Dromen over ratten: wat betekent het als je droomt over ratten?

geplaatst op
dromen over ratten

Dromen over ratten gaan meestal in de eerste instantie over geld of over je financiële situatie, maar een rat in je droom kan ook nog hele andere dingen betekenen.

Witte rat

Een witte rat kan drie dingen betekenen:
1. Dat je de minder leuke kanten van jezelf aan het transformeren bent en jezelf steeds positiever en zuiverder opstelt in je leven.

2. Dat je getest wordt. Je moet je grenzen goed bewaken en goed voor jezelf op blijven komen, want er zijn mensen aan het testen wie jij bent en hoe ver ze bij jou kunnen gaan.

3. Er komt hulp voor je aan, alleen niet van de mensen of op de manier waarop je het verwacht. Houd vol!

Zwarte rat

Zwarte ratten in dromen staan voor bedrog en misleiding.

Een zwarte rat, kan net als een zwarte kraai, voor gevaar staan. Als je spiritueel bezig bent, kan dit een waarschuwing zijn voor negatieve energie die jou kant op komt. Bescherm jezelf dus extra goed en blijf alert.

Dromen over ratten: bruine ratten

De betekenis van bruine ratten in dromen kan twee kanten opgaan.

Meestal wijzen deze ratten in dromen meestal op je eigen gevoel, dat je binnenhoudt, dat aan je knaagt. Het is tijd dat je dat gaat uiten. Vaak gaat het hierbij om schuldgevoelens, twijfel, angsten of zelfs jaloersie.

Het kan ook zijn dat er een rat in je omgeving is die niet te vertrouwen is. Deze kan je energetisch ziek maken.

 

46 Reacties

 1. Anne says:

  Hoi Scarlet,

  Ik droomde over dode ratten die in de koelkast lagen. Dit maakte mij vreselijk bang. Het speelde zich af op mijn werk. (Ik werk in de zorg) even later reikte iemand mij (een donkere vrouw die mij onbekend voorkwam) de hand toe om mij gerust te stellen. Op het moment dat ze dat deed was ik zelf een cliënt.

  Ik heb in het dagelijks leven heel veel last van angsten, vooral op mijn werk. (Niet voor de cliënten of om mijn baan kwijt te raken maar meer of ik rare dingen doe of zeg, of dat men mij raar of dom vindt)

  Weet jij wat mijn droom betekent?

  1. Scarlet says:

   Hey Anne,

   Het klinkt alsof je je niet op je plek voelt op je werk. Alsof je jezelf er klein voelt en dit is dus ook een uiting van je angsten. Daarnaast lijkt het erop dat je ook het gevoel hebt dat niet iedereen er eerlijk is.

 2. Kelly says:

  Ik droomde dat mijn cavia’s werden aangevallen door muizen en ratten. Ik had er 1 op tijd ui zijn kooi gehaald en de ander welke mijn zorgenkindje is werdt gebeten. Wat zou dit kunnen betekenen?

  1. Scarlet says:

   Dit gaat eigenlijk over jezelf beschermen lieve Kelly.
   Dit geeft aan dat je je onbewust niet veilig voelt bij andere mensen en niet weet hoe je jezelf hier echt tegen moet beschermen.

 3. An says:

  Hoi,

  Mijn droom laat me niet los: ik verstopte me met mijn nieuwe vriend op boerderij van zijn vrienden, voor lelijke reacties van mijn kinderen over mijn levenskeuze. Plots leek ik door Rama en zag daar zwarte rammen en apen n’a at me kijken. Ik vond dat zo leuk dat ik zwaaide. Plots maakten ze ruimte en zag ik mijn ouders en kinderen die probeerden me te komen terughalen. Nadien stonden ze achter een loket en zeiden me dat mijn zus en schoonbroer op hun niveau leefden maar ik … en toen liep ik weg. De vrienden forceerden me hen terug onder ogen te komen maar ze waren verdwenen. Even later wilde ik voor mijn zoontje een zwembad opzetten in de tuin van mijn ouders en er was een witte rat die me heel de tijd verhinderde verder in de ruimte te gaan om het zwembad te halen. Het was een heel grote witte rat, aan een kant opengereten maar springlevend. De droom laat me niet los. Ik begrijp wel een en ander, gekoppeld aan wat ik momenteel beleef, maar ik denk dat er toch een hele symboliek inzit?

  1. Scarlet says:

   Hey An,

   Zo te lezen gaat heel deze droom over het zoeken naar goedkeuring over jezelf en over je levenskeuzes en je relatie. Je wilt gewoon dat iedereen over weg kan en je denkt ook wel dat de meeste goede intenties hebben, maar ze verhinderen wel dat je emoties er mogen zijn en soms voel je je ook belachelijk gemaakt en aangevallen.

 4. Kaatje says:

  Goedemorgen, in mijn droom had mijn nicht voor haar dochtertje ratten in verschillende kooitjes. Half wit/bruin. In d woonkamer achter een wit gordijn. Mijn zusje en ik logeerden bij onze nicht. Mijn zusje ging eerder dan ik naar huis en ik vroeg haar of ze de ratten allemaal terug in de kooitjes waren. Nee zei ze, want er waren allemaal vliegen tussen de ratten. Er liep nog 1 rat vrij rond. De rat eet de vliegen op en ik durf ze niet aan te raken. Dus ik ben toen van zolder, daar sliep ik via trap naar beneden gegaan en schoof het gordijn open. Ik zag dat mijn zusje een soort van barricade had gemaakt van wat hooi zodat de rat niet in de woonkamer kon. Tussen het hooi zat inderdaad 1 ratje te spelen met n dode vlieg. Ik vond het ook een vies gezicht. Maar het ratje moest in zijn kooi. Ik heb hem in zijn kooi gedaan met het deksel half open zodat hij kon ademenen. Want ik zag geen luchtgaatjes in de kooi. Recht van de rat lag een rat (donkerbruin bijna zwart) op zijn rug opgeblazen dood. De vliegen en beestjes krioelden over zijn buik en aten zijn pootjes op. Zijn rechterpoot voor mij was al opgegeten en links waren z aan begonnen. Ik dacht ooh wat zielig maar heb er verder niets aan gedaan. Ik schoof het gordijn weer dicht en toen werd ik wakker. vraag me af wat dit betekent. Groetjes kaatje

  1. Scarlet says:

   Hey Kaatje,

   Dit gaat eigenlijk over jouw innerlijke strijd met arrogantie en gemeen zijn, je eigen oordeel daarover. Je bent bang om zo gevonden te worden, terwijl het toch nodig is om meer ruimte en overvloed voor jezelf te creëren.

 5. Haike says:

  Hey,

  Ik droomde over een zwarte rat nadat ik eergisteren een zwarte rat heb ontleed op school, betekend dit dat zijn geest nu op mij af komt?

 6. Mohammed says:

  Hey,
  Ik zag grootte rat in mijn huis ik probeerde die in zee te smijten maar ik keek achter me en zag plots meer ratten dus ik wou terug trekken maar het werd moeilijk want plots zat ik zelf in water

 7. Dyson says:

  Hallo, ik droomde dat ik in een kamer was met enkel een matras op de grond.. en er zat een rat in die kamer die telkens tegen me hoofd porbeerde te springen, ik weet nog dat ik tegen die rat zei dat hij eerder ookal was gevangen. Ik probeerde hem te pakken zodra hij langs mijn hoofd sprong

 8. John says:

  Dit is geen droom maar Ik zie best wel vaak een rat zo vlak voor me auto oversteken. Betekent dit ook iets ?

 9. Eline says:

  Hey hey,

  Op het einde van m’n droom zat ik buiten met nog iemand buiten op een stoel, en toen kwam er plots een heeeele grote rat met zeer lange staart onder mijn stoel doorgelopen richting mijn huis en ik zag toen de rat ook in heel zijn glorie en vond hem eigenlijk niet zo eng 🙂 toen besliste de rat om toch niet naar mijn huis te gaan. Die kwam terug onder mijn stoel door en klom op het dak van de buren… Gek e 🙂

 10. Dyan says:

  Hi, in droomde dat ik in een grote open tuin was met een groot huis. De tuin was omringd met bomen en vlakbij het huis stonden slechts een paar bomen waar ik naartoe liep. Op twee takken zag ik iets liggen. Op de ene lag een dunne slang leek het. Toen ik er met een takje tegenaan tikte ging hij volgens mij weg (weet ik niet heel zeker, hij kan ook dood zijn). Op de andere tak leek een dunne witte slang te liggen. Ik dacht die is zeker dood. Toen ik die met een takje aanraakte rolde hij langzaam over en veranderde toen in een dikke vette rat. Heel licht gekleurd, beetje naar lichtgroen toe. Hij sprong op mijn hand. Ik kon de ruwheid voelen (ik denk van een slangenhuid?? In ieder geval niet harig van een rat). Hoewel ik schudde bleef hij eerst goed zitten zonder te bijten. Pas daarna sprong hij weg. Ik vond het een heel vies idee.

  1. Scarlet says:

   Een rat een slang zijn beide dieren die we over het algemeen als onprettig en achterbaks ervaren.
   Het gaat er echter ook over dat niet alles is zoals het lijkt, alleen dat het ook niet beter is dan het lijkt.
   De kans is groot dat je iemand in je omgeving hebt die je positiever wil bekijken, maar ergens al weet dat er nog wel iets anders aan de hand is wat niet klopt.
   Dit kan ook over een situatie gaan.

 11. Peter says:

  He Scarlet,
  Mijn droom over ratten, kun jij er iets van maken?

  Ben op een zolder in Amsterdam. Kijk vanuit de ruimte waar ik sta in een andere ruime waar een kind op bed ligt. De wand tussen de ruimtes bestaat uit balken waar je zo overheen kunt stappen. Dan zie ik dat er in de slaapkamer van het kind drie hele grote ratten zitten. Ze zijn zo groot als wolven, twee wit en een zwart. Het lijken leuke speelkameraatjes en het ziet er best gezellig uit. Dan vliegt er een duif naar binnen en land bij de balken tussen de twee ruimtes. Opeens stormen de ratten op de duif af en beginnen die te verscheuren. Geschrokken denk ik aan het gevaar dat deze dieren voor het kind zijn en pak het geweer dat in de hoek van de kamer staat. Terwijl de ratten de duif nog aan het verscheuren zijn begin ik te schieten. De ratten vallen dood neer. Dan kijk ik in de richting waar de duif vandaan gekomen is en er lijkt een raam te zitten wat op een andere zolderkamer uit komt. Ik stap met het geweer door het raam en zie meteen twee grote grijze ratten zitten. Ze zijn agressief en ik begin te schieten om ook deze ratten te doden. Dat merk ik dat de kogels op zijn. De ratten komen op mij af en ik begin met de kolf van het geweer op de ratten in te slaan. Een weet ik te doden en de tweede komt dreigend op mij af. Ik zie links van mij een soort ribbenkast staan waarvan de ribben uitlopen in scherpe punten. Ik dacht als ik daar tussen ga staan dan kan die rat mij niet aanvallen. Maar als ik naar de ribbenkast toe loop kom ik met mijn rug tegen de punten. Dan krijg ik een branderig gevoel ik mijn rug en besef nu dat alle scherpe dingen in deze ruimte met gif ingesmeerd zijn. De rat komt dichter bij en ik vraag me af of ik me hier maar gewoon aan over moet geven. Ik dacht nog dat als er hier nog meer van die ratten zouden zitten dat je als mens geen schijn van kans zou maken.
  Dan ben ik opeens weer in een andere ruimte. Iemand heeft mij weggetrokken. Hij kijkt mij aan en zegt, weet je wel hoeveel ratten er hier zitten, wel duizenden. Ik zeg dat het moeilijk is om ze weg te krijgen maar iemand moet er toch iets aan doen. Ik snap niet dat iedereen maar af zit te wachten en niets onderneemt.

  1. Scarlet says:

   Hey Peter,

   Dit lijkt erover te gaan dat je je ergert aan hoe de wereld werkt. Dat je het gevoel hebt dat jij de enige bent die er wat aan wil doen, maar tegelijkertijd weet je ook dat als je aan de slag gaat om de wereld te veranderen het ook een stuk onbegonnen werk is.
   Het is als het ware een uiting van die tweestrijd in jezelf.

 12. Coby says:

  Hoi ik zat in een ruimte en keek naar de overkant daar zijn huizen meer een flat en waar ik naar keek zat er een hele grote gat. Dat was oranje leek op vuur en daar kwam ratten uitlopen en ging er ook weer in.

  1. Scarlet says:

   Hey Coby,

   Dit is een detail van een droom die ik niet goed kan vertalen zonder de rest van de droom.
   Het klinkt echter alsof je iets achter je aan het laten bent.

 13. Edith says:

  Hi,
  In mn droom kwam een rat voor,
  Weet de strekking niet zo goed meer, maar mn droom eindigde in ieder geval in dat ik in mn ooglid werd gebeten en de rat bleef hangen eraan.
  Ook waren er andere rattenbeten op mn lichaam aanwezig

  1. Scarlet says:

   Hey Edith,

   Dit lijkt er meer over te gaan dat je ‘oogkleppen’ op hebt voor bepaalde situaties die je geld kosten of anderen die je geld kosten.
   Waarschijnlijk gaat dit wel over meer, dat je ook niet altijd doorhebt wanneer een situatie of anderen je meer pijn doen dan goed is.

 14. Anne says:

  Hoi, ik droomde over een zwarte rat maar deze rat een ik knuffelde. De rat en ik hadden een goede band en we leken erg dol op elkaar te zijn. Zoals men ook wel dol is zijn hond of kat. Wat betekent dat?

  1. Scarlet says:

   Hey Anne dit gaat erover dat je de eigenschappen die je niet zo leuk van jezelf vindt steeds meer gaat omarmen.

 15. Elisa says:

  Hee Scarlett!

  Misschien kun jij mijn wat vage droom nader verklaren :). Ik droomde vannacht dat ik in mijn zolderkamer bij mijn ouders was/woonde (ik woon nu al een tijd niet meer daar). De zolderkamer leek op de plek waar ik nu op vakantie ben. Ik had een bikini broekje te drogen gehangen aan het plafond. Toen ik even naar boven keek zat er een wollig beest in mijn bikini broekje heen en weer te bewegen en viel uiteindelijk naar de grond. Het was een grote muskusrat. Ik probeerde hem uit de kamer te jagen, maar merkte dat de rat redelijk dichtbij kwam waar ik voor terug deinsde. Mijn vader was in de buurt en hielp me. Toen ik de rat uit mijn kamer had gekregen besloot ik hem aan een touw vast te binden zodat hij niet terug zou komen, zonder hem al te veel pijn te doen (lukte niet helemaal). De rat was wild en beweeglijk en rende rondjes. Ik moest hem een keer van mij afduwen met mijn handen dat voelde vies. Ik droom vaker over rat-achtigen, vaak in een context als deze. Ik kan me ook herinneren dat ik mijn jeugd droomde over een naakte molrat die ik moest verzorgen in een handdoek. Ben benieuwd wat jij ervan vindt!

  Groetjes en bedankt alvast

  1. Scarlet says:

   Hey Elisa,

   Waar deze droom en daarmee waarschijnlijk ook de andere dromen om gaan is dat je je grenzen niet goed genoeg aanhoudt.
   Omdat je de goede kanten en kwetsbaarheid ziet van mensen die zich minder leuk gedragen en moeilijke situaties, besteed je er soms te veel energie en tijd aan.
   Wat eigenlijk niet zo goed werkt, want het kost je te veel energie en doet soms zelfs pijn.

   Het is tijd om dus grenzen toe te voegen aan je zachtaardige en liefdevolle houding en daarmee mensen en situaties die niet goed voelen wat meer buiten de deur te houden en ze niet te veel proberen te helpen of ondersteunen.

 16. Antoinette Giesen says:

  Ik droomde over grijze raten die in mijn bed zaten. Ze lagen lekker warm tegen me aan en toen ik me ging bewegen en “wakker werd in de droom”, schrok ik en zag dat het allemaal grijze ratten waren waar ik zo warm in mijn schoot gezellig tegenaan had gelegen. Ze schoten in paniek alle kanten op en eentje waggelde heel rustig aan mijn neus voorbij. Ik huiverde omdat de rat zo groot als een hond was. In de droom stond mijn vriend wel ergens, maar kon niet waarnemen welke rol hij daarin speelde.

  1. Scarlet says:

   Hey hey,

   Deze droom is niet heel erg negatief gelukkig, maar hij geeft wel aan dat je soms mensen te dichtbij laat die je niet te dichtbij wilt hebben.
   Nu gaat dat altijd goed, dus het is nog niet erg, maar het geeft wel aan dat je er iets beter op mag letten, omdat er ook mensen zijn die niet zo leuk zijn.

 17. Anoniem says:

  Ik droomde dat ik onderweg naar huis was en mijn vader aan de telefoon had, hij wou er zeker van zijn dat ik veilig thuis kwam, mijn moeder wachtte me thuis op en toen ik binnen kwam zat er een grote licht bruine rat in de hal op me te wachten die alleen maar mijn aandacht wou en geaaid wou worden.(ik vond hem niet eng eerder schattig)
  Ik schrok ervan en mijn moeder deed de voordeur open en liet hem naar buiten, ik vond het zielig dus gaf hem te eten maar hij wou alleen mijn aandacht en op zijn buik geaaid worden.

  1. Scarlet says:

   Hey hey,

   Dit is een hele mooie droom!
   Het geeft aan dat je bepaalde lasten van onrechtvaardigheid en dat anderen niet eerlijk zijn geweest, los hebt gelaten.
   Je komt nu rustig weer terug in een veiliger gevoel.

 18. Layba says:

  Hey, ik heb gedroomd over een muis en 1 rat. Mijn droom ging ik stond op een trap en was van plan om naar beneden te gaan. Er stond een muis op de trap een treden onder mij, twee tredens daarna stond een rat. Ik weet niet meer zo heel veel van mijn droom dus welke kleuren se waren etc… in mijn droom keek ik even naar de muis en naar de rat en dacht in mijn droom na of ik moest gillen of niet en gilde uiteindelijk heel hard en rende weg. Wil erg graag weten wat het betekent want het is nu 11 uur in de avond en heb er al de hele dag aan zitten denken.

  1. Scarlet says:

   Goede morgen,

   Deze droom geeft aan dat er kleine dingen zijn die je tegenhouden om de stappen te zetten die je wilt zetten en je meer te verbinden met anderen.
   Daarnaast geeft de rat aan dat diezelfde dingen je tegenhouden meer welvaart en geluk te ervaren.

   1. Layba says:

    Wat zou dan een slimme stap zijn om te zetten voor mij? Ik weet wel een beetje waar dit enigzins over zou kunnen gaan….

    1. Scarlet says:

     Dat wordt helaas in de droom niet duidelijk. 🙂

 19. Nina says:

  Ik droomde dat ik een kamertje binnenkwam en er meteen een rat op mij af kwam, die ik van schrik wegschopte dacht ik.
  Gooide gauw de deur dicht, maar eenmaal buiten de ruimte zag ik dat ik.m dood had gestampt en nog half aan mijn schoen vastgeplakt zat.
  Ik gilde en heb mensen om hulp gevraagd om het weg te halen.
  De rat was grijs bruinig…wat betekend dit denk jij?

  1. Scarlet says:

   Hey Nina,

   Dit gaat erover dat je jezelf eigenlijk steeds meer gaat beschermen tegen mensen die niet bij je passen en andere slechte invloeden op je leven.
   Echter zit het je nog niet helemaal lekker. Er zit waarschijnlijk een beetje onzekerheid bij met vragen of je jezelf wel mag beschermen en of je anderen er geen pijn mee doet.

 20. Jai says:

  Hi,
  Ik heb gedroomd over een ratten plaag ik was in Beth uit van me nicht samen met 2 vriendinnen en in dat huis hadden ze last van grote grijze ratten droom al 2 dagen achter elkaar over ratten en vandaag vond ik een dode rat in mijn droom wat betekent dit?

  1. Scarlet says:

   Hey hey,
   Dit betekent dat je ergens het idee hebt dat je nicht op dit moment vervelende dingen meemaakt of aantrekt en daar maak je zorgen over.
   Je hebt het idee dat anderen dit ook waarnemen.

   Dat je zelf een dode rat vond, betekent dat jij klaar bent met bepaalde negatieve dingen in je leven.

 21. Claudia says:

  Ik kan de droom deels verklaren maar niet helemaal. In mn beleving zegt de droom nl wel veel over de situatie waarin ik zit, maar ik hoop ook een andere mening/zicht erop te krijgen zodat ik wellicht die stukjes kan verbinden.

  Ik droomde vannacht nl over 2 ratten (wildkleur). Ik was in een kamer in mn huis en iedereen sliep. Ik merk dat onze kat wat onrustig is en ineens schieten er 2 ratten de kamer in. 1 dacht ik te herkennen als een tamme rat van mn oudste dochter. Maar met het oppakken van haar, bleek het haar niet te zijn en blijkt die tweede rat er ook ineens bij te zijn en was t vechten geblazen. Ze beten zich vrijwel meteen vast in mn (linker) hand wat enorm veel pijn deed. Ik probeerde ze los te schudden maar dan beten ze zich nog verder in mij. Dus ik stond daar en hoorde ze piepen en aan elkaar eten. Toen heb ik ze alsnog met een flinke ruk van me af gekregen. Ik zag letterlijk twee gaten in mn hand en besefte dat ik misschien toch maar even naar het ziekenhuis moest voor een tetanus prik. Toen ben ik verder gegaan in Mn droom en deed dingen, waarvan ik niet meer precies weet wat. Wel weet ik dat ik nog zo’n 2 keer naar Mn hand keek en besefte dat ik nog steeds niet naar t ziekenhuis geweest was voor die prik. De laatste keer merkte ik dat t al roder werd en de pijn doortrok naar Mn onderarm. Wat ik in mn droom verklaarde als een ontsteking en t geknaag aan een pees in mn hand waardoor ik t in mn onderarm voelde. Toen besefte ik dat ik toch echt langs t ziekenhuis moest omdat ik anders verder van huis zou zijn.

  Ik hoop dat je me je visie zou willen vertellen. Alvast super bedankt!!!

  1. Scarlet says:

   Hey hey,

   Het eerste stuk lijkt erop te wijzen dat je jezelf wegcijfert/ tekort doet om goed voor je gezin, vooral je kinderen te zorgen.
   Eigenlijk plaats jij jezelf tussen hun en ‘gevaren’ in welke vorm dan ook.

   Deze droom geeft vervolgens aan dat je eigen emoties niet genoeg aandacht krijgen. Er zitten dingen dwars, maar je komt er maar niet aan toe om er goed voor te zorgen.

   1. Claudia says:

    Dank je wel voor je tijd Klopt idd, het ‘gevaar’ waar ik in zit kan ik niet praktisch nu sne en goed oplossen waardoor ik ook niet goed kan werken aan t oplossen/tijd besteden aan die emoties die spelen. In dit geval plaats ik idd mn kinderen steeds boven me, ter bescherming, wat niet altijd per se goed is (in de zin van ‘kinderen hebben ook recht op een gezonde moeder’). Dank, had mn kinderen eigenlijk nog niet in de droomverklaring meegenomen

    1. Scarlet says:

     Hey hey,

     Veel succes en sterkte.
     Het is ook heel logisch dat je doet. 🙂
     Graag gedaan.

 22. Rd says:

  Goededag ik droomde vanacht dat ik in bed lag en er een rat bij me kwam schuilen die achterna gezeten werd door een witte kat me lichaam begon te trillen omdat ik niet uit me slaap kon komen maar wel graag wakker wou worden

  1. Scarlet says:

   Goede morgen,

   Deze droom gaat erover dat je bepaalde (minder helpende) eigenschappen van jezelf nog niet helemaal wilt loslaten, terwijl dat wel beter voor je zou zijn.

 23. Jos Vermeersch says:

  Hallo ik droomde dat ik in het tuinhuis zat opgesloten tussen ratten en mijn vrouw om hulp riep en dat die niet wou komen
  Ik hoop dat je een verklaring weet hier op en alvast super bedankt
  Mvg Jos

  1. Scarlet says:

   Hey Jos,

   Deze droom geeft aan dat je je in je relatie of in andere relaties soms buitengesloten en alleen voelt.
   Alsof je er ergens wel bijhoort, maar toch weer niet volledig.
   Soms lijkt het wel alsof er ook anderen mensen bij betrokken zijn die het niet zo goed bedoelen, maar de ratten kunnen hier ook betekenen dat je het idee hebt dat dit ervoor zorgt dat het financieel minder goed gaat dan zou kunnen.

   1. Jos Vermeersch says:

    Dankjewel klopt wel
    Grts Jos

Reageren

Je mailadres wordt niet getoond