Effectieve tips om gedachtepatronen te veranderen

Posted on
gedachtepatronen veranderen

We hebben allemaal gedachtepatronen oftewel manieren van denken. We leggen op een bepaalde manier iedere keer dezelfde soort verbindingen. Daar is helemaal niks mis mee. Het helpt ons namelijk grip te krijgen op de wereld en het wat tastbaarder te maken.

Het wordt alleen een probleem wanneer je gedachtepatronen je iedere keer terugleiden naar negatieve gedachtes. Of wanneer het er iedere keer op neerkomt dat je jezelf bekritiseert en je gedachtes dus iedere keer van alles op jezelf betrekken. Dan is het tijd om je gedachtepatronen te veranderen.

Effectieve manieren om je gedachtepatronen te veranderen

Strafregels schrijven

Een manier die ik al jaren gebruik is het schrijven van strafregels. Wanneer je een gedachte hebt die je wilt veranderen, schrijf je vervolgens 5 of 10 strafregels. De strafregel die je schrijft, moeten een ‘gedachte’ zijn waarmee je de oude gedachte wilt veranderen. Bijvoorbeeld:

De oude gedachte die je wilt veranderen: “ik kan dit niet”
De strafregel: “ik kan alles wat ik wil kunnen, daarom probeer ik gewoon alles”

Soms kun je niet direct je strafregels schrijven en dat is niet erg, als je het dan tenminste wel op een later moment diezelfde dag doet.

Een mp3 luisteren terwijl je slaapt

Spreek zelf een aantal affirmaties in die je graag tot je wilt nemen en die van jou jouw nieuwe gedachtepatroon mogen gaan vormen. Zet deze op terwijl je slaapt. Ergens hoor je ze wel, maar natuurlijk niet helemaal bewust en dat is nou net de truc.
Wanneer je dit gedurende langere tijd doet (dus niet slechts een paar dagen), zal deze nieuwe gedachtepatroon zich in je mind gaan manifesteren en daarmee de oude gaan vervangen.

Probeer gewoon liever tegen jezelf te zijn

Dit is misschien wel het belangrijkste. Probeer gewoon liever tegen jezelf te zijn en liever over jezelf te denken. Dit zal niet in een keer goed gaan en dat is niet erg. Het gaat erom dat wanneer jij jezelf betrapt op negatieve gedachtes tegen jezelf, dat je daarna wel weer lief tegen jezelf gaat zijn en positieve gedachtes gaat oproepen. Als je dit blijft doen, verandert je gedachtepatroon uiteindelijk.

 

0 Reactie(s)

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.