Hoe ontdek je de stem van je Hogere Zelf?

Posted on
stem hogere zelf

Met de lente in aantocht hoor ik ’s ochtends steeds meer vogeltjes. Ik woon in een buurt waar veel verschillende vogelsoorten graag vertoeven en je kunt je wellicht voorstellen wat voor vrolijk gekwetter dat geeft. Het eerste wakkere vogeltje wekte me vanmorgen al vroeg. En terwijl ik naar deze merel luisterde, hoorde ik hoe het vogelgeluid toenam en van klankkleur veranderde. Want sprak daar niet ook een koolmeesje, of was het toch een vinkje? En dat ene geluid, dat kon echt alleen maar van een kraai zijn.

De stemmen in je binnenwereld

Al dit uitbundige vogelgezang deed me denken aan de bonte verzameling stemmetjes in ons. Want herken je dat, dat er in jou meerdere stemmen om aandacht vragen? En dat er dan vaak een of twee stemmen de boventoon voeren?

Wat mij opvalt bij de vrouwen die ik begeleid (en wat ik zelf ook heb ervaren), is dat het nog een hele klus is om onderscheid te maken tussen al je eigen stemmen. Want logisch dat je in eerste instantie denkt: dit ben ik allemaal zelf. Maar dat jij in je binnenwereld verschillende stemgeluiden hoort, wil nog niet zeggen dat ze allemaal afkomstig zijn van jou. Veel stemmen komen uit onze jeugd en hebben we geïnternaliseerd. Voor het gemak veeg ik ze even op een hoop en noem ik ze ‘je innerlijke criticus’.

De stem van je Hogere Zelf

En dan zijn er ook nog stemgeluiden die afkomstig zijn vanuit de wereld van Licht, zoals die van je Hogere Zelf. Je Hogere Zelf is de rijpere, wijzere versie van jou, die energetisch al bestaat maar die nog niet op aarde in de stof is gematerialiseerd. Ook deze stem weerklinkt in jou, maar dan op een zachte en subtiele wijze. Qua klankleur lijkt het vaak nog het meest op die van een klein musje, dat dus makkelijk wordt overstemd door een kraai of een ekster!

Als je je communicatielijn met je Hogere Zelf wilt afstoffen, is het belangrijk om onderscheid te leren maken tussen het gekwinkeleer in jou, maar hoe doe je dat?

Bouw luistertijd in

Neem allereerst de tijd om met aandacht naar jezelf te luisteren. Dat schiet er vaak bij in, omdat de buitenwereld continu een beroep op je doet. Toch is die luistertijd nodig om de verschillende stemmen in jezelf te herkennen. Want de buitenwereld mag dan misschien om je aandacht vragen, dat doen de stemmen in jou óók. En dan is het wel zo prettig om te weten wat die stemgeluiden je te zeggen hebben.

Wat ik zelf prettig vind, is om iedere dag te starten met een incheck-moment. Ik drink een kop thee, ik sluit mijn ogen, ik volg mijn ademhaling en ik luister. Ik check dan letterlijk bij mezelf in. Hoe hangt de vlag erbij? Let op: het gaat om opmerken, niet om iets fiksen of veranderen. Om je hiermee te helpen, heb ik een gratis check-in meditatie voor je gemaakt.

Voel welk effect de stemmen op je hebben

De volgende stap is om nauwkeurig te luisteren naar de verschillende geluiden in jou. Wat wordt er gezegd, en belangrijker nog, welk gevoel geeft het je? Je emoties zijn een uitstekend instrument om de kwaliteit van je innerlijke stemmen te meten. Als een stem je een bedrukt, onprettig of ronduit naar gevoel geeft dan geef ik je op een briefje dat het hier om de stem van je innerlijke criticus gaat. Aan jou de keuze of je daar vervolgens naar wilt luisteren!

Voel je daarentegen rust, dankbaarheid of een diepe tevredenheid dan weet je dat je op dat moment luistert naar je Hogere Zelf. En dan zou ik, als ik jou was, mijn oren wagenwijd openzetten.

Oefening baart kunst

Omdat we niet geleerd hebben om te luisteren naar de verschillende stemgeluiden in onszelf, vraagt het om beoefening: dus tijd nemen, luisteren en voelen welk effect de stemmen op je hebben. Maar oefening baart kunst. Je zult zien dat je op een dag moeiteloos onderscheid maakt tussen de raaf, de reiger en de nachtegaal in jou. En zodra je dat onderscheid kunt maken, is het direct makkelijker om te weten naar wie je wilt luisteren.

 

close

De spirituele wereld verder ontdekken?

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang (net als 20.000 anderen) allerlei leuke dingen in je mailbox: online kaartleggingen, volle maan meditaties en interessante weetjes en tips om jezelf verder te ontwikkelen.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

  • Delen

0 Reactie(s)

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.