De 4 verschillen tussen liefde en afhankelijkheid

Posted on
De verschillen tussen liefde en afhankelijkheid

De verschillen tussen liefde en afhankelijkheid. Soms is het heel lastig om te bepalen of je te maken hebt met liefde of afhankelijkheid. Als je namelijk verliefd bent op iemand, kan het ook zo voelen alsof je niet meer zonder deze persoon kan en als je in een relatie met iemand zit waar je om geeft, is het ook heel lastig te bepalen of iemand van je houdt of afhankelijk van je is.

Deze 4 verschillen tussen liefde en afhankelijkheid helpen je hopelijk om daar duidelijkheid in te krijgen en misschien wel om minder afhankelijk te worden en een nog liefdevollere relatie te krijgen.

De verschillen tussen liefde en afhankelijkheid

Liefde is belangeloos en afhankelijkheid egoïstisch

Als je van iemand houdt, wil je dat die persoon gelukkig is. Je houdt niet bij hoeveel de ander voor jou doet, maar focust je op dingetjes doen die de ander gelukkig maken. Je bent dus ook niet bezig met je partner te manipuleren, naar je hand te zetten of onzeker te maken. Je wilt het beste uit je partner halen en die een super goed gevoel geven.

Als je afhankelijk van iemand bent, probeer je die persoon zoveel mogelijk voor jou te laten doen. Jij hebt het nodig dat ze jouw een goed gevoel geven en probeert de situaties dus zo te sturen dat bevestigingen krijgt of je zin krijgt.
Zij moeten het gat in jouw opvullen en jouw behoeftes vervullen.

Liefde is jezelf mogen zijn

In een relatie met echte liefde vallen de maskers af. Je hoeft je niet meer te verstoppen of je anders voor te doen dan je werkelijk bent. Je mag jezelf laten zien en je wilt ook daadwerkelijk de ander zien. Je accepteert namelijk ook die mindere kanten van een ander en de ander accepteert jouw mindere kanten. Er is respect voor elkaar en ruimte om jezelf te zijn.

Als je afhankelijk bent, wil je niet dat iemand fouten maakt of emotioneel is. Je wilt niet dat de ander tijd spendeert met andere mensen. Jij wilt steun en wilt dat je partner voldoet aan het ideaal beeld dat jij van hem of haar gecreëerd hebt.

Afhankelijkheid blokkeert persoonlijke groei

Als je afhankelijk van iemand bent, wil je niet dat deze persoon dingen doet die hem of haar bij je weg zouden kunnen halen. Je wilt dus niet dat iemand leert zijn of haar grenzen aan te geven of leert om ‘nee’ te zeggen.
Je wilt eigenlijk niet dat iemand zelfverzekerder wordt en talenten ontwikkelt, want dat haalt de aandacht bij jou vandaan.

Als je van iemand houdt, wil je deze persoon zien opbloeien en zijn of haar problemen zien oplossen. Je wilt dat deze persoon alles uit zichzelf haalt (zeker als jij al ziet welke potentie er aanwezig is.)

Afhankelijkheid is een boost voor het ego

Iemand die afhankelijk is van een ander, wil bevestiging hebben van die ander. Hij of zij wil horen hoe goed hij of zij wel niet is en hoe goed de dingen die hij doet wel niet zijn.
Het gaat om een goed gevoel creëren, een boost aan het ego geven om die diepe onzekerheid te kunnen verstoppen.

Een liefdesrelatie draait om bevestiging van jullie beide. Je bouwt elkaars zelfvertrouwen op en motiveert elkaar om je hart te volgen en die goede dingen te doen.

 

Natuurlijk is er altijd een klein stukje afhankelijkheid in elke liefdesrelatie, dat mag en dat is goed, zolang het maar niet de overhand neemt en problemen creëert. Gebruik deze verschillen om jezelf naar een nog liefdevollere relatie met je partner te leiden of om ervoor te zorgen dat je toekomstige relatie een hele liefdevolle wordt.

2 Reactie(s)

  1. Shawn says:

    Het gaat om een goed gevoel creëren, een boost aan het ego geven om die diepe onzekerheid te kunnen verstoppen.

    Oke dat moet je dus niet doen begrijp ik hieruit. Maar wat dan wel? Ik bedoel ik kan wel stoppen met de onzekerheid verstoppen, maar dan moeten we hem nog wegkrijgen.

    Ik snap niet hoe ik zelfverzekerd kan zijn als ik mijn onzekerheid niet wegkrijg.

    1. Scarlet says:

      Dat is ook een uitdagend proces.
      Onzekerheid kan juist geheeld worden wanneer het er mag zijn.
      Er is niks wat jezelf zo’n erkenning kan geven als je onzekerheid te laten zijn.

      En dan is het inderdaad verder werken.
      Onderzoeken wat jijzelf nodig hebt om zelfverzekerder te worden.
      Vaak begint dat al met hoe je tegen jezelf praat in gedachten.

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.