Vergeven is niet hetzelfde als iets goedkeuren

Posted on
Vergeven is niet hetzelfde als iets goedkeuren

Vergeven is niet hetzelfde als iets goedkeurenVergeven is niet hetzelfde als iets goedkeuren. Ik spreek heel veel mensen die moeite hebben met los laten en dan heb ik het niet zo zeer over het loslaten van angsten of twijfels, maar juist over het verleden. Ze kunnen niet loslaten wat er gebeurt is of wat iemand ze heeft aangedaan.

En meestal komt dit doordat ze de onderliggende overtuiging hebben dat ze goedkeuren wat ze is aangedaan. Dat kan natuurlijk niet, dat roept weerstand op. Door die weerstand kunnen ze niet vergeven.

Maar vergeven doe je niet voor de ander. Vergeven doe je voor jezelf, dat doe je om je rust te vinden en om weer verder te kunnen.

Vergeven is niet hetzelfde als iets goedkeuren

Vergeven is dus niet hetzelfde als goedkeuren. Vergeven is hetzelfde als besluiten dat je het loslaat en verder gaat (bewust van alles wat je door deze ervaring geleerd hebt).
Vergeven betekent niet dat je naïef bent en zegt dat het nu nog een keer mag en keer kan gebeuren. Vergeven betekent dat je verder leeft en niet in de toekomst blijft hangen.

Vergeven is ook je angst voor herhaling loslaten.

Vergeven is eigenlijk zoiets als jezelf bevrijden.

Hoe kun je iets vergeven?

Vergeven is niet zo makkelijk, want je bent gekwetst heb hebt pijn (gehad). Niemand heeft het recht om je dat aan te doen. Besef dat je jezelf alleen maar meer pijn doet door dit vast te houden, dan snap je dat het niet langer kan.

Zorg er vervolgens voor dat je gaat uiten wat je dwars zit. Schrijf het uit, maar als het nog kan kun je het nog beter tegen de betreffende persoon zeggen. Dat geeft daadwerkelijk de ruimte om te vergeven.

Als je dit gedaan hebt, kun je er een mantra bij maken. Denk maar aan die persoon/personen en zeg maar in jezelf tegen jezelf: “ik vergeef je”. En probeer je eigen gevoel er zoveel mogelijk bij te betrekken.
Er komt dan een moment dat je dit in jezelf zegt en het voelt klikken. Dan besef je dat je het vergeven hebt.

close

De spirituele wereld verder ontdekken?

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang (net als 20.000 anderen) allerlei leuke dingen in je mailbox: online kaartleggingen, volle maan meditaties en interessante weetjes en tips om jezelf verder te ontwikkelen.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

0 Reactie(s)

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.