Wat is jouw denkcirkel?

Posted on
denkcirkel

Wat is jouw denkcirkel? Iedereen heeft een denkcirkel. Dit is de cirkel waarin je gedachtes iedere keer in rondgaan. De meest bekende is degene die ongeveer zo gaat:

Ik wil iets
Maar dat is onhaalbaar
Ergens is het wel haalbaar
Maar dat is niet haalbaar
Ik voel me rot
Ik wil iets

Word je bewust van je eigen denkcirkel

Het is belangrijk om jezelf bewust te worden van deze cirkels. Ze verklaren namelijk (vaak) deels waarom je je voelt zoals je je voelt en waarom bepaalde dingen gebeuren zoals ze gebeuren.

Gooi je eigen deuren niet dicht

Een andere reden om jezelf bewust te maken van deze cirkels is omdat ze ervoor zorgen dat je niet openstaat voor wat er allemaal mogelijk is.
Ze houden je bezig en gefocust. Het zijn eigenlijk net oogkleppen. Je ziet alleen maar het lijntje dat zij vormen.

Daardoor gooi je je eigen deuren wel eens dicht en zie je ook de openingen die er soms zijn niet eens.

Deze cirkels vormen je realiteit

Deze cirkels creëren daardoor jouw realiteit. Ze bepalen hoe jij de wereld ziet en wat jij van de wereld ziet. ze vormen dus eigenlijk niet alleen je oogkleppen maar ook de bril waarmee je naar buiten kijkt.

Doorbreek je eigen denkcirkels

Daarom is het ook zo belangrijk dat je jezelf met enige regelmaat afvraagt of het waar is wat je denkt: “klopt dit wel?”

Houd jezelf scherp en laat jezelf niet zomaar leiden door je eigen gedachtes. Je hoofd heeft namelijk de neiging om conclusies te trekken zonder alle informatie compleet te hebben.

Een voorbeeld hiervan is een groep witte zwanen zien. Bewust doe je daar niet zoveel mee, maar onbewust kan je geest de conclusie trekken dat alle zwanen op de wereld wit zijn.
Dat klopt natuurlijk niet, maar zo kijk je wel tegen de wereld aan totdat je je neus stoot tegen een zwarte zwaan. Helaas is dat vaak geen prettige ervaring.

Blijf daarom alert op je eigen gedachtes, vraag jezelf af of het wel echt klopt en blijf dus open minded.

0 Reactie(s)

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.