Hooggevoeligheid: welke banen passen bij hooggevoelige mensen?

Posted on
welke banen passen bij hooggevoelige mensen

Een vraag die ik heel vaak krijg van hooggevoelige mensen is wat voor werk nu bij je past als je sensitief bent: welke banen passen bij hooggevoelige mensen?
Daar is eigenlijk geen eenduidig antwoord op te geven, want elke baan heeft zijn voordeel en nadeel. Daarbij is natuurlijk ook nog eens elk hooggevoelig mens anders.
Toch wil ik met jullie naar deze vraag kijken en je een paar voorbeelden geven van banen die bij je zouden kunnen passen als hsp’er.

Welke banen passen bij hooggevoelige mensen?

Laten we eerst even een paar belangrijke punten op een rijtje zetten over hooggevoeligheid en werk.

De valkuilen van hooggevoelige mensen op het werk

Een van de grootste valkuilen van hooggevoelige mensen is dat ze wat er om zich heen gebeurt en wat er bij andere speelt tot zich te nemen en/of overnemen.
Dit is iets wat eigenlijk bij elke baan ‘problemen’ op kan leveren en vaak voor onrust zorgt bij hsp’ers op de werkvloer.
Het is dus heel erg belangrijk dat je de tijd neemt om jezelf goed energetisch te beschermen en de dingen die er gebeuren op je werk te verwerken, zodat je ze niet mee naar huis neemt.

Wat dit nog lastiger maakt is dat de meeste hooggevoelige mensen heel snel doorvoelen of doorzien wat er goed en wat er fout gaat. Ze doorzien de fouten in een proces en in het team, maar kunnen er vaak niet iets aan doen.

Daarnaast is overprikkeling voorkomen ook belangrijk. Te veel prikkels, onrust en veranderingen zijn voor niemand fijn, maar bij hooggevoelige mensen kan dit zoveel emoties en onrust veroorzaken dat ze in een burn-out terecht kunnen komen.

Hsp’ers zijn zeer waardevolle werknemers

Het is echter ook het doorzien van mensen en situaties, het zien van oplossingen en het doorvoelen wat mensen nodig hebben wat hooggevoelige mensen tot hele waardevolle werknemers maakt. En als hsp’ers wordt je er heel gelukkig van als je deze dingen in mag zetten op je werk.
Je mag alleen wel los kunnen laten als iets niet gaat zoals je het het liefste zou zien of zoals rechtvaardig is in jou beleving. Als je dat kunt loslaten, kun je ontzettend veel voldoening halen uit je werk.

De meeste hsp’ers zijn namelijk pure mensen helpers, wereld verbeteraars en wijsheid verspreiders.
Dat maakt dat de meeste sociale en creatieve banen een goede match zijn, zeker als ze de mogelijkheid krijgen om zorgzaam te zijn, dingen te ordenen en de ruimte nemen om hun visie te uiten.
Daarbij blijft echter de voorwaarden dat je goed voor jezelf moet zorgen (om overprikkeling te voorkomen) en mag leren loslaten dat niet alles lukt zoals je weet dat het beste zou zijn.

Voorbeelden van banen voor hooggevoelige mensen

Voorbeelden van banen die dan ook heel geschikt zouden zijn, zijn:

  • docent zijn
  • kinderopvangmedewerker
  • secretaresse
  • receptioniste
  • coach
  • natuurgeneeskundige
  • masseur
  • healer
  • manager
  • teamleider
  • HR medewerker
  • verpleegkundige
  • arts
  • psycholoog
  • maatschappelijk werker
  • designer
  • fotograaf
  • architect
  • schoonheidsspecialist
  • kapper
  • drogisterijmedewerker

Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden en voor alles is iets te zeggen.
Waar het vooral om zal gaan is dat het iets is wat jij zo leuk vindt, dat je de mindere dagen, sommige vervelende collega’s en de baas die soms niet luistert voor lief kunt nemen.

Dus welke baan nu echt past bij jou als hsp’er hangt af van wat jij leuk vindt en je eigen valkuilen. 🙂

Leesstip: hooggevoeligheid, hoogsensitiviteit en hooggevoelig zijn

 

4 Reactie(s)

  1. Jolie says:

    Docent? Serieus? Het meest stressvolle beroep, zeker qua prikkels, is wel docent. Ik begrijp niet dat jullie een baan als docent geschikt vinden voor hooggevoelige mensen. Of: ik ben dan wel een enorme uitzondering en extra extra extra hooggevoelig

    1. Scarlet says:

      Er zijn heel veel verschillende redenen dat we die erbij hebben gezet, maar dit zijn de twee belangrijkste:
      – Je hoeft niet standaard een docent te zijn op een middelbare school. Je kunt ook docent zijn op een opleidingcentrum als Zoma-opleidingen.
      – Daarnaast ligt het ook gewoon aan wat bij je past. Er zijn genoeg gevoelige mensen die juist enorm goed om kunnen gaan met de prikkels van kinderen (als je toch op school lesgeeft), maar helemaal leeglopen in een supermarkt.
      Iedereen is tenslotte anders. 🙂

      1. Jolie says:

        Toch vind ik dat je hiermee moet oppassen. Bij docent denk ik (en ik denk ook veel mensen met mij) aan docent op basis of middelbare school. Van veel mensen die basisonderwijs geven, hoor ik dat het een zeer pittige en slopende baan is. Het zegt al genoeg dat er een groot tekort is aan leerkrachten en docenten. Naast lesgeven komt hier nog veel meer bij kijken. Vergaderingen (heel veel) schoolreizen, nakijken, cursussen (in de avonduren). Er wordt als docent ontzettend veel van je verwacht wat je vaak maar moeilijk kunt nakomen. De prikkels die je krijgt van kinderen bij het lesgeven is dan nog peanuts. Mijn vader was onderwijzer op een basisschool en die is door de werkdruk tot 2 keer toe burnout geraakt, ik heb van dichtbij meegemaakt en gezien wat dit met je doet. En ik hoor van meer mensen (zelf werk ik er ook maar niet als docent) en als ik om me heen kijk zie ik meerdere mensen die burnout raken of overwerkt. Zelf geef ik geen les maar ik raak al overprikkeld van als wat op me af komt als ondersteunend personeelslid. Om mensen te beschermen, zou ik het voorbeeld docent toch beter weghalen als ik jou was. Ik vind dit nou net een baan wat nou juist niet geschikt is voor hooggevoelige mensen. Dit om te voorkomen dat meer mensen overwerkt raken. En als je hooggevoelig bent, is een burnout extra slopend. Ik kan hierover meepraten….

        1. Scarlet says:

          Dankjewel dat je dit deelt. Dan is het denk ik des te waardevoller dat je reactie hier nu bijstaat. 🙂

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.