flexibeler en je meridianen (energiebanen) worden geopend, waardoor de energie krijgt vrij baan om te stromen door het lichaam. Deze energie zorgt ervoor dat je lichaam afvalstoffen kan afvoeren uit je organen.

Doordat de energiebanen weer open zijn, verbetert ook je mentale gesteldheid. Meer rust in je hoofd, minder onrustige gedachten die heen en weer springen.

Yin yoga heeft dus een detoxend effect op lichaam én geest.

Waarom de combinatie van Kombucha en Yin yoga?

Het reinigende effect van Kombucha begint bij het eerste spijsverteringsorgaan, de mond en volgt zijn weg naar de maag en darmen en ook de lever. Voor het goede werk van dit systeem in ons lichaam is het belangrijk dat er een goede balans in onze darmen is, dit heeft namelijk direct effect op het centrale zenuwstelsel.

Kombucha herstelt door de rijke soorten darmbacteriën de balans in de darmen, waardoor deze beter de voeding opnemen (energie voor het lichaam). Dit werkt door in ons zenuwstelsel, er komt meer rust en ontspanning in ons lichaam en daardoor ook in onze geest. Ook helpt kombucha dat je lichaam de afvalstoffen beter kan uitscheiden. Kombucha brengt dus energie, of zoals genoemd in de natuurgeneeskunde is dit de kwaliteit Warmte.

Yin yoga verkoelt, geeft rust en reinigt op een milde manier de organen en energiebanen, in de natuurgeneeskunde is dit de kwaliteit Koude. Daarnaast creëert Yin yoga ruimte tussen de bindweefsels, waardoor alles beter kan stromen; je mentale energie en ook je lichamelijke energie.

Kombucha en Yin yoga bieden dus een mooie complete balans tussen warm en koud waardoor je lichaam nog beter gereinigd wordt. Op deze manier heeft het een dubbel detox-effect voor je lichaam en geest.

Wil jij dit ook ervaren? Klik hier voor meer informatie voor de workshop!

 

close

De spirituele wereld verder ontdekken?

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang (net als 20.000 anderen) allerlei leuke dingen in je mailbox: online kaartleggingen, volle maan meditaties en interessante weetjes en tips om jezelf verder te ontwikkelen.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

0 Reactie(s)

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.