Positief denken: 3 manieren om je gedachtes positiever te maken

Posted on
positief denken

Positief denken is echt een hype geweest de laatste maanden/jaren en nog steeds wordt er veel over gezegd. Dit is heel erg goed geweest, want positief denken heeft een heel positief effect.

Je gaat erdoor namelijk anders naar de wereld kijken en daardoor gaan er nieuwe dingen opvallen. Je kunt ook andere mensen in een ander daglicht gaan bekijken en zelfs nieuwe mogelijkheden ontdekken voor jezelf.
Als gevolg van deze nieuwe ervaringen ga je jezelf ook veel beter voelen. Je durft je namelijk meer te laten zien en steeds meer op jezelf te gaan vertrouwen. Daar is namelijk nieuwe ruimte voor ontstaan.

Door dit goede gevoel en die nieuwe ervaringen worden je positieve gedachtes bevestigd en wordt het steeds makkelijker om positief te denken. Daarmee is de cirkel rond.

Positief denken: 3 manieren om je gedachtes positiever te maken

Alleen beginnen met positief denken kan best tegenvallen. Je hebt jezelf namelijk al jaren getraind in het denken wat je nu hebt. Je hebt jezelf bijvoorbeeld aangeleerd om heel alert te zijn en alle beren op de weg extra goed waar te nemen. Dan ben je tenminste op alles voorbereid.
Het kan ook zo zijn dat je jezelf geleerd hebt om te denken vanuit angst. Je luistert altijd zo goed naar de waarschuwingen die je angst je geeft dat je daar helemaal op ingesteld bent in je hoofd.
Misschien ben je juist wel getraind in het kritisch denken. Je bent daardoor niet echt lief voor jezelf en misschien ook wel niet voor anderen in gedachte.

Wees je bewust van wat je denkt

Je kunt niet veranderen wat je niet kent. Als jij dus niet weet wat er in je hoofd omgaat, kun je er ook moeilijker grip op krijgen en er iets mee doen.
Dit betekent niet dat je heel stikt elke gedachte moet waarnemen en er een oordeel over moet hebben. Het gaat er alleen maar om dat je steeds bewuster wordt van je eigen gedachtes. Het meest belangrijke is dat je dit voor jezelf op een milde manier gaat zijn, zonder te oordelen over wat je denkt.

Hecht niet te veel waarde aan negatieve gedachtes

De eerste stap naar een positieve mindset is je andere gedachtes niet zoveel waarde meegeven. Als jij jezelf namelijk met ze bezighoudt, geef je aan dat ze een hoge prioriteit hebben en heel belangrijk zijn. Hierdoor blijven ze aanwezig.

Laat ze er dus gewoon zijn als je ze opmerkt en ga weer verder met de richting die je op wilt.

Maak alvast een lijstje met wat je wel wilt denken

Als ik nu tegen jou zeg: “probeer eens een gedachte te bedenken” dan komt dat waarschijnlijk best raar over. Het wordt nog raarder als ik je vraag een positieve gedachte te bedenken op het moment dat je met je angst in je hoofd aan het discussiëren bent.

Daarom is het zo handig als je van te voren alvast een lijstje maakt met dingen die wel wilt denken en alvast globale zinnen, ingevingen en focuspunten voor jezelf neerzet.
Voorbeelden hiervan zijn:
 

  • Iedereen heeft zijn eigen keuze, dus dat respecteer ik
  • Ik ben gewoon goed genoeg
  • Laat de boel maar lekker de boel
  • Ik geniet van de mooie kleine details

 

0 Reactie(s)

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.