De kenmerken van een emotionele pestkop

Posted on
de kenmerken van een emotionele pestkop

Pesten bestaat niet alleen maar uit uitschelden, buitensluiten en schoppen. Er bestaat namelijk ook zeker iets dat emotioneel pesten heet. Een emotionele pestkop is dan ook iemand die je niet pakt op je gedrag of uiterlijk, maar het is iemand die je continu het gevoel geeft dat je minderwaardig bent.

De kenmerken van een emotionele pestkop

Ze geven je altijd het gevoel dat je te gevoelig bent

“Zeur niet zo” of “laat je emoties nu eens los” zijn voorbeelden van de dingen die ze dan tegen je zeggen. Het is in ieder geval duidelijk dat je te veel vanuit je emotie leeft volgens deze mensen. Je moet je van hun eigenlijk veel minder druk maken en je verstand meer gaan gebruiken. Het is tijd dat je harder wordt volgens hun en je niet meer zo aanstelt.

Een vriendschap of relatie met jou hebben is lastig

De meeste emotionele pesters maken je daarnaast ook nog eens een beetje afhankelijk van hunzelf. Zij zijn volgens hun de enige die met jouw emotionele nukken kunnen omgaan. Anderen zouden daar echt niks van begrijpen.
Het is dan ook maar goed dat zij er zijn om je te begeleiden en je gezelschap te geven.

Meestal verwachten ze van jou hiervoor ook zeker wat terug, want zijn offeren heel veel op voor deze relatie met jou.

Zonder hun ben je dus alleen

Door deze boodschappen geven ze (onbewust) het idee dat voor de rest niemand vrienden met jou zou willen zijn. Je bent een last en daar hebben de meeste mensen geen behoefte aan. Je hebt maar geluk dat deze pestkop wel in jou leven wil zijn.

Er is geen ruimte om emoties te delen

Het is dan ook heel logisch dat er bij deze mensen geen ruimte is voor een goed gesprek met een emotionele verdieping. Ze zuchten of steunen dan, vinden dat je weer te gevoelig reageert of veranderen het onderwerp.

Hierdoor krijg je het gevoel dat er nooit ruimte is voor jou. Je kan niet echt zijn wie je bent. Tegelijkertijd brengen ze bijna alles zo dat je geloofd dat ze gelijk hebben.
Je gaat je inhouden of aanpassen, maar het is nooit goed genoeg. Je voelt je steeds kleiner worden en zelfs minderwaardig.

Zolang je maar dingen voor hun doet, is het goed

Ze geven je vervolgens een manier om jezelf weer wat beter te voelen en dat is dingen voor hun doen. Als je dingen zegt die goed voor hun zijn, dingen doet op hun manier en praktische dingen oppakt, dan val je best wel mee en ben je toch weer een beetje normaal.

 

Als je dit leest en je herkent dit, dan hoop ik dat je snapt dat deze emotionele pestkop je manipuleert. Dat is niet oké, zeker niet omdat jij gewoon goed bent zoals je bent. Vergeet dat niet en niemand heeft dus het recht om jou zo te behandelen.

 

0 Reactie(s)

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.