Hooggevoeligheid en de volle maan

Posted on
Hooggevoeligheid en de volle maan

Hooggevoeligheid en de volle maan. Ongeveer 1 op de 5 mensen is hoogsensitief en het grootste gedeelte van die mensen heeft last van de volle maan. De reden waardoor dit komt is veel minder zweverig dan je zou verwachten, want het heeft namelijk alles te maken met zwaartekracht.

eb en vloed

Iedere planeet heeft zwaartekracht en die aantrekkingskracht heeft gevolgen. Van de aarde weten we dat wel, maar bij de zwaartekracht van de maan staan we amper stil. Het enige wat we daar echt zichtbaar van merken is eb en vloed. Waarbij de aantrekkingskracht van de maan het water naar zich toe trekt.
Doordat de maan om de aarde draait terwijl de aarde om zijn eigen as draait hebben we de meeste dagen 2 keer te maken met het getij vloed. Dit wordt gevolgd door twee keer eb.

Als het volle maan is, staat de maan aan onze kant van de aarde terwijl de zon aan de andere kant van de aarde staat. Op dat moment is de aantrekkingskant het grootst en wordt het zeewater dus sterker beïnvloedt dan normaal. Hierdoor komt het water tijdens vloed hoger dan normaal en spreken we van een springtij.

Hetzelfde gebeurt trouwens ook bij de nieuwe maan. Alleen staan de zon en de maan dan aan dezelfde kant van de aarde.

Hooggevoeligheid en de volle maan

Als hsp’er heb je gevoeligere zenuwen en ben je dus ook gevoeliger voor dit soort krachten. Net zoals het water heftiger beïnvloed wordt door de volle maan, worden hoogsensitieve mensen dat dus ook. Alleen ervaren we de effecten hiervan anders. We krijgen er klachten van zoals:

 • slapeloosheid
 • onrust
 • vermoeidheid
 • misselijkheid
 • hoofdpijn
 • concentratieproblemen
 • bewustwording
 • onzekerheid

Iedere maan is anders

Omdat de maan en de zon toch net iedere keer wat anders staan, is de uitwerking van de volle maan ook iedere maand net wat anders.
Sommige mensen zijn in staat dit van te voren aan te voelen en vertalen dat gevoel alvast naar de uitwerking die de komende volle maan gaat hebben. Daarnaast zijn er ook mensen die dit kunnen voorspellen aan de hand van astrologie.

Dit is natuurlijk wat spiritueler van aard dan de werking van de volle maan op hooggevoelige mensen zelf, maar niet minder belangrijk.

Hooggevoeligheid en de volle maan: wat ervaar jij allemaal als het volle maan is?

Leesstip: hooggevoeligheid, hoogsensitiviteit en hooggevoelig zijn

 

28 Reactie(s)

 1. Zorica says:

  Ik kan het goed aan mijn lichaam voelen, ik kan de hele dag moe zijn, maar als ik ga slapen kan ik niet in slaap vallen, ben klaar wakker, kan de hele nacht wakker blijven met volle maan, dat heb ik een paar dagen voor volle maan en een paar dagen erna

 2. Aukje says:

  Ik heb juist hoofdpijn de hele dag en ben moe. Ga dan vroeger naar bed. Slaap dus langer dan normaal.

 3. Brenda says:

  Ik slaap altijd goed, dat wil zeggen dat ik snel in slaap val, maar veel droom. Als het volle maan is, en dan voornamelijk de maan van het ontwaken, heb ik jeuk, is mijn hartslag verhoogd en voel ik onrust. Ik sta altijd met beide benen op de grond en ben niet spiritueel, maar dit is levensecht. Ik was me de afgelopen jaren er pas van bewust toen ik s nachts na veel zuchten en draaien de bank op kroop om maar wat te gaan eten. En toen ik naar buiten keek zag dat het (bijna) volle maan was. Twee dagen voor de volle maan voel ik het meest. Heel bijzonder! Er is meer tussen hemel en aarde.

 4. Patricia Meester says:

  Ik hoef eigenlijk nooit naar de maan te kijken want ik weet altijd precies wanneer het volle maan is. Ik voel het in mijn hele wezen. Al twee dagen van tevoren en twee dagen erna. Ook met de nieuwe maan heb ik last. Volgens mij ben ik een super HSPer want je moet dan echt uit mijn buurt blijven. Ben niet te genieten en echt ziek. Overal pijn, moe, prikkelbaar en emotioneel. Kan niks hebben! Slapen bij volle maan is bijna onmogelijk en als het toch lukt heb ik de meest vreselijke dromen. Ik weet het gelukkig al jaren en maak anderen er vaak op attent als ze maar niet begrijpen waarom ze zich zo rot voelen. “Heb je al naar buiten gekeken?” zeg ik dan. Het is nog steeds een vaag fenomeen voor velen terwijl het eigenlijk zo logisch is…….

  1. Stephanie says:

   Hey allemaal,
   Ik ben een meisje van 16 jaar en ben ook HSP, mijn ouders vinden dit ‘onnozel’ maar op school begrijpen ze het wel en krijg ik de begeleiding die ik nodig heb. Vooral tijdens de week van de volle maan. Ik voel het een week op voorhand aan wanneer het volle maan is en ben HSP op gebied van emotie… Ik ben dus gevoelig voor anderen hun humeur bijvoorbeeld… Tijdens volle maan krijg ik de tegengestelde tekenen die jullie hebben. Ik krijg namelijk heel veel energie, mijn zintuigen verbeteren ook vooral het voelen en kan ook net zoals jullie niet slapen. Als dat dan zo is, dan ga ik s’nachts naar buiten en ga wat rennen om de energie kwijt te raken. Voor mij is de volle maan geweldig, als ik wat ga rennen dan voel ik dat ik leef en vrij ben, het gevoel van vrijheid geweldig…

   1. Scarlet says:

    Hey Stephanie,

    Wat fijn dat je in ieder geval op school de juiste begeleiding krijgt.
    En al helemaal fijn dat je juist energie van de volle maan krijgt. Dat komt waarschijnlijk doordat jij er zonder weerstand en angst voor openstaat en lekker meelift op die energie!
    Houden zo, zou ik zeggen. 🙂

    1. Stephanie says:

     Ja, daar ben ik wel blij om. Ik heb er vooral last van op emotioneel vlak wat wil zeggen dat ik mensen hun gevoelens aanvoel en humeur kan overnemen. De school biedt me de mogelijkheid om naar buiten te gaan en even te gaan wandelen moest het te veel worden voor me (omdat deze prikkels soms te veel zijn en ik dat heel soms uit in een woede of een angstaanval, ook al wil ik dat zelf niet). Mijn klasgenoten weten hier niets van omdat ik bang ben dat ik zoals ik al eerder in mijn verleden gepest wordt… Maar op deze manier gaat het wel goed. Bedankt voor uw reactie…

     1. Scarlet says:

      Dat is heel erg lastig, maar ook een echt hsp ding.
      Naar buiten gaan en wandelen helpt dan inderdaad al heel erg.
      Wat je wel kunt onderzoeken in jezelf is waarom je deze overneemt.
      Vaak ligt daar of de behoefte om anderen te helpen onder of een eigen onverwerkte emotie.

 5. Marjo says:

  Ik wist hier eigenlijk niks van. Ik heb het eens in de zoveel tijd dat ik de hele dag loop te huilen, depressief ben, het leven niet meer zie zitten, doodongelukkig voel ik me dan hele dag. Ik kan nauwelijks slapen en als ik slaap zijn mijn nachtmerries versterkt. Dan ineens na 2 dagen als ik wakker word, dan is dat gevoel ineens weg alsof iemand een lampje aan heeft gedaan. Klik en het is weg. Heel raar. Een vriendin van mij, die ik dan vaak app, attendeerde me erop, dat het volle maan is. Eerst verklaarde ik haar voor gek. Maar nu was dit al 5 keer achter elkaar het geval. Nu kan dat geen toeval meer zijn. Ik vraag me af waarom ik daar dit jaar pas last van ben gaan krijgen. En of dit blijvend is.

 6. Sandra says:

  Beste allemaal,

  Ook ik voel de invloed van de volle maan. Ik was me er ook nooit bewust van, totdat iemand anders mij erop attent maakte. Vooral de innerlijke onrust (nervositeit/gespannenheid) vind ik lastig. Ik vind het zelf een vervelend en naar gevoel. Ook ervaar ik hartkloppingen en het gevoel alsof mijn bloed door mijn lichaam “ruist”.
  Ook op emotioneel vlak ben ik veel minder stabiel. Ik ben ook een hsp-er in combinatie met ADHD en zit ook in de overgang. Noem het maar een lastige periode. Door de invloed van de volle maan ervaar ik wel dat alle symptomen worden versterkt. Anderzijds geeft dit me ook wel rust dat het verklaarbaar is.
  Ik slaap slecht maar gebruik sinds kort CBD olie die mij wel wat rust geeft.

  1. Scarlet says:

   Dat klinkt inderdaad als heel erg veel en ook lastig.
   Wat fijn dat je het zo kunt verklaren en dat dat je al een beetje rust geeft.
   En ook op andere manieren wat meer rust hebt gevonden.

 7. Angelique says:

  Ik heb hier een vraag over; onze dochter (18) heeft regelmatig moeite met inslapen; ze kan tot 03.00 wakker liggen en dan de hele ochtend doorslapen. Wat dan ook wel logisch is maar ze voelt zich niet lekker in haar vel is emotioneler, sluit zich af, heeft huilbuien enz. Daarna een aantal dagen slaapt ze zo vast dat ze door meerdere wekkers slaapt. Meestal is dit rond de volle maan. Is zij dan HSP? En wat kan ze doen om dit dragelijker, hanteerbaar te maken. ?

  1. Scarlet says:

   Dat klinkt inderdaad alsof ze hooggevoelig is.
   Het is ook belangrijk om even te checken of het ook niet een stukje met haar hormonen te maken heeft en of ze wel zelf de tijd neemt om haar emoties te uiten op een manier die bij haar past.
   Als hormonen namelijk in disbalans zijn en/of er nog emoties geparkeerd staan, wordt dit alleen maar erger.
   Die geparkeerde emoties worden als het ware versterkt rond de volle maan.

   1. Angelique Kruithof says:

    Dank voor je snelle reactie! Ik denk dat het een combinatie is van haar hormonen én emoties. Om de hormonen /PMS in balans te krijgen, zijn we gestart met de voeding aan te passen en zaden, pitten en noten te gebruiken. Dit icm met nieuwe naam en volle maan. Dat zal wel ff duren voordat ze effect merkt maar alles beter dan te veel pijnstillers slikken. De emoties lopen evenredig mee … het is een wirwar van gevoelens. Dus de maan heeft er toch wel invloed op. Duidelijk! Dank je wel.

    1. Scarlet says:

     Graag gedaan!
     Dat klinkt als een heel goed plan en ik hoop dat je toch snel er resultaat ervan mag gaan zien. Al is het inderdaad normaal dat het even duurt.

 8. Marianne Lalesse says:

  Kun je ook duizelig worden rondom de volle maan? Ik vind de hoofdpijn nog niet zo erg, maar van duizeligheid en onrust ga ik al snel richting paniekaanval wat natuurlijk niet helpt. Ben dan toch bang dat ik een keer neerval, al is dat nooit gebeurd. Ben nu aan het bijhouden omdat het altijd rond zelfde periode is wanneer ik het meeste last heb en nu al 2x rond volle maan aangetikt

  1. Scarlet says:

   Dat kan zeker.
   Het is wel goed om te kijken of er daarnaast nog niet iets anders aan de hand is, want soms kan het bijvoorbeeld ook te maken hebben met hormonen.
   Misschien zelfs dat in combinatie met de volle maan.

   1. astrid says:

    hallo Scarlet,………zelf heb ik een 1: te trage schildklier en heb nooit last van duizeligheid,………wel als de nieuwe maan komt. Dan laat ik mijn ijzer testen en die is dan heel laag. een paar dagen later is het weer normaal. Zou de maan invloed hebben op ijzer?2: Ik heb dan ook dat apparaten storen. Soms niet maar echt bij nieuwe maan,………stond ik in het ziekenhuis,……valt het systeem uit. Dan neem ik afstand en dan doet het systeem het weer. dat is ook zo bij de kassa,………tv die ineens aanspringt etc. En dat is allemaal alleen bij de nieuwe maan. 3: Wat ik ook weet is dat men zegt dat ik zuidpool gericht ben en 95 procent van de mensen noordpool gericht is. Zou het ook met ons magnetisch veld te maken hebben dat als je zuidpool gericht bent nog meer last van de wisseling hebben?

    1. Scarlet says:

     Hoi! Dat zou daar inderdaad heel goed mee te maken kunnen hebben.

 9. Marianne says:

  Daar ga ik inderdaad eens naar laten kijken. Was vroeg in overgang, met 43 jaar en ook echt meteen geen menstruatie etc. Maar heb nog steeds dat gejaagde en paniekachtige gevoel. Bedankt voor de tip

  1. Scarlet says:

   Graag gedaan. Ik hoop dat je snel hier vanaf mag zijn.

 10. Femke says:

  Hallo,

  Morgen volle maan, al 3 dagen gammel, spierspanning (alsof mn armen en benen verzuurd zijn, mn hart gaat tekeer (natuurlijk merk je dat het meest als je wil slapen), hoofdpijn, duizelig, oren die zoemen..echt een genot dit :s. Het stomme is dat ik mij elke maand 1 of 2 dagen zo voel en dan nemen mijn gedachten meteen een loopje met me..tot ik even Google hoe de maan staat. En je kan er donder op zeggen; de volle maan komt er dan ALTIJD aan. Gelukkig ben ik tegenwoordig rustig in mijn hoofd (jaren paniekaanvallen gehad omdat ik niet begreep waar al die gevoelens vandaan kwamen), dus het is een kwestie van er even doorheen moeten… Lig nu al weer 1,5 uur in bed..klaaaaar wakker. Zo maar weer een poging wagen. Aan iedereen die hier “last” van heeft (HSP): succes vannacht en morgen..daarna voel je je snel weer fijner.

 11. Ilse Jansen says:

  Hoeveel dagen voor de nieuwe maan kun je al last krijgen van emoties?
  Ik ben som helemaal in de war. Voel me verdrietig en eenzaam… na een paar dagen kan alles weer anders zijn…

  1. Scarlet says:

   Dat kan al een paar dagen van te voren zijn. Het kan ook heel erg verschillen per nieuwe maan, want iedere keer is de energie weer net iets anders.

 12. Jame says:

  Wat interessant! Ik stond nooit stil bij de effecten van de maan maar kwam door te googelen op deze blog terecht. Al wat ouder maar misschien wordt mijn bericht toch nog gelezen.

  Ik lees hier dat mensen niet kunnen slapen of ook de energie positief voelen. Altijd al heb ik periodes gehad waarin ik meer of minder vaak hoofdpijn klachten had. Nu is het me sinds 5 volle manen duidelijk dat ik precies op die dag hoofdpijn heb. Ik dacht nog even dat het toeval is maar vandaag is het weer raak.

  Het begint soms in de ochtend al en soms pas rondom lunch. Paracetamol, rustig aan doen, ontspannen met thee, juist sporten heeft tot nu toe niet geholpen.

  Heeft iemand een gouden tip die ik kan proberen? Ik heb juist de week voor volle maan veel ideen die ik wil uitwerken en vaak ook op volle maan die intentie maar dit gooit helaas steeds weer roet in het eten.

  Alle tips en bevindingen zijn meer dan welkom.

  1. Scarlet says:

   Hoi!
   Het is misschien een beetje een onverwachte tip, maar wat ik de laatste maanden om me heen gemerkt heb is dat lichamelijke spierspanning in de nek toch ook echt een rol kan spelen.
   Alsof die spierspanning ineens intenser wordt.
   Dus iets simpels als een paar dagen van te voren je nek masseren kan best een verschil maken.

   1. Jame says:

    Wauw bedankt Scarlet! Had inderdaad het gevoel op de bank dat ik meer nek ondersteuning nodig had. Ik ga je advies opvolgen.

    1. Scarlet says:

     Graag gedaan. <3

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.