Pech als uiting van verdriet (een spirituele benadering)

Posted on
pech hebben en onverwerkt verdriet

Heb je wel eens zo’n heftige pechdag gehad dat je dacht dat er meer aan de hand moest zijn? Dat er zoveel foutging, dat toeval geen geloofwaardige verklaring meer was? Misschien was er ook wel meer aan de hand. Je pech kan ook ergens een uiting van geweest zijn.

In sommige stromingen van de spirituele wereld denken we als eerste aan zwarte magie, aan vervloekingen, als er zoveel dingen misgaan.
Dan zien we het als een manifestatie van iets naars dat ons toegewenst is.
Het is dan ook meestal verweven met de jaloezie van degene die ons iets naars toewenst. Dat is het onderliggende gevoel dat bij zwarte magie pech kan veroorzaken bij degene waar het naartoe gestuurd is.

Maar, heel vaak is pech een manifestatie van iets anders. Het is vaak een uiting van verdriet wat we niet goed kunnen verwerken.

Pech als uiting van verdriet

Het verdriet is zo groot en intens, dat ons systeem/onderbewustzijn even niet weet wat het ermee aanmoet.
Aan de ene kant blokkeert het het verdriet dan ook, waardoor je het meestal niet eens echt voelt. Je weet dus niet eens dat je zo verdrietig bent.
De spanning en energie die het verdriet creëren zijn echter zo groot, dat het er toch ergens uit moet. Het is te groot om bij je te blijven dragen.
En dat ‘manifesteert’ dat er van alles fout gaat. Het is zelfs niet gek als elektronica hierop reageert.

Ook stoot je je dan vaak of zit je vinger ineens tussen de deur.
Het lijkt wel alsof je systeem lichamelijke pijn opzoekt om dat als ontlading te gebruiken.
Dat is mijn theorie tenminste.

Hoe je herkent dat dit aan de hand is

Er is een signaal, een kenmerk, waaraan je kunt herleiden dat precies dit aan de hand is.
Zulk verdriet komt namelijk ook terug in de dromen die je hebt wanneer je slaapt.
Ook daarin gaat je onderbewustzijn namelijk het verdriet proberen te verwerken.

Heel vaak gaan deze dromen over water. Donker troebel water of verdrinken in water.
Ook dromen als naar de wc willen, maar daarin tegengehouden worden kunnen hierdoor ontstaan.
Als het een heel oud verdriet is dat net weer getriggerd is door iets wat in je leven gebeurd is, dan kan het ook zijn dat je achtervolgd wordt in je dromen.

Als je je dromen niet onthoudt, dan is dit natuurlijk lastiger om te achterhalen.
Maar, de zwaarte van je dromen kunnen nog steeds doorwerken. Daardoor kun je met een zwaar hoofd en een somber en zwaar gevoel wakker worden.

P.S. Wist je dat de betekenis van een zwarte kat vaak helemaal niet verbonden is met ongeluk brengen?

 

close

De spirituele wereld verder ontdekken?

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang (net als 20.000 anderen) allerlei leuke dingen in je mailbox: online kaartleggingen, volle maan meditaties en interessante weetjes en tips om jezelf verder te ontwikkelen.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

 • Delen

6 Reactie(s)

 1. Karin says:

  Zo herkenbaar dit. De laatste weken lijkt er een stroom van pech op m’n pad te zijn. M’n zoon woont sinds 4 weken op zichzelf. Ik heb hem kunnen helpen met een huis. En sinds die tijd alleen maar tegenslag. Een gaslek onder het huis. Een verrot kozijn. Lekkage. Nogmaals Lekkage op ander plek. En het raakt allemaal oude stukken aan in mij. Pijn en verdriet stukken. Gevoel van onveiligheid. Lekkage die het gevoel triggert “wat hangt er allemaal boven m’n hoofd”,heeft me deze week teruggebracht bij het ziekbed en sterfbed van m’n man die 3 jaar geleden is overleden. Toen voelde ik iedere dag die onheilspellende angstgevoelens van wat gaat er allemaal gebeuren vandaag? En dat iedere dag weer. En alleen maar huilen om overload eruit te gooien, maar verder kaken op elkaar en er voor iedereen zijn. Dus ja, heel dienend al die pech, maar ik ben er ff zo klaar mee nu.

  1. Scarlet says:

   Dikke knuffel lieverd. Dat is helemaal niet makkelijk. Alles wordt zo even door elkaar heen gehusseld.

   1. Karin Venneman says:
 2. Jeanne says:

  Pech hebben, bijvoorbeeld iets kwijt zijn of vergeten, of een (bijna) ongeluk(je) zijn allemaal signalen dat je weer even moet landen in het moment. Ervaar het niet als slachtoffer maar als een mens die wat mag leren. Terug uit je hoofd, en terug in het moment. Boeddha zei al” Ik wens elk mens een steentje in zijn schoen”

  1. Scarlet says:

   Mooi gezegd. 🙂

 3. Twinkel says:

  Mooi Jeanne, niet als slachtoffer maar als een mens die iets te leren heeft. Dat is precies wat het is, maar oh wat voelt het soms anders. De dingen gebeuren zodat je ervan kan en mag leren, het is in jou voordeel. Ja, kom daar mee aan als pech betekent dat wat je doet niets waard blijkt te zijn voor een ander, behalve dat de vloer niet gedweild werd. Misschien heeft deze persoon wel smetvrees, maar waarom heb ik de pech haar tegen te komen. Voor mij zit de les em misschien wel in dat mijn intenties en energie zo anders gericht is op wat voor mij veel belangrijker is, bijv. de zorg voor dieren en planten. Nu mag ik er de zomervakantie niet meer doorbrengen, ik ben benieuwd wellke les ik hieruit te leren heb Vannacht zag ik deze persoon in mijn droom dreigend naar me kijken. Ik schrok wakker en moest toch ook wel lachen, blij dat het niet echt was. Ik ben erg zorgzaam en gericht op andere mensen, heel bang het niet goed (genoeg) te doen, vaak wordt ik hierin teleurgesteld of erg gekwetst. Is dat pech of niet?

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.