Hsp in een liefdesrelatie: zo zorg je goed voor jezelf

Posted on
hsp relatie

Een liefdesrelatie hebben met iemand gaat nooit zonder vallen en opstaan. Aan een relatie werk je elke dag en dat zal bij de één makkelijker gaan dan bij de ander. Ook voor hsp’s kan een liefdesrelatie een echte uitdaging zijn. Hoogsensitiviteit is iets wat je in een liefdesrelatie niet kunt ‘parkeren’ omdat het zich dan juist sterk(er) zal manifesteren. Vooral in conflictsituaties is het belangrijk goed voor jezelf te zorgen.

Marjolein Berendsen is auteur van het boek Hoogsensitief? Je grootste kracht en zelf hsp. Ze wil je de handreikingen geven om het evenwicht terug te brengen als er relationele disbalans is ontstaan.

Een evenwichtige relatie

In een evenwichtige relatie kun je je veilig voelen en jezelf zijn. Partners begrijpen elkaar vanuit interesse en empathie en je bent er voor elkaar in goede en minder goede tijden.

Als één van deze aspecten minder sterk aanwezig is, hoeft de relatie nog niet meteen verstoord te zijn.
Wat wel kan, is dat jij er als hsp heftiger (inwendig of uitwendig) op reageert. Je niet begrepen voelen kan daardoor sneller leiden tot conflicten.
Zo zou je als extraverte hsp ruzie met je partner kunnen krijgen omdat je het hart op de tong hebt, en als introverte hsp inwendige conflicten met jezelf kunnen ervaren.
Conflicten komen in allerlei vormen en in alle relaties – hsp of niet – voor.

Harmonieus omgaan met disbalans

Boosheid en ruzie maken negatieve energie los. Dat losmaken en uiten ervan kan bevrijdend werken, zeker als je introvert bent.
Als jij en je partner onvoorwaardelijk van elkaar houden, hoeft ruzie niet meteen te betekenen dat de relatie onherstelbaar is aangetast.

Hoe introvert je ook bent, praat of schrijf over wat het boze of verdrietige gevoel geeft.
Kijk naar binnen, om erachter te komen wat er en op welke laag (fysiek, emotioneel, mentaal, energetisch en spiritueel) wordt geraakt.
Als je boosheid kunt bekijken en je jouw natuurlijke inlevingsvermogen en empathie inzet, kan je rol in het gesprek voor beide partijen helend zijn en kun je de opening vinden tot verzoening.

Blijf in conflictsituaties steeds bewust van jouw hoogsensitieve eigenschappen.
Negatieve energie die vrijkomt bij conflicten zal op jou als hsp vrijwel zeker meer impact hebben dan op je niet-hoogsensitieve partner.
Verwerking van die energie kan dan ook wat langer duren. Als jij nog een tijdje rondloopt met de effecten van het conflict, zit je partner er misschien al niet meer mee.
Dit hoort bij jouw verwerkingsproces als hsp.

Ruzie hebben met je partner of gewoon boos zijn op hem of haar hoort erbij en dat mag er zijn.
Je mag deze kant van jezelf – jouw boosheid – omarmen en accepteren, net als jouw verbinding, verdieping en empathie als mogelijkheid om te helen.
Voor elk type hsp is dat anders.

Een introverte en extraverte hsp gaan anders om met conflict

Een introverte hsp heeft bij conflicten snel de neiging om ‘verlamd’ te raken en is vaak niet meer in staat om (direct) de juiste woorden te vinden.
Een extraverte hsp zal daarentegen makkelijker meegaan in het conflict. Ook al kan een extraverte hsp boosheid vaak niet toelaten, hij of zij vindt wel makkelijker de juiste woorden.

Je ziet in het verlengde hiervan dat versmelten, vechten of vluchten op de loer kunnen liggen.
Want, dichtklappen leidt vaak tot meegaan in de energie van de ander (versmelten) en het wegcijferen van jezelf.
Een conflict loopt makkelijk op (vechten) als je de juiste woorden kunt vinden en weggaan (vluchten) kan leiden tot nog meer conflict, omdat de lucht niet kan worden geklaard en het conflict blijft sudderen.

Bewust terugtrekken uit de situatie of echt even stilstaan in plaats van vluchten, geeft je ruimte in het moment.
Als je deze behoefte voelt, raad ik je aan dit wel duidelijk te maken aan je partner; laat weten dat je even tijd nodig hebt om de dingen op een rijtje te zetten. Zo geef je ook ruimte aan je boosheid of aan de effecten van het conflict op jouw systeem.
Je gaat terug naar je essentie, om jezelf aan te kijken en te voelen wat het conflict werkelijk bij je triggert.
Jezelf aankijken vanuit de verbinding met je essentie helpt om te aanvaarden dat ook jouw boosheid er mag zijn. Zelfwaardering, -acceptatie en -liefde is dat wat je thuis in jezelf altijd voelt.
En na een conflict, wanneer de rust weer is teruggekeerd, kun je altijd even reflecteren. Terugkijken op wat er nu precies gebeurde en hoe het werd opgelost kan jullie helpen bij mogelijk vergelijkbare situaties.
Je overziet wat er bij jou werd geraakt, hoe je dit verwerkte en hoe jij jezelf kunt beschermen tegen negatieve energie.
Zo kun je de verbinding tussen jou en je partner zuiveren en versterken.

Begrip en acceptatie zijn essentieel

Omdat veel hsp’s zich onbegrepen voelen, is wederzijds begrip in een liefdesrelatie tussen de hsp en zijn of haar niet-hoogsensitieve partner essentieel.
Doordat je elkaar leuk, aantrekkelijk of inspirerend vindt en bij elkaar wilt zijn, begint een gezamenlijke reis die steeds in beweging zal zijn.
Twee personen ontwikkelen zich tijdens deze reis individueel en in relatie tot elkaar.
Voor jou als bewuste hsp, zal deze persoonlijke ontwikkeling je steeds meer brengen bij wie je werkelijk bent. Dat doet iets met jou en met je partner. Wederzijds begrip is vanwege de innerlijke dynamiek en groei een essentieel onderdeel van een gezonde en evenwichtige liefdesrelatie.

Voor jou als hsp is begrip gelijk aan inlevingsvermogen en empathie en dat heb je van nature. Voor je partner kan dit anders zijn.
Daarom is het zinnig om het over jouw hoogsensitiviteit te hebben.
Vertel over de eigenschappen die bij jou horen, zodat je partner kan begrijpen waarom je in bepaalde situaties op een bepaalde manier reageert of handelt.
En heb het ook over de ander! Luister naar je partner die niet kan begrijpen hoe je handelt of reageert. Weet dat iedereen in essentie heel en compleet is; dat maakt jouw begrip en inlevingsvermogen nog eenvoudiger.

Acceptatie en begrip liggen in betekenis dicht bij elkaar, maar hoeven niet beide in een relatie aanwezig te zijn.
Als jouw partner accepteert wie jij werkelijk bent en vice versa, dan zal begrip vanzelf volgen; het stimuleert een evenwichtige relatie. Empathie, inlevingsvermogen en begrip voor elkaar maakt de cirkel rond.

Twee hsp’s in een relatie

15 Tot 20% van de bevolking is hoogsensitief. Het is dus niet ondenkbaar dat twee hsp’s elkaar in de liefde vinden.
Misschien heb jij een partner die super gevoelig is en eigenschappen heeft die voor jou heel herkenbaar zijn.
Het kan ook zijn dat jouw partner hsp is, terwijl je dit niet in zijn of haar gedrag herkent.
Dat kan met de vier types hsp te maken hebben: de introverte en extraverte rustzoekers en de introverte en extraverte belevingszoekers.

Als je elkaar als hsp’s niet begrijpt of herkent, kan er evengoed onbegrip, conflict of weerstand ontstaan.
Hsp’s kunnen elkaars tegenpolen zijn en dat kan wrijving geven om te ervaren wat je nodig hebt in dat moment.
Je mag ervan uitgaan dat in iedere relatie veel te onderzoeken en te leren is, in dienst van jezelf en je relatie.

Wanneer voor zowel jou als voor je partner duidelijk is dat jullie beide hoogsensitief zijn, kan dat jullie relatie sterker maken en dieper verbinden. Je kunt dan individueel, maar ook samen die mooie bewustwordingsreis maken.
En weet jij intuïtief dat jouw partner hoogsensitief is, maar is hij of zij zich daar nog niet van bewust?
Dan kun je je partner daarin ondersteunen en begeleiden, als hij of zij daar klaar voor is.

Een hsp-test zou daar als eerste duidelijkheid in kunnen geven.
Jouw partner zal net als jij een sterk ontwikkelde intuïtie hebben en belang voelen bij verbinding en verdieping.
Je mag er helemaal op vertrouwen dat hij of zij de weg naar zijn of haar essentie zal gaan vinden.

 

P.S. Dit artikel is een fragment uit het boek Hoogsensitief? Je grootste kracht van Marjolein Berendsen.

 

De spirituele wereld verder ontdekken?

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang (net als 20.000 anderen) allerlei leuke dingen in je mailbox: online kaartleggingen, volle maan meditaties en interessante weetjes en tips om jezelf verder te ontwikkelen.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

  • Delen

0 Reactie(s)

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.