5 kenmerken van een emotionele narcist

Posted on
Kenmerken van een emotionele narcist

Kenmerken van een emotionele narcist. Helaas zul je altijd mensen in je leven tegenkomen die niet altijd de juiste bedoelingen met je hebben. Als je zelf heel zorgzaam en liefdevol bent, kunnen ze vaak makkelijker misleiden, omdat je gefocust bent op die goede kanten van een mens. Emotionele narcisten hebben vaak ook hele goede kanten en ook een diepere laag achter hun masker. Ze zijn namelijk zo geworden door hun eigen pijnpunten en onzekerheden. Eigenlijk is emotionele narcisme vaak een heel groot masker en beschermingsmechanisme. Natuurlijk zijn er ook mensen die echt als narcist geboren worden, maar dat laten we voor nu even achterwegen.

Dat een emotionele narcist van binnen anders zijn neemt niet weg dat ze jou heel veel pijn kunnen doen en dat je eigenlijk jezelf moet beschermen voor deze mensen. Als je de onderstaande kenmerken tegenkomt, is het tijd om heel bewust te gaan nadenken of deze persoon nog wel in jouw leven hoort.

Kenmerken van een emotionele narcist

Ze hebben geen empathie voor jou of een ander

Zodra het over emoties van een ander gaat lijkt het wel alsof hun interesse verdwijnt. Ze luisteren niet meer echt of gaan zelfs zuchten en steunen. Ze snappen niet waar al die drukte over gaat en vinden het ook niet belangrijk. Ze kunnen ook rustig wat anders gaan doen zoals tv kijken als het over emoties van een ander gaat.

Ze liegen heel veel

Op die manier proberen ze alles naar hun hand te zetten en ze staan er totaal niet bij stil dat ze een ander daarmee pijn kunnen doen. Het lijkt wel alsof dat ze ook echt niks uitmaakt. Als hun leugens dan uitkomen, weten ze die weer te vergoelijken met andere leugens en verhalen zonder hun excuses aan te bieden of medeleven te tonen voor degene tegen wie ze gelogen hebben.

Ze zetten anderen voor schut

Zo vinden ze het hartstikke leuk om anderen te vertellen over die stomme fouten die jij gemaakt hebt in het verleden of dagen je uit om dingen te doen die je eigenlijk niet wilt of kunt.
Als je de moed bij elkaar hebt geraapt om te zeggen dat je dit echt niet leuk vindt, snappen ze niet waar je het over hebt.

Emotionele narcisten kunnen dan ook vol trots vertellen over de zwakheden van een ander. De kans is groot dat jij dus ook weet wat voor zwakke minkukel zijn of haar baas is, maar eigenlijk twijfel je heel erg aan die verhalen.

Ze willen het middelpunt van de aandacht zijn

Daardoor praten ze ook heel natuurlijk over iemand heen of onderbreken mensen midden in hun verhaal om vervolgens iets te vertellen waaruit naar voren komt hoe geweldig ze wel niet zijn of hoe min een ander is.
Het woord terugkrijgen is bijna onmogelijk, want ze zien overal de mogelijkheid om het weer om hun te laten gaan.

Ze geven altijd iemand anders de schuld

Al is het totaal onzinnig, ze maken gewoon duidelijk dat iets wat hun gedaan of gezegd hebben het gevolg is van iets wat een ander gedaan heeft. Ze vertellen het op een manier waardoor je denkt dat het wel logisch is, maar als je het verhaal ergens zou lezen, dan zou er geen snars van kloppen.

Een emotionele narcist neemt zijn eigen verantwoordelijkheid dus niet, maar schuiven het af op iemand anders.

0 Reactie(s)

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.