Hoogbegaafd zijn: 3 signalen dat je misschien wel hoogbegaafd bent

Posted on
hoogbegaafd zijn

Hoogbegaafd zijn wordt meestal gelinkt aan een hoog IQ hebben. We zeggen dan dat je heel erg slim bent en dat is ook zo, alleen kan het ook zo zijn dat je op bepaalde vlakken heel hoogbegaafd bent en op andere vlakken heel normaal. Dat maakt het nog lastiger om het onderscheid goed te maken.

Daarnaast wordt er vaak gedacht dat het leven heel makkelijk voor je is als je hoogbegaafd bent. Je bent toch slim? Dus dan kun je zo al je problemen oplossen.
Helaas is dit niet waar en brengt hoogbegaafd zijn ook problemen en obstakels met zich mee.
Deze obstakels kunnen we gelukkig dan wel weer gebruiken als signalen dat jij misschien wel hoogbegaafd bent, dus laten we dat eens gaan doen.

Hoogbegaafd zijn: 3 signalen die wijzen op hoogbegaafdheid

Je hebt moeite met simpele gesprekken

Je hebt echt niks met de roddels over de buurvrouw of de rariteiten van de kat. Deze gesprekken zonder diepgang zijn heel erg vermoeiend voor je en kosten je dus vaak je energie en ook je humeur.
Je hebt het dan ook veel liever over kunst, filosofie, wereldproblemen, wetenschap of spiritualiteit. Als het daarover gaat kun je uren praten zonder dat je moe wordt, sterker nog, je krijgt alleen maar meer energie.

Je denkt veel meer dan je zegt

Hierdoor kan het soms zo zijn dat je dingen vertelt en zelf de draad kwijtraakt, omdat je al veel verder bent in je denkproces.

Je spreekt daarom alleen nog maar de dingen uit waarvan jij denkt dat mensen die begrijpen. Alles wat je daar achteraan gedacht hebt, spreek je niet uit.
Je hebt al prachtige technische of andersoortige oplossingen bedacht als mensen het over problemen hebben en vaak heb je hele goede ideeën. Je spreekt ze alleen niet uit, want een ander begrijpt ze vaak toch niet.
Dit kan je het gevoel geven dat je vaak aan het liegen bent of je zegt gewoon dat je het niet weet.

Je verveelt je snel op je werk of op school

Je hebt uitdagingen nodig en iedere keer nieuwe prikkelingen. Als jij dan ook dag in en dag uit hetzelfde moet doen, ga je je vervelen.
Wat dit irritant maakt is dat het hierdoor lastig wordt om door te blijven gaan en dingen op te pakken en af te ronden. Je komt lui en ongeïnteresseerd over en wordt daardoor steeds slechter begrepen.

 

1 Reactie(s)

  1. Lis says:

    Alsof je mij omschrijft..
    En toch… hoogbegaafd? Daar kan ik me niks bij voorstellen!

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.