Word jij emotioneel gepest? Aan deze signalen kun je het herkennen

Posted on
emotioneel gepest worden

Emotioneel gepest worden. Pesten komt voor op alle leeftijden en dus echt niet alleen bij kinderen, sterker nog de meeste mensen zijn op latere leeftijd wel eens gepest. Het komt dan ook veel meer voor dan we denken en niet alle vormen van pesten zijn even makkelijk te herkennen.

Zo is het vrij duidelijk dat je gepest wordt als je geslagen of geschopt wordt of als je genegeerd wordt, maar er is ook nog zoiets als emotioneel gepest worden en dat is veel lastiger te herkennen en te erkennen. De onderstaande signalen helpen je hier dan ook bij.
Besef dan ook gelijk als je ze herkent, dat je niks fout doet of hebt gedaan en dat je dus mag stoppen met veranderen en zoeken, want het probleem ligt bij de ander en niet bij jou.

De signalen dat jij emotioneel gepest wordt

Je moet jezelf continu bewijzen

Het lijkt wel alsof je het nooit goed kan doen, terwijl een ander er zo doorheen fietst. Jij moet jezelf altijd extra bewijzen.
Het kan bijvoorbeeld zijn dat je collega altijd je werk moet controleren, maar het kan ook om een partner gaan die iedere keer je telefoon wil nakijken.

Het lijkt daardoor wel alsof er helemaal geen vertrouwen in je is. Je wordt niet gezien en voelt je zo klein.

Er wordt achter je rug om van alles over je gezegd

Er worden allerlei leugens over je verspreid die je dan via via wel weer te weten komt. Vaak gaat het over dat jij een ander benadeeld hebt of pijn gedaan hebt. Jij bent de schuldige.

Dit soort roddels ontstaan vaak doordat iemand wordt aangesproken op zijn/haar gedrag tegen jou. Ze hangen dan een verhaal op om hun eigen gedrag te vergoelijken.

Jij hebt het altijd fout gedaan

Als je partner ruzie heeft met een vriend, dan is dat jouw schuld, want jij liet hem vorig jaar niet meegaan met het avondje stappen.
Dat je collega haar werk niet op tijd af had, was jouw schuld, want jij had het laatste blaadje van de printer gebruikt.

Het is allemaal onzin, maar hoe dan ook, jij bent de oorzaak dat de dingen niet goed gegaan zijn.
Jij kunt het nooit goed doen, hoe hard jij je best ook doet. Jij bent de schuldige, jij hebt het fout gedaan.

Ze hebben onredelijke verwachtingen van jou

Het voelt alsof er van jou verwacht wordt dat je een 11 haalt, terwijl 10 het maximaal haalbare is. Jij moet je werk af hebben in 3 dagen, terwijl een ander voor hetzelfde werk er 14 dagen de tijd voor krijgt.

Het maakt niet uit hoe je het doet, maar jij moet het eten klaar hebben voor je man thuis is, ook al ben jij later klaar met werken.
Het is allemaal onhaalbaar een heel onredelijk, maar toch wordt het van jou verwacht.

Deze manieren van emotioneel pesten komen eigenlijk het meest vaak voor en wordt niet alleen gedaan door mensen op het werk of door partners, maar juist ook vaak door familieleden en vrienden.
Als jij dit dan ook herkent, is het heel belangrijk dat je even op de rem trapt en die relatie onder de loep gaat nemen. Misschien kom je dan tot de conclusie dat het tijd is om die relatie te verbreken.

 

2 Reactie(s)

  1. Thea says:

    En het komt vaker voor dan dat jezelf in de gaten hebt

    1. Scarlet says:

      Dat klopt helemaal

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.