Jouw waarheid is subjectief

Posted on
jouw waarheid is subjectief

Iedereen heeft zijn eigen waarheid, jij dus ook. En het mooiste van deze waarheid is dat deze subjectief is. Jouw waarheid is namelijk gebaseerd op jouw levenservaringen, overtuigingen, geloof, normen en waarden, emoties en cultuur.

Hier is helemaal niks mis mee. Het is juist goed om je eigen subjectieve waarheid te hebben. Deze hoort jou namelijk te helpen met jouw eigen subjectieve zielspad.

Wees je er bewust van dat jouw waarheid subjectief is, om problemen te voorkomen

Een eigen waarheid kan echter wel problemen op gaan leveren, als je niet weet dat je waarheid subjectief en ervan uitgaat dat iedereen dezelfde waarheid heeft. Dan ga je vaak je neus stoten, wat er weer voor kan zorgen dat je niet meer goed weet wat je nu van anderen moet vinden of kan verwachten,
Het gaat ook fout als je jouw waarheid gaat opleggen aan anderen. Dan ga je botsingen en ruzies krijgen, wat je ook niet wilt. Blijf daarom ook open staan voor de waarheid van een ander, ook al voel je wat wel en niet bij jou past. Blijf luisteren, analyseren en overleggen,
Het is ook heel vervelend als jouw waarheid gevuld is met blokkerende overtuigingen waar jij zelf last van hebt.

Geloof niet alles wat je voelt of denkt

Daarom is het zo belangrijk om stil te staan bij je eigen gedrag, gedachtes en emoties. Neem niet alles gelijk voor waarheid aan, maar vraag je af: helpt dit mij? Ben ik het hier echt mee eens?
Soms doe, denk en voel je dingen, omdat je dat altijd al zo hebt gedaan en/of omdat je een onverwerkte emotie of overtuiging hebt die dit veroorzaakt.

Het kan zo’n opluchting zijn als je jezelf hier eindelijk bewust van wordt. Het is zo bevrijdend, omdat je een keuze krijgt. Voor welke waarheid kies je? Waar geloof je echt in? Welke waarheid voelt goed? Welke waarheid helpt je verder? Jij hebt hier zelf de macht over, wanneer je niet alles voor objectieve waarheid aanneemt.

 

0 Reactie(s)

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.