Waarom empathische mensen niet tegen oneerlijkheid kunnen

Posted on
waarom empathische mensen slecht tegen oneerlijkheid kunnen

Empathische mensen zijn mensen met een heel groot inlevingsvermogen. Ze kunnen zich voorstellen hoe iemand zich in een bepaalde situatie voelt en meestal voelen ze dit ook zelf.

Als iemand ruzie heeft, dan krijgen empathische mensen pijn in hun buik en worden ze verdrietig. Zeker als het iemand is waar ze veel om geven.
Naarmate je hier beter mee om leert gaan, zul je merken dat je er zelf minder heftige emoties ervaart door de situatie van de ander. Er zijn echter dingen waar je nooit goed tegen zult kunnen als empaat. Een van die dingen is oneerlijkheid.

De reden dan empathische mensen niet tegen oneerlijkheid kunnen

Eigenlijk is het heel simpel: de waarheid doet soms pijn, maar als er tegen je gelogen wordt doet dat nog veel meer pijn. Dat begrijpen en voelen empaten maar al te goed.

Het maakt daardoor ook eigenlijk niet zoveel uit of er tegen jou of tegen een ander gelogen wordt. Onbewust weet je direct dat er door een leugen iemand pijn gedaan wordt. En iemand pijn doen is niet oké. Bewust iemand pijn doen is gemeen. Dat kan niet.

Van oneerlijkheid word je boos

Empathische mensen worden meestal niet zo snel boos, want ze weten dat je vanuit boosheid ook iemand pijn kan doen. Dat willen ze niet. Alleen als er van alles opgekropt zit, kunnen empaten (onnodig) fel uit de hoek komen.

Daarnaast kunnen ze ontzettend boos worden van oneerlijkheid. Als er gelogen wordt, dingen achtergehouden worden, iemand benadeeld wordt of als er geroddeld wordt, dan knapt er iets.

Omgaan met oneerlijkheid

Maar hoe ga je hiermee om als empaat of als hsp’er? Hoe laat je dit steeds meer los, zodat je niet meer rond hoeft te lopen met die boosheid en/of weerstand?

Het eerste wat je mag doen is weer beseffen dat de mensen die oneerlijk doen ook maar mensen zijn. Net zoals jij fouten maakt en soms ook niet lief bent, maken hun ook fouten. Misschien zijn de fouten van deze mensen wel heel erg en niet oké, het blijven maar mensen.
Probeer ook weer door deze mensen heen te prikken en te zien wat eronder zit. Vaak zit er namelijk bij hun een blokkerende overtuiging achter of onverwerkte emoties. Juist ook in zakelijke situaties is dit ook het geval.

Vanuit dit inzicht kun je je rust weer vinden en vanuit die rust kun je bepalen wat je er echt mee mag doen.
Wat wil je echt zeggen? Wat wil je echt doen? Wat heb je nodig om ook van die gevoelsmatige weerstand af te komen?
Gebruik hierbij ook je analytische verstand, want juist die kan je hier even goed bij helpen.

Zorg ervoor dat je het uit. Praat er met iemand over of schrijf het op. Ontlaad zo je emoties steeds meer als je voelt dat je dit nodig hebt.

Dan kun je hierna nog actie ondernemen als dat nog goed voelt. Dat is een bewuste keuze en als we te maken hebben met bewuste keuzes van onszelf, kunnen we veel beter verwerken en loslaten.

 

Het zal nooit helemaal makkelijk worden om met oneerlijkheid om te gaan, maar je kunt het wel makkelijker maken. Luister naar je gevoel, maar juist ook naar je verstand in deze situaties en vind je rust.

 

1 Reactie(s)

  1. T. says:

    ja!.. Het eerste wat ik van je lees.. Jij snapt het.. De essentie .. Het niet kunnen vinden in niemand niet.. Het totaal niet snappen dat de sociale vaardigheden van mensen zooooo beperkt zijn.. robots zoals ik vaak zeg ;).. Super sociaal zijn, makkelijk vrienden maken.. Humor.. je bent geliefd .. maar toch alleen.. pfff .. ;).. Blij hiermee! echt waar.. xx

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.