Momenten om aandacht te besteden aan zelfliefde

Posted on
momenten van zelfliefde

Van jezelf houden, liefde voor jezelf hebben: zelfliefde. Het is hartstikke belangrijk en tegelijkertijd kan het heel moeilijk zijn. Toch kan ik je een ding met zekerheid zeggen: jouw zelfliefde is al in je aanwezig. Het is er van nature al, net als je zelfacceptatie. We moeten het alleen weer leren toelaten.

We leren dat zelfliefde er niet mag zijn

In onze kindertijd leren we dat we moeten presteren, dat we anders niet goed genoeg zijn en dat is waar we onze zelfliefde leren onderdrukken. Er is geen tijd en ruimte voor deze gevoelens. Je moet goede cijfers halen en goed leren. Als je iets voor jezelf doet, wat niet helemaal uitkomt, krijg je te horen dat dat niet mag.
Als kind vertalen we deze situaties verkeerd.
We vertalen dat we moeten opletten naar dat we geen aandacht aan onszelf mogen besteden.
We vertalen dat we naar anderen moeten luisteren naar dat we niet naar onszelf mogen luisteren.
Wij vertalen dat we ruimte moeten maken voor anderen naar dat we geen ruimte mogen maken voor onszelf.

Hier leren we een deksel te leggen op onze bron van zelfliefde, zonder dat dat echt van ons verwacht wordt. Het is niets meer dan een miscommunicatie.
Zo willen je ouders ook echt wel dat jij van jezelf houdt. Als ze echter zelf niet bij de liefde voor hun zelf kunnen, kunnen ze je dit ook niet leren. Als ze ook nog eens heel erg onzeker zijn, kunnen ze jouw liefde voor jezelf ook nog eens heel erg confronterend en ongemakkelijk vinden.
Besef dat dit dus niks met jou te maken heeft. Jij mag van jezelf houden.

Momenten om aandacht te besteden aan zelfliefde

Daarom wil ik in dit artikel met je delen hoe jij de liefde voor jezelf weer toe kunt gaan laten. De makkelijkste manier om dit te doen is door tijd te maken voor jezelf en aandacht te besteden aan jezelf en de liefde voor jezelf. Dit zijn de momenten waarop je dit makkelijk kunt doen:

  • Onder de douche
    Dit is een ideaal moment om rustig tegen jezelf ‘te praten’ op een liefde volle manier en tegelijkertijd liefde te schenken aan je lichaam, simpel weg door het te verzorgen met aandacht.
  • Tijdens een wandeling
    Voel maar eens bewust dat je lichaam loopt, dat je lichaam functioneert en dat je leeft. Op deze rustige momenten stroomt je zelfliefde al en het is aan jou om die toe te staan.
  • Tijdens het ontbijt
    Ontbijten doe je iedere dag en dat maakt dit zo’n fijn moment om eens rustig na te denken over jezelf. Sta maar eens stil bij alle dingen waar je blij mee bent van jezelf en noem tijdens het eten in je hoofd maar eens dingen van jezelf op waar jij van zou kunnen houden.

Door zulke kleine simpele dingen te doen, haal je die deksel van jouw innerlijke bron van liefde af en kan het weer gaan stromen zoals het hoort.

 

0 Reactie(s)

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.