De weg naar meer zelfvertrouwen

Posted on
meer zelfvertrouwen

meer zelfvertrouwenMeer zelfvertrouwen ontwikkelen is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. De voornaamste reden hiervoor is het beeld wat je van zelfvertrouwen gecreëerd hebt.

Als je aan meer zelfvertrouwen hebben denkt, is de kans groot dat jij aan die ene persoon denkt die op zijn gemak de leukste verhalen vertelt of presentaties geeft zonder moeite. Dan denk je vaak aan die persoon die iedereen mag en die nergens van onder de indruk lijkt.
Je denkt niet aan jezelf. Je denkt niet aan jezelf die een prachtige presentatie geeft of juist zich niks aan trekt van anderen.
De kans is heel groot dat als ik het heb over jou en zelfvertrouwen, dat je gaat denken aan al je onzekerheden en de dingen die je vervelend vindt. Precies de dingen die tegenovergesteld aan zelfvertrouwen zijn.

Precies hierdoor plaats je het hebben van zelfvertrouwen ver buiten jezelf vandaan. Je zegt hier onderbewust mee tegen jezelf: “zelfvertrouwen is iets van anderen en niet van mij.”
Je snapt vast wel dat het door die onbewuste overtuiging heel lastig wordt om meer zelfvertrouwen te krijgen.

Meer zelfvertrouwen krijgen begint met het beeld wat je van zelfvertrouwen hebt

De eerste stap op de weg naar meer zelfvertrouwen is dan ook het bepalen wat zelfvertrouwen voor jou is. Hoe ziet het eruit? Hoe ziet de zelfverzekerde jij eruit? Wat zou je dan doen en zeggen? Hoe zou je staan? Wat zou je allemaal ondernemen.
Maak daar maar eens en beeld van en iedere keer dat je onzeker wordt of aan zelfvertrouwen denkt, ga je heel bewust dit beeld in jezelf oproepen.

Wees je bewust van wat je al goed doet

Vaak ben je zo gefocust op je onzekerheden dat je niet eens ziet welke zelfverzekerde dingen je al doet. Houd daarom eens een soort dagboekje bij. Schrijf daarin maar op wat je allemaal goed gedaan hebt, wanneer je zelfvertrouwen had, wat je toen deed en wanneer je je gewoon even zelfverzekerd voelde. (tip: dit zijn vaak de momenten die je zelf op het moment niet doorhad, maar pas kunt zien als je achteraf terugkijkt.)

Doe iedere dag iets kleins wat je ook zou doen als je meer zelfvertrouwen had

Net als elke eigenschap of gemoedstoestand zul je het hebben van zelfvertrouwen ook moeten oefenen. Je zal het als een talent moeten ontplooien en laten ontwikkelen. Hoe meer je daarvoor oefent, hoe beter het gaat.

Doe daarom elke dag iets wat je ook zou doen als je zelfverzekerd zou zijn. Het kan zijn dat je iets uitspreekt of juist dat je even de tijd neemt voor jezelf. Misschien geef je wel even een grens aan of misschien zorg je ervoor dat je een andere lichaamshouding aanneemt.
Het is allemaal goed, als je er maar iets mee doet. (haha, dat rijmt.)

 

Als je het zo aanpakt, zul je langzaam maar zeker merken dat je steeds zelfverzekerder wordt en daardoor steeds lekkerder in je vel komt te zitten.

close

De spirituele wereld verder ontdekken?

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang (net als 20.000 anderen) allerlei leuke dingen in je mailbox: online kaartleggingen, volle maan meditaties en interessante weetjes en tips om jezelf verder te ontwikkelen.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

0 Reactie(s)

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.