Dat kleine vervelende angststemmetje

Posted on
Dat kleine vervelende angststemmetje

Angst. Dat kleine vervelende angststemmetje. Zo ontzettend veel mensen hebben er last van en het ergste is dat dat heel logisch is. Onze angst wordt namelijk op zo veel manieren gevoed. We worden namelijk overal gewaarschuwd voor gevaar en we zien ook overal gevaar. Het meest makkelijke voorbeeld hiervan is het nieuws. Dat draait juist om al het gevaar in de wereld en in onze directe omgeving. “Voel je maar vooral niet veilig” is de boodschap.

Dat angststemmetje is een waarschuwingssignaal

Daardoor wordt onze angst getriggerd. Het is namelijk de taak van dat stemmetje, dat gevoel om ons te waarschuwen voor gevaar. Als wij continu de boodschap krijgen dat er veel gevaar is, gaat onze angststem in overdrive. “Opletten!”

En het gaat niet alleen maar over de angst voor geweld of voor de dood. We hebben geleerd dat we eigenlijk ook geen fouten mogen maken en dat de mening van anderen heel belangrijk is. Dat wordt op allerlei manieren duidelijk gemaakt, zelfs in onze dagelijkse gesprekken met vrienden. Dit gebeurt soms zo subtiel dat je het niet eens doorhebt. Let er maar eens op. Hoe vaak gaat het wel niet over oordeel, pijn, verlies in kleine en grote vormen?

Daarom is het zo belangrijk dat je je angst weer gaat zien zoals het is: een waarschuwingssignaal in overdrive. Een beschermer die overspannen aan het werk is. Toon je angst compassie en begrip.

Durf deze weer aan te sturen, want jij bent de leider van jezelf.

Voed je vertrouwen

Daarnaast is er nog iets belangrijks wat je kunt doen: je vertrouwen en liefde voeden. Net zoals je angst gevoed wordt en daardoor sterker wordt, zo kun je deze dingen ook voeden en ze sterker laten worden.

Je kunt dit gelukkig ook op zoveel manieren doen. Bijvoorbeeld een lijstje maken van alle dingen die jou een veilig gevoel geven en waar je dankbaar voor bent. Praat over mooie dingen en positieve dingen. Voedt je geest met positieve informatie in de vorm van boeken, YouTube filmpjes, podcasts, enz.

Maak daar ook een gewoonte van, net zoals het een gewoonte is geworden om dat kleine vervelende angststemmetje te voeden. Daarmee zul je jezelf stapje voor stapje bevrijden.

 

2 Reactie(s)

 1. Elly van der Veer says:

  Ja , het zijn onze angsten waar we door belemmerd worden om onze horizon te verbreden, toch wel lastig hoor. Daar heb ik toch wel eens last van .en later kijk je er anders tegen aan. Dan kun je er beter mee omgaan.

  1. Scarlet says:

   Het is ook lastig en dat mag het ook gewoon zijn. 🙂

   Hoe meer je dit ervaart (dat angsten je helpen), hoe minder je ze als adviseur gaat zien en ze ook op de momenten zelf de juiste plek gaat geven. 🙂

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.