Oudste dochter en ondernemer zijn: een gouden combinatie

Posted on
ondernemende oudste dochter

Ben jij een oudste dochter? Ben jij ondernemer? Dan bezit jij een gouden combinatie. Veel ondernemende vrouwen zijn oudste dochter. Je begeeft je in een goed gezelschap van bekende ondernemende vrouwen. Denk aan J.K. Rowling, Oprah Winfrey, Eva Jinek, Hillary Clinton, Kelly Weekers en Beyoncé.

Oudste dochter zijn en ondernemer zijn

Is het je wel eens opgevallen dat veel ondernemers oudste dochters zijn? Waarschijnlijk heb je daar nooit bij stil gestaan. Dat is het antwoord wat ik vaak krijg wanneer ik gesprekken voer met ondernemende oudste dochters.

Ben je inmiddels nieuwsgierig geworden? Mooi! Dan nodig ik je uit om verder te lezen.

Zoals ik in mijn eerste blog schreef hebben oudste dochters een aantal typische eigenschappen. Heb je deze blog nog niet gelezen, klik hier om naar de blog te gaan [hyperlink plaatsen].

De typische eigenschappen zijn groot verantwoordelijkheidsgevoel, voortvarend, serieus, plichtsgetrouw en zorgzaam. Zie jij welke kwaliteiten je als oudste dochter in huis hebt?

Verantwoordelijkheidsgevoel, vrouw daar zit de wereld op te wachten! Je bent daadkrachtig en resultaatgericht. Door je zorgzame kant heb je oog voor die ander. Jij bezit leiderschapskwaliteiten. Bent in staat om met een helicopterview te kijken naar situaties. Jij kan diepgang aanbrengen in gesprekken. Zal ik nog even doorgaan? Deze combinatie van eigenschappen zijn eigenschappen die een ondernemer succesvol kunnen maken.

Een valkuil of een kwaliteit

Maar de lijn tussen valkuil en kwaliteit is dun.

Want wanneer je verantwoordelijkheidsgevoel te groot is, jij overal en altijd verantwoordelijk voor voelt dan heb je een hoog verantwoordelijkheidsgevoel. Of wanneer jij voor iedereen en alles zorgt en hierin jezelf vergeet. Dan zijn het geen kwaliteiten meer maar valkuilen. Dan kan het je leegzuigen, uitputten en zorgt het voor onrust in je hoofd en lichaam.

Het is daarom niet vreemd dat jij als oudste dochter af en toe in de valkuilen stapt. Maar wanneer jij je hiervan bewust bent dan ben je in staat om bij te sturen.

Waarom ondernemerschap

In gesprekken met ondernemende oudste dochters vroeg ik hen naar de reden waarom zij gekozen hadden voor het ondernemerschap. Hierin was het antwoord bijna unaniem. Namelijk vrijheid in de breedste zin van het woord. De een heeft het over financiële vrijheid, de ander over de vrijheid om te werken waar en wanneer iemand wil.

Een ander thema wat veel naar voren kwam is het starten van het bedrijf vanuit een ideaal. Van betekenis willen zijn. Een ander ‘echt’ willen helpen. Goed zijn in je vak en het beter kunnen dan de organisatie waar je werkzaam was.

Maar er speelt nog iets mee. Een enkele ondernemer zegt het hardop, ‘ik kan niet voor een baas werken’. Wat ze hiermee bedoelde is dat ze moeite heeft met autoriteit. En dat geldt voor veel oudste dochters.

Zij proberen in hun baan vrijheid te creëren. Daarnaast willen ze graag gezien en gehoord worden. Wanneer dat niet gebeurt dan kiezen ze vaak voor het ondernemerschap.

Precies dat is mijn verhaal en de reden dat ik koos voor het ondernemerschap. Ik leerde daarna pas dat de combinatie oudste dochter en ondernemerschap een gouden combinatie is. Daar had ik mijn van tevoren niet in verdiept. Hierdoor kan ik mijn kwaliteiten inzetten om een mooi bedrijf op mijn voorwaarden te bouwen.

Samengevat; Veel oudste dochters zijn in staat om een succesvol bedrijf te bouwen. En dat heeft alles te maken met de eigenschappen die zij bezitten. Denk aan het dragen van grote verantwoordelijkheden, maar ook hun drive en resultaatgerichtheid.

Ik vind het leuk wanneer je mij laat weten wanneer jij een ondernemende oudste dochter bent en of deze blog herkenbaar voor je is? Ik nodig je graag uit op mijn Instagram account waar ik deel over het leven van een ondernemende oudste dochter.

Ik wil rust in mijn hoofd!

Ik heb de afgelopen jaren veel gesprekken gevoerd met oudste dochters. Er valt me iets op. Over een ding zijn zij het unaniem eens ze verlangen naar rust in hun hoofd.

Oudste dochters zitten veel in hun hoofd. Zij kunnen helemaal verzanden in hun gedachten. Voelen is een lastig thema voor de oudste dochter. Door de jaren heen zijn zij de connectie met hun lichaam kwijtgeraakt.

En dat is niet vreemd. In onze westerse maatschappij zijn we gewend om vooral ons ratio te gebruiken. We hebben van jongs af aangeleerd om ons hoofd uit te dagen. Thuis, op school, de opvang, overal wordt een beroep gedaan op ons hoofd.

Er worden hoge eisen aan ons gesteld door de samenleving maar we stellen ook hoge eisen aan onszelf. We hebben al vroeg geleerd om ons in te zetten en vooral ook door te zetten. Voor voelen is helaas geen ruimte in ons schoolsysteem.

Het gevaar is dat we onze grenzen niet meer voelen. Afgelopen week sprak ik een oudste dochter. Zij vertelde me dat ze in een ongezonde spiraal terechtgekomen was. Ze ging over haar grenzen. Haar lichaam floot haar letterlijk terug. Ze had met momenten last van migraine, dat zette haar letterlijk stil.

We horen de fluisteringen van ons lichaam niet meer waardoor het lichaam zal moeten schreeuwen. Vaak weet je dat het anders mag maar weet je niet waar te beginnen.

Door jouw grote verantwoordelijkheidsgevoel trek je vaak veel werk naar je toe en om dat allemaal ‘goed’ af te ronden ga je steeds harder werken. Tijd om te ontspannen is er niet. Wanneer de tijd er wel is dan gaat het hoofd vaak door. 101 gedachten spoken er door je hoofd. Het begint bij A en eindigt bij Z.

Elke oudste dochter die ik spreek verlangt naar rust. Rust begint bij de connectie met je lijf. En dat mogen we weer opnieuw leren.

Tips om weer te leren voelen

Wanneer deze blog herkenbaar is dan ben ik blij dat je hier terecht bent gekomen. Ik wil je vandaag meenemen in de stappen die jij kan zetten om weer te leren voelen.

Als eerste wil ik jou eraan herinneren hoe krachtig de woorden zijn die jij gebruikt. Ik zei letterlijk ‘Ik voel niets’ en dat deed ik ook niet. Toen ik mij bewust werd van het verhaal dat ik mezelf vertelde ben ik mijn woorden gaan aanpassen. Van ‘ik voel’ tot ‘mijn gevoel is mijn grootste kracht’.

Vertragen. We leven in een 24-uurs maatschappij waarbij veel, heel veel afleiding is. Afleiding houdt je weg bij je gevoel. (On)bewust zet je afleiding ook in om niet te voelen. Neem eens de tijd om niets te doen. Gewoon zitten. Geen telefoon, geen muziek, niets. Gewoon zijn. Wat merk je op?

Denk ook aan; bewegen, sporten, dansen, ademen, aanraken, masseren, je zintuigen gebruiken, meditatie, mindfulness, een gevoel opwekken door terug te denken aan een gebeurtenis, gebruik affirmaties, een bodyscan etc.

Ik wil dat jij weet dat veel oudste dochters stoeien met een vol hoofd. Het verlangen naar rust in hun hoofd. En dat veel oudste dochters moeite hebben om te voelen omdat ze door de jaren heen de connectie met hun hoofd zijn kwijt geraakt.

Ik vind het leuk wanneer je mij laat weten wanneer deze blog herkenbaar is voor jou. En wanneer jij graag meer rust in je hoofd zou willen ervaren of weer wil leren voelen dan wil ik je graag uitnodigen op mijn Instagram account waar ik deel over o.a. deze onderwerpen.

 

close

De spirituele wereld verder ontdekken?

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang (net als 20.000 anderen) allerlei leuke dingen in je mailbox: online kaartleggingen, volle maan meditaties en interessante weetjes en tips om jezelf verder te ontwikkelen.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

2 Reactie(s)

 1. Monique says:

  Was heel herkenbaar Monique!!
  Nu leef ik in vrijheid

  Lieve groeten,
  Monique

  @insta travelsbymonique

  1. Monique says:

   Dank je wel! Wat heerlijk dat je nu in vrijheid kan leven! Liefs Monique

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.