Vertraag en vind balans: tips voor de ondernemer die oudste dochter is

Posted on
ondernemen als oudste dochter

Ik wil je graag uitnodigen om even stil te staan bij hoe het met jou gaat. Als oudste dochter draag je vaak veel verantwoordelijkheid, en als ondernemer komt daar nog eens een extra laag bij. Maar pas op, want deze combinatie kan een valkuil zijn.

Het is verleidelijk om als je te druk bent en veel verantwoordelijkheid draagt, nog harder te gaan werken. Je denkt misschien dat het op die manier straks wel rustiger wordt, maar dat is vaak niet het geval. Het kan leiden tot fysieke klachten en je hebt steeds minder tijd en aandacht voor jezelf en je dierbaren. Het voelt alsof je geleefd wordt in plaats van dat je leeft.

Maar er is een oplossing. Het vraagt om iets anders te doen dan je gewend bent. Je kent vast de quote; “Als je doet wat je altijd al deed, krijg je wat je altijd kreeg.” Het vraagt om te vertragen in plaats van te versnellen, om uit te zoomen in plaats van in te zoomen en om weer in verbinding te komen met je lijf en je innerlijke wijsheid. Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar het levert je al snel meer tijd en ruimte op.

Stel je voor dat je een auto bestuurt. Als je te hard rijdt en steeds maar blijft versnellen, loop je het risico dat je de controle verliest en crasht. Maar als je de tijd neemt om rustig te rijden en te genieten van het uitzicht, heb je de controle en kun je veilig en met meer plezier je bestemming bereiken.

Tips voor ondernemen als oudste dochter

Je vraagt je misschien af hoe je dit kan je toepassen in jouw leven als ondernemende oudste dochter? Hieronder geef ik je een aantal tips:

Maak tijd voor jezelf

Zorg ervoor dat je regelmatig tijd vrijmaakt voor jezelf. Plan dit in je agenda en houd je eraan. Dit kan bijvoorbeeld een moment van meditatie zijn, een wandeling in de natuur, of een ontspannen bad. Het belangrijkste is dat je even helemaal tot rust komt en je gedachten kunt ordenen. En als je bij het lezen denkt ‘hier heb ik geen tijd voor’ dan is het juist voor jou belangrijk om tijd voor jezelf te maken. Denk niet te groot, je hoeft niet direct een hele dag welness te plannen (wel fijn ;)). Hoe kan je door de dag heen tijd voor jezelf maken.

Delegeer taken

Als oudste dochter en ondernemer ben je gewend om veel zelf te doen en verantwoordelijkheid te dragen. Maar het is niet nodig om alles zelf te doen. Delegeer taken waar mogelijk en maak gebruik van de kennis en kunde van anderen. Dit geeft je meer ruimte om te focussen op wat echt belangrijk is. En ik weet dat jij dit lastig vindt daarom daag ik je uit om een lijst te maken van taken die jij kan overdragen.

Wees selectief

Als ondernemer ben je altijd op zoek naar nieuwe kansen en mogelijkheden. Maar het is belangrijk om selectief te zijn en niet alles aan te grijpen wat op je pad komt. Vraag jezelf af of een nieuwe kans echt past bij jouw doelen en visie, en of het de tijd en energie waard is. Zeg eens wat vaker nee.

Zorg voor balans

Als oudste dochter en ondernemer is het belangrijk om balans te vinden tussen werk en privé. Zorg ervoor dat je voldoende tijd en aandacht besteedt aan je dierbaren en jezelf. Plan bijvoorbeeld regelmatig een avondje uit met vriendinnen, een date night met je partner, of een gezellige activiteit met je kinderen. Maar plan het in.

Tot slot wil ik je uitnodigen om aan de slag te gaan met deze tips. Ik hoop dat ik je aanzet tot actie. Neem de tijd om stil te staan bij hoe het je gaat en zorg goed voor jezelf. Door te vertragen en meer in verbinding te komen met jezelf kun je uiteindelijk meer tijd en ruimte creëren. En dat is wat we allemaal willen, een gelukkig en gezond leven waarin we de regie hebben en genieten van al het moois om ons heen.

Heb ik je getriggerd en nieuwsgierig gemaakt dan nodig ik je uit voor mijn podcast “De oudste dochter aan het woord” waarin ik je meeneem in het leven van een ondernemende oudste dochter. Daarnaast ga ik in gesprek met succesvolle ondernemers en eerlijk delen over hun reis naar succes als oudste dochter. Luister hier mijn podcast.

 

close

De spirituele wereld verder ontdekken?

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang (net als 20.000 anderen) allerlei leuke dingen in je mailbox: online kaartleggingen, volle maan meditaties en interessante weetjes en tips om jezelf verder te ontwikkelen.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

  • Delen

0 Reactie(s)

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.