Het moet perfect: een besluit van de oudste dochter

Posted on
het moet perfect - een overtuiging van de oudste dochter

Het moment dat de tweede geboren wordt, besluiten we ons best te gaan doen. Wanneer het niet goed genoeg is, dan zullen we het beter doen. Op deze manier proberen we te voorkomen dat we ‘uit het nest’ gegooid worden. We geloven dat we door goed ons best te doen, geen fouten te maken, het perfect te doen controle houden over ons leven en onze positie binnen het gezin.

Wat het perfectionistische gedrag creëert

Perfectionistisch gedrag ontstaat in de kindertijd, het zorgt ervoor dat je op een verkrampte manier leeft. Je leven wordt aangestuurd door denken. Voor voelen, intuïtie en creativiteit is geen ruimte. Het wordt een overlevingsmechanisme. Je wordt een braaf meisje dat voldoet aan de verwachtingen van de omgeving.

De combinatie van eigenschappen die jij ontwikkelde als kind, zoals een groot verantwoordelijkheidsgevoel, plichtsgetrouw, voortvarend, serieus en zorgzaam leiden naar perfectionisme wat zorgt voor piekergedachten en stress.

Alle rollen willen vervullen

Oudste dochters zijn ambitieus en hebben de neiging om alle rollen goed te willen vervullen. Je wilt graag een goede partner zijn, een goede moeder, een goede zus, een goede vriendin en ondertussen wil je graag een bijdrage leveren op de school van je kinderen en succesvol de functie op je werk vervullen. We leven in een 24/7 maatschappij en op alle vlakken uitblinken kan tot uitputting zorgen. Want wanneer jij alle rollen goed wilt vervullen, vergeet je vaak een rol, namelijk jezelf.

De stem die je als kind hoort, die hoor je nog steeds. Jij legt de lat voor jezelf hoog. Je stelt onrealistische eisen aan jezelf. Ergens in jou zit die stem, die gedachte, die jou vertelt dat het goed moet zijn. Perfect. Maar wie bepaalt dat? Dit is een gesprek tussen jou en jou. Waarbij jij jezelf helemaal ‘gek’ kan maken.

Op zoek naar bevestiging

Wanneer één van je ouders of beide ouders kritisch waren, dan is de kans groot dat jij als oudste dochter continu op zoek bent naar goedkeuring/bevestiging. En jij zal pas rust krijgen als je het allemaal goed voor elkaar hebt. Maar wanneer heb je dat bereikt? Wanneer is het goed genoeg? Ben jij wel goed genoeg?

Je streeft van doel naar doel en geniet niet van dit proces; is het doel bijna behaald, heb jij het volgende doel al klaar. En zo vliegt het leven vaak aan je voorbij.

Bescheidenheid

Ondertussen zijn oudste dochters bescheiden over hun prestaties ‘zo goed was het ook weer niet’. En op die manier wuiven ze van tafel wat ze allemaal doen. Oudste dochters hebben vaak niet in de gaten hoe groot hun verantwoordelijkheidsgevoel is, hun zorgzaamheid of perfectionisme. Ze hebben het idee dat ze doen wat ze moeten doen. Moeten is de kern van perfectionisme. Want wanneer je het niet op die manier doet, ontstaat er vaak schuldgevoel.

Bewustwording

Door deze blog te schrijven hoop ik je bewust te maken van het typische oudste dochter-gedrag. Bewustwording is de eerste stap naar verandering. Daarom wil ik enkele voorbeelden geven waaraan je perfectionistisch gedrag kan herkennen.

Jij vermijdt conflicten in relaties met anderen. Je partner, met je ouders, op het werk. Vaak is jouw manier om dit te voorkomen door een ander te pleasen.

Moeite met nee zeggen is voor veel oudste dochters lastig. Maar nee zeggen is echt de manier om meer tijd en ruimte voor jezelf te krijgen en weer toe te komen aan dingen die jij belangrijk vindt.

Behoefte aan controle. Vaak ben je fan van to-do lijstjes en heb je behoefte aan planning en structuur, zodat je op alles voorbereid bent.

Denken, piekeren, geen rust, sterke innerlijke criticus, angsten, uitstelgedrag, moeite met keuzes maken zijn zomaar wat ‘symptomen’ van perfectionisme.

Leestip: 5 eigenschappen van de oudste dochter

De essentie

Samengevat: op het moment dat de tweede geboren werd, hebben we als oudste dochter besloten dat we heel goed moeten gaan doen. We hopen op deze manier ons bestaansrecht veilig te stellen. Daar zijn de eigenschappen van de oudste dochter inclusief perfectionisme ontstaan. Je hiervan bewust zijn is de eerste stap naar verandering.

 

Ik vind het leuk wanneer je mij laat weten wanneer deze blog herkenbaar is voor jou. En wanneer jij graag zou willen afrekenen met perfectionistisch gedrag dan nodig ik je graag uit op mijn Instagram account

 

close

De spirituele wereld verder ontdekken?

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang (net als 20.000 anderen) allerlei leuke dingen in je mailbox: online kaartleggingen, volle maan meditaties en interessante weetjes en tips om jezelf verder te ontwikkelen.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

0 Reactie(s)

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.