Vuur bestrijd je met vuur

Posted on
vuur bestrijd je met vuur

Vuur bestrijd je met vuur. Dit is zo’n gezegde die mij altijd al geïnteresseerd heeft en met name waarom mensen hier van overtuigd zijn. Agressie bestrijd je namelijk niet echt met agressie, dan krijg je een gevecht. Pijn bestrijd je ook niet met pijn en verdriet niet met verdriet.

Ik weet het niet zeker, maar volgens mij komt dit gezegde voort uit een hele effectieve manier om te voorkomen dat een brand zich verspreid. Neem als voorbeeld een grasveld die in de brand staat. Dat is een hele goede situatie waarin je vuur met vuur kunt bestrijden. Je bepaalt namelijk eerst waar het vuur zich naartoe verplaatst en steekt dan een stuk verderop een strook gras in de brand. Deze strook gras laat je gecontroleerd uitbranden.
Als dan de echte brand eraan komt, heeft het geen brandstof meer om verder op te branden en stop je daarmee de verspreiding van het vuur.

Dat is vuur met vuur bestrijden, maar eigenlijk komt het erop neer dat je de voeding voor iets negatiefs wegneemt. Daar kan ik wel achterstaan.
Je observeert dus wat er is en denkt een paar stappen vooruit. Op basis daarvan neem je actie. Je zorgt ervoor dat de brandstof voor een emotie of negatieve situatie weggenomen wordt.
De enige afweging die je daar nog bij moet maken of het wegnemen van deze brandstof niet in strijd is met je eigen normen en waarden en daardoor tegen je gevoel ingaat.
Of wat je doet met de brandstof wegnemen wel echt gaat werken.

De beste plek om deze techniek toe te passen is tijdens een ruzie. Denk een paar stappen vooruit, zodat je de situatie kunt kalmeren door de juiste houding aan te nemen en de dingen te zeggen of te doen waarmee je de ander kalmeert, waardoor je de situatie kunt sturen. Dan kun je daarna eventueel rustig en echt effectief met elkaar praten.

Als je dat doet, kan ik zeggen: vuur bestrijd je met vuur.

close

De spirituele wereld verder ontdekken?

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang (net als 20.000 anderen) allerlei leuke dingen in je mailbox: online kaartleggingen, volle maan meditaties en interessante weetjes en tips om jezelf verder te ontwikkelen.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

0 Reactie(s)

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.